God historie
EWA Sensors fra Silkeborg gør fiskeopdræt mere rentabelt og bæredygtigt med EU-støtte
EWA Sensors fra Silkeborg er ledende partner i Eurostars-projektet DeRISK, som ved hjælp af sensorer vil gøre fiskeopdræt både mere bæredygtigt og mere rentabelt. Indehaver af EWA Sensors, Eva Kühne, fortæller i interviewet her om, hvordan hun håber på, at projektet kan udvikle en løsning, som både er simpel at implementere, har høj værdi og kan gøre en forskel for landbaserede fiskefarme. EWA Sensors har med hjælp fra CDEU’s forløb iFacilitator modtaget 2,1 mio. kr. i støtte fra EU’s Eurostars-program.
Når man fodrer fisk i et typisk fiskeopdræt, så fodrer man som oftest uden at vide, hvor meget føde fiskene egentlig tager til sig. Det kan have ret store konsekvenser, fortæller indehaver af EWA Sensors i Silkeborg, Eva Kühne, som siden 2022 har ledet Eurostars-projektet DeRISK -Boosting profitability of RAS farms by de-risking technology:
– Hvis man fodrer for meget, lægger føden sig på bunden og forurener vandet. Og foderet er dyrt. Men fodrer man for lidt, så vokser fiskene ikke i rette tempo. Det er en stor udfordring, for det er netop tempoet i fiskenes udvikling, som er vital for et fiskeopdræt, idet fiskene skal flyttes over i større og større bassiner i takt med, at de vokser. Så hvis nogle fisk pludselig ikke vokser, skrider tidsplanen – og dermed ryger rentabiliteten. Det vil vores projekt, DeRISK, gerne gøre noget ved, fortæller Eva Kühne.
Fisk er noget af det vigtigste, vi har at arbejde med, også fordi de kræver minimal opdrætsplads i forhold til f.eks. køer. Så det gjorde det her med fiskefarmene fascinerende for mig – Eva Kühne, indehaver af EWA Sensors
Efterspørgslen efter animalsk protein vil stige drastisk
En del af baggrunden for projektet kom af, at Eva Kühne gerne ville undersøge en løsning på den store udfordring, som ligger i, at stadigt flere mennesker på kloden skal brødfødes, og at der er mangel på proteiner, især dem med et lavt carbon foot print. Her fangede akvakultur hendes interesse:
- Fisk er noget af det vigtigste, vi har at arbejde med, også fordi de kræver minimal opdrætsplads i forhold til f.eks. køer. Så det gjorde det her med fiskefarmene fascinerende for mig. Desuden har fiskeopdræt- industrien stort fokus på CO2-udledning, recirkulering af vand og fodermængder, så de har nogle sunde tanker, som jeg finder spændende at arbejde med, lyder det fra Eva Kühne, som fortsætter:
- Prognoser peger på, at verdensbefolkningen når 9,8 milliarder i 2050, hvilket vil øge efterspørgslen efter animalsk protein med 52 %. Konventionelt fiskeopdræt er dog ikke i stand til at opfylde markedets efterspørgsel. Derfor er akvakultur i lukkede systemer med recirkulerende akvakultursystemer (RAS) den mest bæredygtige løsning, der findes.
Sensorer skal sikre optimal fodring og maskinsundhed
EWA Sensors, som Eva Kühne er indehaver af, står for Early Warning Analytics, og det går i grove træk ud på at monitorere og identificere fejl i tide på maskiner med sensorer, før en maskine bryder ned.
I projektet skal sensorerne bruges til at sikre såvel optimal fiskefodring som maskinsundhed. Eva Kühne forklarer:
- Selv state-of-art RAS opnår kun en gennemsnitlig produktionseffektivitet på 60% og er derfor ikke rentable. Derfor haster det med at digitalisere RAS-systemer med fokus på de mest risikable områder: fiskefodring og maskinsundhed. Dette er målet for DeRISK-projektet, som skal udvikle og demonstrere en ny RAS-overvågningsløsning til kontinuerlig og realtidsdataindsamling for at forbedre produktiviteten med 20%.
EU-ansøgninger er en stor opgave, og her kunne vi være helt trygge ved, at rådgiverne kendte alle krav, deadlines og formalia ifm. vores ansøgning. Den hjælp var guld værd, det er der ingen tvivl om – Eva Kühne, indehaver af EWA Sensors
Vejen til EU-støtte
Eva Kühne deltog tilbage i 2021 i en workshop, som CDEU afholdt, og her blev hun introduceret til CDEU’s indsats iFacilitator, hvorigennem virksomheder får en højt kvalificeret hjælp til at strikke den bedst mulige EU-ansøgning sammen. Her blev hun klar over, hvor afgørende det er at have de rigtige partnere med, og for at komme bedst muligt i gang ansøgte hun om midler fra EUopSTART:
- Bevillingen fra EUopSTART gjorde, at jeg kunne købe rådgivning til at komme i mål med den bedst mulige ansøgning. Det hjalp så meget – og jeg tror ikke, at vi havde fået EU-støtten, hvis vi ikke havde haft rådgivning inde over. Det handler ikke kun om det at skrive – at have en skarp projektgruppe og en skarp vision er måske det vigtigste, og det hjalp de eksterne rådgivere med. EU-ansøgninger er en stor opgave, og her kunne vi være helt trygge ved, at rådgiverne kendte alle krav, deadlines og formalia ifm. vores ansøgning. Den hjælp var guld værd, det er der ingen tvivl om, fortæller Eva Kühne.
Projekt har partnere med fra Portugal og Tyskland
Eva Kühne blev rådet til at ansøge EU-programmet Eurostars om støtte. Et sådant projekt kræver udenlandske partnere, og derfor er der også en portugisisk SMV samt en tysk slutbruger med i projektet.
Partnerne bidrager med dybdegående viden fra forskellige dele af værdikæden i forhold til fiskefarme: Den portugisiske partner har således specialiseret sig i at udvikle løsninger, der kan optimere og automatisere fiskeopdræt, mens den tyske partner både er slutbruger og har forsket inden for området i snart ti år, hvilket var vigtigt, idet et Eurostars-projekt kræver en vis innovationshøjde.
Mit håb er, at vi kan komme med en overvågningsløsning, der er simpel at implementere, har høj værdi, og som kan øge produktionseffektiviteten væsentligt og gøre en forskel for akvakultur-området. En løsning, der er bæredygtig for såvel miljøet som for økonomien – Eva Kühne, indehaver af EWA Sensors
Store ambitioner for fremtiden
Projektet er nu nået lidt over halvvejs, og spørger man Eva Kühne om fremtiden, så er ambitionerne store:
- Jeg håber, at vi ved projektets afslutning står med en stærk foderalgoritme, som vi kan tage patent på, og som kan sælges. Og så er mit håb, at vi kan komme med en overvågningsløsning, der er simpel at implementere, har høj værdi, og som kan øge produktionseffektiviteten væsentligt og gøre en forskel for akvakultur-området. En løsning, der er bæredygtig for såvel miljøet som for økonomien, afslutter Eva Kühne.
Vil du også vide mere om EU-støtte?
Så kontakt vores erhvervskonsulent Thomas Steen Hansen på tsh@centraldenmark.eu for en gratis og uforpligtende snak.