God historie

Fantastisk bred opbakning til PM²-projektledelseskursus i Bruxelles

30. juni 2023

Hele 23 deltagere fra en meget bred vifte af midtjyske organisationer var med, da vi fra 13.-16. juni sammen med European Academy afholdt projektledelseskursus i PM²-metoden. Metoden giver konkrete værktøjer til både at ansøge, koordinere og deltage i succesfulde EU-projekter, og foruden en masse ny viden fik de mange deltagere også en ekstra gevinst med hjem i form af et udvidet netværk af ambitiøse, internationale kolleger. I artiklen her kan du læse om fire af dem, der var med, og blive klogere på, hvad de tog med sig.

Hele gruppen samlet til fællesbillede i haven ved Den Danske Kirke i Bruxelles, der lagde lokaler til kurset

Fem erhvervsskoler, flere kommuner, Bæredygtig Herning, Region Midtjylland, Klimafonden Skive og VIA University College. Det er blot nogle af de organisationer, der valgte at deltage i PM²-projektledelseskursus i Bruxelles i midten af juni for at blive klogere på den helt særlige disciplin, som det at arbejde med EU-projekter er:

  • Jeg synes, det var enormt givtigt at deltage i kurset, der gav en grundig introduktion til EU’s projekttilgang. Dermed blev jeg husket på, hvor firkantet de ser på verden – og det er god læring, fordi selv om verden sjældent er helt så firkantet, så skal projekter tænkes og beskrives sådan for at opnå funding. Og så navigerer vi i den mangeformede verden derefter, lyder det fra Kirsten Brusgård, sekretariatsleder ved Samsø Kommune, der var en af deltagerne.

Det var dejligt at udvide netværket med nye bekendtskaber, og listen af LinkedIN-kontakter er vokset efter kurset. Både på kursets workshops og i pauserne var der livlig dialog om stort og småt, og det er jo gerne sådan, at nye idéer og forbindelser opstår – Kirsten Brusgård, sekretariatsleder ved Samsø Kommune

En bred vifte af deltagere gav nye kontakter og mulighed for at udvikle nye idéer

Kirsten Brusgård suppleres af Tennae Rix Kristensen, der er project manager for Bæredygtig Herning, og som også var meget begejstret for de mange nye kontakter, hun fik med sig:

  • PM²-kurset var udbytterigt på flere områder: Ud over en masse relevant viden om ansøgning og ledelse af EU-projekter, så gav det også personlig udvikling og et møde med andre, lokale aktører og skønne mennesker, jeg fremover kan række ud til om sparring og projektsamarbejder.

Dennis Lindkvist Nørbjerg, der er projektleder i udviklingsafdelingen ved Skive College, stemmer i:

  • Jeg fandt også stor værdi i, at deltagerne kom fra en meget bred repræsentation af organisationer, som gjorde, at man fik mange nye vinkler på i diskussionen med de andre deltagere, fortæller han, mens Kirsten Brusgård fra Samsø Kommune tilføjer:
  • Det var dejligt at udvide netværket med nye bekendtskaber, og listen af LinkedIN-kontakter er vokset efter kurset. Både på kursets workshops og i pauserne var der livlig dialog om stort og småt, og det er jo gerne sådan, at nye idéer og forbindelser opstår.

PM²-kurset var udbytterigt på flere områder: Ud over en masse relevant viden om ansøgning og ledelse af EU-projekter, så gav det også personlig udvikling og et møde med andre, lokale aktører og skønne mennesker, jeg fremover kan række ud til om sparring og projektsamarbejder – Tennae Rix Kristensen, project manager ved Bæredygtig Herning

Kursus med noget for alle niveauer

Til trods for, at deltagerne kom med meget forskellige forudsætninger, hvor nogle havde arbejdet meget lidt med projektledelse og andre havde en længere erfaring, så var der noget at hente for alle:

  • Projektledelsesværktøjer og -uddannelse er ikke nyt for mig, men min vurdering af kurset var, at man som deltager fandt det brugbart, uanset om man havde mange erfaringer med at udvikle, ansøge, drive og lede projekter, eller det var forholdsvis nyt for én, fortæller Dennis Lindkvist Nørbjerg, som fortsætter:
  • Jeg tilhører nok den første gruppe, men jeg fandt fortsat kurset superrelevant og var specielt glad for de mange letforståelige og meget anvendelige templates. Det faktum, at metoden ikke opbygger et helt nyt setup, men netop bygger videre på erfaringer og andre metoder, er det, som i mine øjne gør den meget brugbar.

Det faktum, at metoden ikke opbygger et helt nyt setup, men netop bygger videre på erfaringer og andre metoder, er det, som i mine øjne gør den meget brugbar – Dennis Lindkvist Nørbjerg, projektleder i udviklingsafdelingen ved Skive College

Christian Billund Dehlbæk, der er akademisk medarbejder ved Region Midtjylland i Team Klima og Vand, havde allerede en projektledelsesuddannelse med sig i kufferten, da han ankom til Bruxelles, og han kunne derfor godt have tænkt sig, at kurset var endnu mere EU-relateret. Men når det er sagt, så kunne han sagtens bruge det, han lærte på kurset:

  • Faktisk kunne de metoder, som vi lærte under PM²-kurset, bruges med det samme i forbindelse med en ny, stor EU-ansøgning, som jeg i øjeblikket sidder og laver det indledende arbejde på sammen med flere af CDEU’s medarbejdere. Vi var alle med på kurset, så derfor kunne vi også sætte os ned i en gruppe under workshopdelen og begynde på både en stakeholderanalyse og en risk assessment, så det var et meget konkret output.

At deltage i samme kursus som vores aktører giver et vigtigt, fælles sprog

Netop det at styrke samarbejdet mellem vores midtjyske aktører og CDEU’s medarbejdere var et af formålene med at udbyde PM²-kurset, hvor flere end halvdelen af CDEU’s konsulenter deltog. Det gjorde de både for at komme i dybden med den nye projektledelsesmetode PM², der er udviklet af Europa-Kommissionen, men også for at blive klogere sammen med vores aktører og sikre, at vi taler samme sprog, når vi skal udvikle nye EU-projekter i fællesskab.

Vi glæder os til at tage den nye viden i brug sammen med jer

Her fra CDEU’s side siger vi stor tak til alle deltagerne for nogle gode dage. Vi er virkelig taknemmelige over, at så mange valgte at prioritere at deltage, og vi glæder os til at tage den nye viden i brug sammen med jer.