Aktuelt

Europæiske netværk er vejen til udvikling og indflydelse

29. maj 2019

Politikerne i det nyvalgte Europa-Parlament skal forstå at indgå i netværk for at kunne starte nye dialoger og søge indflydelse – og skalerer man det ned, er der faktisk også al mulig god grund til, at man som midtjysk kulturinstitution bør være opmærksom på netværk med ligesindede over hele Europa. Forklaringen får du her.

Netværk samler fagfolk til diskussioner og møder på tværs af landegrænser, ligesom netværk åbner for nye måder at arbejde på, nye kolleger og giver et rum for refleksion over egen og andres praksis. Netværk er en investering, der giver nye venner, nye forståelser og nye muligheder, som man skal have modet og viljen til at se og imødekomme.

Netværk kan også være en god genvej til et spændende EU-projekt

Flere af de gode EU-projekter i Midtjylland stammer fra arbejdet i europæiske netværk. F.eks. har Dansk Filmtalent sammen med deres netværk udviklet prototypen til en masterclass, og Bora Bora bruger IETM til at søge europæiske partnere. Kulturorganisationen Ny Malt er medlem af Trans Europe Halles, og det er lykkedes for Ny Malt at få årsmødet for såvel Trans Europe Halles og ENCC (European Network for Cultural Centres) trukket til Midtjylland.

Nedenfor kan du se et udvalg af nogle af de europæiske netværk, der findes. Du finder mange flere (det er dog ikke en udtømmende liste) netværk på Europa-Kommissionens hjemmeside her: https://ec.europa.eu/culture/resources/networks_en.

IETM - International network for contemporary performing arts

IETM er et netværk med over 450 scenekunstorganisationer og individuelle medlemmer, der arbejder inden for samtidens performancekunst i hele verden: Teater, dans, cirkus, performance, tværfaglige levende kunstformer og nye medier. Netværkets medlemmer inkluderer f.eks. festivaler, virksomheder, producenter, teatre, forskningscentre, universiteter og institutionelle organer.

Fra Midtjylland er Performing Arts Platform, Teater Gruppe 38, Kassandra Production og Bora Bora medlem af IETM.

Se netværkets hjemmeside her: https://www.ietm.org/

Deltag desuden i IETM Rijeka Plenary Meeting 2019 den 24.-27. oktober i Kroatien – mødet er også åbent for ikke-medlemmer: https://www.ietm.org/en/rijeka

ENCATC – The European network on cultural management and policy

ENCATC repræsenterer, anbefaler og fremmer kulturel ledelse og uddannelse i kulturpolitik. Netværket arbejder for professionalisering af kultursektoren for at gøre den bæredygtig og skaber en platform for diskussion og udveksling på det europæiske såvel som på det øvrige, internationale niveau.

ENCATC repræsenterer alle sektorer inden for kunst og kultur og udgør en europæisk platform for udveksling af viden, metoder, erfaringer, sammenlignende forskning og regelmæssig vurdering af sektorens uddannelsesbehov. Netværket arbejder blandt andet tæt sammen med UNESCO, Det Europæiske Råd, Europa-Kommissionen og -Parlamentet.

ENCATC har lige nu ikke nogen midtjyske medlemmer.

Se netværkets hjemmeside her: https://www.encatc.org/en/

Deltag i 2019 ENCATC Policy Debate den 13. december i Bruxelles (åbent for alle): https://www.encatc.org/en/events/detail/2019-encatc-policy-debate/

 

LIVE DMA

LIVE DMA arbejder for at støtte og fremme vilkårene for live-musik. Lige siden grundlæggelsen har udveksling af bedste praksis og erfaringer været kernen i netværkets eksistens. LIVE DMA arbejder for, at musiksteder og festivaler er en af de største udbydere af talentudvikling i Europa. Lige fra små, lokalstøttede bands og op til berømte sceneoptrædener er musiksteder og festivaler sociale samlingssteder, hvor folk mødes og nyder musik. Spillesteder og festivaler er desuden vigtige i landdistrikter og byområder: De er åbne for mangfoldighed, de har en stærk indflydelse på de lokale økonomier, de øger byernes tiltrækningskraft, og de er stærkt forbundet med folket.

Fra Midtjylland er omkring 20 spillesteder repræsenteret gennem Dansk LIVE, som er direkte medlem af LIVE DMA.

Se netværkets hjemmeside her: http://www.live-dma.eu/