God historie

iMAT AU i Bruxelles: Timing kunne ikke være meget bedre

13. marts 2024

En større delegation fra iMAT Aarhus Universitet – Centre for Integrated Materials Research – er i disse dage på studietur til Bruxelles for at mødes med flere nøglespillere i EU-systemet. Timingen er langtfra tilfældig: Materialeforskning som den, iMAT AU beskæftiger sig med, er nemlig nødvendig for at skabe fremtidens løsninger inden for f.eks. energieffektivisering, genanvendelse og bæredygtighed – alle områder, som er højt prioriteret i EU-regi, og hvor EU tilmed meget gerne vil øge sin autonomi, så man kan blive uafhængig af materialer, der enten udvindes eller fremstilles uden for EU.

Delegationen fra iMAT AU ved CDEU’s kontor i Bruxelles sammen med vores konsulenter Lina Christensen og Mathilde Dam

Vil EU i mål med sine høje ambitioner inden for f.eks. klima- og energiområdet, så vil det kræve et væld af nye løsninger som f.eks. større og bedre batterier til at opbevare solenergi eller en langt mere klimavenlig cement.

Materialeforskning udgør rygraden i det moderne samfund og er helt afgørende, hvis vi vil skabe et bæredygtigt samfund – Bo Brummerstedt Iversen, professor ved og direktør for iMAT AU

Men for at nå frem til nye materialer må man først studere de specifikke egenskaber, som et eksisterende materiale har, for at forsøge at nå en ny og bedre løsning. Det er netop, hvad forskerne på iMAT AU beskæftiger sig med:

  • Materialeforskning udgør rygraden i det moderne samfund og er helt afgørende, hvis vi vil skabe et bæredygtigt samfund. For eksempel kræver den grønne omstilling en mængde nye materialer med hidtil usete egenskaber som f.eks. højere energieffektivitet og længere holdbarhed, og vil vi skabe de nye løsninger, kræver det, at mange forskellige fagligheder samarbejder. Det er netop, hvad vi gør på iMAT, som samler materialeforskere fra hele Aarhus Universitet, lyder det fra Bo Brummerstedt Iversen, der både er professor ved Institut for Kemi og direktør for iMAT AU.

Vil vi skabe de nye løsninger, kræver det, at mange forskellige fagligheder samarbejder. Det er netop, hvad vi gør på iMAT, som samler materialeforskere fra hele Aarhus Universitet – Bo Brummerstedt Iversen, professor ved og direktør for iMAT AU

iMAT’s forskning flugter godt med EU’s tårnhøje ambitioner

Den forskning, som iMAT AU bedriver, er særdeles interessant for EU, som har tårnhøje ambitioner, når det kommer til at omstille samfundet i en grønnere retning, og som bakker ambitionerne op ved at investere massivt i de helt rigtige løsninger. Her er netop avancerede materialer, som iMAT AU forsker i, i centrum, idet EU netop har lanceret ambitionen om at blive ledende inden for avancerede materialer under titlen ’Advanced Materials for Industrial Leadership.’

Mødes med en række nøglespillere i EU-systemet

Det gode match mellem iMAT’s arbejde og EU’s ambitioner danner således baggrunden for det besøg i Bruxelles, som iMAT AU lige nu er på, og som byder på en besøgsrække med en længere række af nøglespillere i EU-systemet.

Skal se på muligheder i kommende EU-partnerskab

Et af de møder, der særligt kan fremhæves, er med Generaldirektoratet for Forskning og Innovation, hvor iMAT AU sammen med Kommissionen skal se nærmere på de muligheder, der ligger i EU’s nye Horizon Europe-partnerskab omkring innovative materialer, Innovative Materials for EU (I’M4EU), der oprettes i 2025.

Én ting er, at vi får indblik i, hvad Kommissionen prioriterer i forhold til fremtidens funding. Men Kommissionen har ligeledes brug for input omkring, hvordan de bedst støtter op om os i forskningsverdenen, når de rigtige løsninger skal udvikles – Bo Brummerstedt Iversen, professor ved og direktør for iMAT AU

Vil give input til, hvordan Kommissionen bedst støtter op om forskningsverdenen

Et andet møde, der har særlig signifikans, er med Det Europæiske Innovationsråd (EIC). Her mødes delegationen med det sekretariat, der støtter op om det forskningsmæssige grundlag for fremtidens banebrydende teknologier, hvad angår avancerede materialer inden for områderne energi og bæredygtighed.

Det Europæiske Innovationsråd arbejder med at få de løsninger, der udvikles i forskningsverdenen, ud at virke i samfundet, og EIC sætter derfor også pris på input fra forskningsverdenen selv:

  • Én ting er, at vi får indblik i, hvad Kommissionen prioriterer i forhold til fremtidens funding. Men Kommissionen har ligeledes brug for input omkring, hvordan de bedst støtter op om os i forskningsverdenen, når de rigtige løsninger skal udvikles. Derfor er vi også glade for muligheden for at kunne give Kommissionen vores input til, hvor forskningen står i dag, og hvad der er brug for for at kunne tage de nødvendige skridt fremadrettet, forklarer Bo Brummerstedt Iversen.

Det er CDEU, der har sat mødeprogrammet op i Bruxelles for delegationen fra iMAT AU.

Læs nærmere om iMAT AU og dets arbejde på linket her.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Mathilde Dam
EU-konsulent
Forskning og grøn omstilling
Lina Christensen
EU-specialkonsulent
Forskning, uddannelse og Aarhus Universitet