Indkaldelser

Europa-Kommissionen udlover 10 mio. EUR til bedre batterier til elbiler 

9. marts 2018

Europa er bagud i forhold til resten af verden, hvad angår batterier til elbiler. Vi producerer både for få og for dårlige batterier til at kunne konkurrere med konventionelle biler, og det skal der laves om på. Derfor har Europa-Kommissionen udlovet 10 mio. EUR til den, der kan skabe et nyt, billigere og mere effektivt batteri. Prisen vil gå til den batteri-prototype, der bedst imødekommer udfordringen og kan give lige så meget fremdrift til biler som benzin eller diesel.  

Den største sum nogensinde udbudt 

Trods elbilens potentiale til at nedbringe både CO2-udledning og luftforurening på jorden, har det elektriske køretøj endnu ikke vundet indpas hos den brede befolkning i Europa. De elbils-batterier, man bruger i dag, er nemlig både dyre, langsomme til at genoplade og slet ikke effektive nok til at udkonkurrere de almindelige, miljøskadelige køretøjer. At sikre, at den næste generation af batterier er fuldt ud konkurrencedygtige, er derfor blevet et vigtigt mål for Europa-Kommissionen, og de 10 mio. EUR er også den største sum, EU nogensinde har udbudt til innovation.  

Europa-Kommissionen er nemlig meget bekymret for Europas placering i det globale batterikapløb og understreger, at vi ikke kan vente flere år med at indhente resten af verden. I øjeblikket er det de sydkoreanske og japanske bilbatteriproducenter, der er førende på markedet. De kan producere billigere, end Europa kan, og derfor er det vigtigt, at Europa kommer på banen med et batteri, der kan konkurrere på effektivitet og bæredygtighed.  

Krav 

Kravene til det nye batteri er som følger: 

  • Høj standard i forhold til både sikkerhed, bæredygtighed og genanvendelighed 
  • Samme holdbarhed og genopladningstid som almindelige benzin- og dieselbiler 
  • ‘Whole-life costs’ på niveau med eller bedre end almindelige benzin- og dieselbiler 
  •  Demonstrerer markante fremskridt i ny materialeteknologi, samtidig med at man undgår dyre, sjældne og ikke-bæredygtige materialer 

Hvem kan søge? 

Konkurrencen er åben for både individuelle- og gruppeaktører, organisationer og virksomheder i EU eller andre lande, der er tilknyttet Horizon 2020.  

Budget 

Der er udlovet 10 mio. EUR. 

Frist 

Fristen for ansøgning er den 17. december 2020.  

Mere information 

Ved spørgsmål eller ønske om yderligere information kontakt venligst Central Denmark EU Office 

Du kan læse mere om prisen her, og du kan se mere om prisen i videoen herunder.  

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Birgitte Karnøe Frederiksen
Souschef og EU-chefkonsulent
Grøn omstilling
Lina Christensen
EU-specialkonsulent
Forskning, uddannelse og Aarhus Universitet
Thomas Steen Hansen
EU-specialkonsulent
Erhverv og Vækst