God historie

Investeringsbanken tilbyder attraktive lån til innovation

25. september 2018

Den Europæiske Investeringsbank (EIB) har attraktive lånemuligheder for virksomheder, som udvikler ny teknologi og nye produkter. CDEU hjælper gerne på vej i processen og giver her et indblik i, hvordan midtjyske Terma har fået udbytte af mulighederne.

Artiklen herunder blev oprindeligt udarbejdet af CDEU i februar 2017, hvor den blev bragt i Business Aarhus’ nyhedsbrev.

Åbning af TERMA’s Bruxelles-kontor. Fra venstre: EU-ambassadør Kim Jørgensen, Head of Brussels Office, Anne Mette Søndergaard, samt TERMA CCO Steen Lynenskjold, Terma

Fik lån på 210 millioner kroner

Terma med hovedsæde i Aarhus beskæftiger sig med sikkerheds-, forsvars- og rumfartsteknologi. Det arbejde har for nyligt fået en stor saltvandsindsprøjtning, idet den Europæiske Investeringsbank (EIB) har givet Terma et lån på 28 millioner euro (210 millioner kr.). Lånet er EIB’s første til en stor virksomhed i Danmark under Juncker-Kommissionens investeringsplan for Europa.

Det store lån skal blandt andet gå til at øge Termas udvikling af nye produkter, ligesom det skal løfte eksisterende produkter til et højere udviklingsniveau inden for områder som miljø, rumfart og sikkerhed.

Lever af innovation

At EU-Kommissionen således vælger at satse på innovation har været Termas store held, for virksomhedens forretningsidé baserer sig på netop det at tænke nyt. Det fortæller Anne Mette Mosekjær Søndergaard, der er leder af virksomhedens Bruxelles-kontor:

– Vi er en virksomhed, der lever af innovation, så vi skal hele tiden udvikle os, ellers kan vi ikke overleve i den globale konkurrence, fortæller Anne Mette Mosekjær Søndergaard om virksomhedens aktiviteter. Samtidig understreger hun vigtigheden for Terma af at have en relativt kort vej fra idé til handling:

Langstrakte, kapitalintensive processer

– Vi skal jo ikke ud med et nyt produkt hver eller hver anden måned. Vores processer er langstrakte og kapitalintensive, og det er vigtigt for os i et globalt perspektiv at ramme markedet, før andre gør. Skulle vi ud at hente pengene andetsteds, så kunne det tage meget længere tid at nå ud med vores produkter, og så ville vi ikke kunne stå så stærkt i markedet, som vi nu kan.

Bygger bro over innovationskløft

Det er ikke kun Terma, der er glad for aftalen. For EU selv er der også kun fordele ved at give denne type lån, fortæller direktør for Midtjyllands kontor i Bruxelles, Central Denmark EU Office, Lars Holte Nielsen:
– Det handler for EU om at bygge bro over den innovationskløft, der lige nu findes mellem Europa på den ene side og USA og Asien på den anden. Denne type lån kan hjælpe med til, at den ambition indfries, så Europa kan stå så stærkt som muligt i den globale konkurrence.

Behageligt og ubureaukratisk forløb

Den store pose penge er selvfølgelig det største plus for Terma, men derudover vil Anne Mette Mosekjær Søndergaard også gerne sætte fokus på selve processen, for, som hun siger:

– Det har været et behageligt forløb, og vi er en glad kunde. Hele processen har været transparent og ubureaukratisk, og Termas finansafdeling har ført en konstruktiv dialog med EIB om, hvad det er for nogle typer projekter, som de kan støtte. Det har givet os en meget kvalificeret sparring, ikke bare hvad angår pengene, men også i forhold til, at vi har fået en rigtig god samarbejdspartner i hele dette her projekt.

Anbefaler andre at gå samme vej

Anne-Mette Mosekjær-Søndergaard håber derfor også på, at andre danske virksomheder kan hente inspiration i Termas historie til at gå samme vej:

– Jeg vil bestemt anbefale andre at gå efter det samme. Tilbagebetalingstiden er lang, vilkårene er fleksible, der er en lav rente, og det er i det hele taget et unikt produkt, som vi ikke har kunnet finde andetsteds i markedet. Så ja, det anbefaler vi.

Skulle man som midtjysk virksomhed have fået vakt interessen for et lån fra EIB, så er der visse formkrav, som man skal være opmærksom på:

Lånebeløb

Minimum lånebeløb for de store forsknings- og innovationsprojekter er på 25 millioner euro, og medfinansieringen skal være på 50 %. I Termas tilfælde er lånet på 28 millioner euro, og virksomheden skal derfor medfinansiere minimum 28 millioner euro selv. Dermed sættes der relativt høje krav til virksomhedens egenkapital, hvis et EIB-lån skal realiseres.

Der er dog også mulighed for at opnå lån fra EIB i størrelsesordenen 25.000 euro og opefter. Ved disse mindre lån foregår udlånet ikke direkte fra EIB, men derimod via finansielle institutioner, som varetager udlånet af midler til den enkelte virksomhed. I Danmark ydes denne service af flere banker og af Vækstfonden. For nærmere detaljer, kontakt Central Denmark EU Office på erhverv@centraldenmark.eu

Tilbagebetaling

For Termas vedkommende er der tale om en 7-årig tilbagebetalingsfrist, men fristen afhænger af den specifikke case. Lån tilbagebetales normalt i rater på halvårlig eller årlig basis. Der kan gives henstandsperioder for tilbagebetaling for et projekt i anlægsfasen.

Betingelser

Projektet skal være i overensstemmelse med EIB’s udlånsmål og skal desuden være økonomisk, finansielt, teknisk og miljømæssigt forsvarligt. Finansieringsbetingelserne afhænger af investeringen og af den sikkerhed, der tilbydes af tredjeparter (banker, andre finansielle virksomheder eller moderselskabet selv).

Renter

Renten kan være fast, flydende, revideret eller konverteret.

Gebyrer

I visse tilfælde opkræver EIB gebyrer for projektvurdering, juridiske tjenesteydelser, engagement, manglende udnyttelse, med videre.

 

Støtte fra EIB er ofte nøglen til at tiltrække andre investorer. Disse lån kan dække op til 50% af de samlede omkostninger for både offentlige og private aktører, men i gennemsnit ligger denne andel på omkring en tredjedel.

Få mere viden

Ønsker du at få mere viden omkring, hvorvidt et EIB-lån kunne være noget for din virksomhed, så tøv ikke med at kontakte Central Denmark EU Office via erhverv@centraldenmark.eu

 

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Tarik Kehli
EU-specialkonsulent
Erhverv og vækst
Thomas Steen Hansen
EU-specialkonsulent
Erhverv og Vækst
Maria Heilskou Pedersen
EU-specialkonsulent
Sundhed