God historie

’Jeg kan kun anbefale det': Christian flyttede sit arbejde til Bruxelles i en periode. Vil du også afsted?

31. august 2023

Bedre kendskab til at hente EU-funding, et tættere samarbejde med CDEU og en oplagt mulighed for at arbejde i et internationalt miljø. Christian Billund Dehlbæk byttede i tre måneder sit faste arbejdssted hos Region Midtjylland i Viborg ud med CDEU’s kontor i Bruxelles, og det gav ham så meget, at han nu anbefaler andre, der arbejder med EU, at tage af sted i enten kortere eller længere tid. I guiden her fortæller han om sin egen motivation for at tage af sted, ligesom han giver råd til, hvordan man bedst forbereder sig selv (og sin chef) på at tage af sted, og så fortæller han nærmere om det at blive en del af ’den lille hub nede i Bruxelles’, som han selv kalder CDEU 

Mød Christian Billund Dehlbæk. Til daglig pendler han mellem hjemmet i Randers og sin arbejdsplads i Viborg, hvor han er akademisk medarbejder i Region Midtjyllands Team Klima og Vand, men tilbage i maj måned skiftede han sit arbejdssted ud: Han flyttede sit arbejde til Bruxelles i tre måneder, og nu anbefaler han andre, der har interesse for EU-arbejde, at tage samme vej: 

  • Altså, jeg vil helt klart bare grundlæggende anbefale at prøve det. Hvis man har interessen for at prøve at arbejde i et internationalt miljø, og man vil prøve at arbejde på en meget anderledes måde, end man gør derhjemme, så vil jeg sige, så skal man gøre det. 

For Christian Billund Dehlbæk selv var der en række gode grunde til, at han besluttede at tage afsted:  

CDEU kunne være et enormt spændende sted 

Min lyst til at tage på det her ophold var en kombination af flere faktorer: Jeg ville gerne prøve at arbejde i udlandet, og tænkte jeg, at CDEU kunne være et enormt spændende sted. Jeg besøgte jer sidste år i forbindelse med en studietur for projektet Coast to Coast Climate Challenge, og jeg syntes virkelig godt om den måde, hele kontoret fungerer på. CDEU er jo et meget mindre sted end den store organisation, som jeg er vant til at færdes i, og jeg synes virkelig, at det her med, at Midtjylland har CDEU som en lille hub her nede i Bruxelles, er fedt. Det ville jeg gerne prøve at være en del af. 

Altså, enhver kan jo sige ’Gå ind og læs om Horizon-programmet’ som oplæring. Men det får man jo ikke gjort. Det er sindssygt tørt, det der står på EU’s hjemmesider, og hvor skal man i det hele taget finde det henne? I stedet for kunne jeg lige tage en snak med Mathilde på CDEU på en time, og så var jeg sat ind i Horizon-programmet. Bum! – Christian Billund Dehlbæk

En mulighed for at komme tættere på EU-maskineriet og det internationale miljø

En stor del af Christian Billund Dehlbæks arbejde i Team Klima og Vand er koncentreret i EU-finansierede klimatilpasningsprojekter, der skal tilpasse og øge robustheden mod fremtidens klimaforandringer på lokal, regional, national og international skala. Derfor så han også et ophold på CDEU’s kontor i Bruxelles som en oplagt mulighed for at komme endnu tættere på EU-maskineriet og hele det internationale miljø bag:  

  • I vores kontor, Team Klima & Vand, arbejder vi jo primært med EU-finansierede projekter. Det vil sige, at i mange af de projekter, vi arbejder med, er det i internationale partnerskaber, hvor partnerne kommer fra forskellige lande og har hver deres baggrund, og det synes jeg er enormt fedt. Så det her med at arbejde internationalt vil jeg rigtig gerne mere af, fortæller han. 

Delvist finansieret af projektstøtte 

En tredje grund til, at han gerne ville tættere på EU-arbejdet, er forbundet med finansieringen af hans stilling:  

  • I min afdeling er vi ikke kun finansieret af Region Midtjylland, men også af EU-projekter, og det betyder, at vi selv skal kunne søge pengene til vores projekter. Derfor synes jeg også, at det er relevant, at jeg får kompetencer i at finde ud af, hvor muligheden for at hente projekterne hjem ligger. Og det lærer jeg jo bedst ved at være hernede.  

Fra tanke til handling

Motivationen fejlede altså ikke noget. Men hvordan gjorde han rent praktisk?  

  • Altså, først og fremmest, så er det her noget, som jeg har overvejet og også talt med min chef om i længere tid. Så jeg vil sige, at man skal tage det op så god tid som muligt. Det er klart, at han kan jo ikke ansætte en ny, bare fordi jeg er hernede midlertidigt, så jeg har skullet taget mange af mine opgaver med herned. Men nu kan man jo klare rigtig meget virtuelt, både når det gælder møder og alle mulige andre ting, så det har ikke været et problem. 

Jeg tror på, at sådan et ophold her kunne hjælpe rigtig mange til at få en større helhedsforståelse af, hvad man arbejder med, hvad man arbejder for – og hvad man skal skrive i sine ansøgninger, hvis man gerne vil opnå EU-støtte – Christian Billund Dehlbæk

Fællesskabet på CDEU har bidraget til en god oplevelse 

Han lægger ikke skjul på, at det at arbejde fra Bruxelles har krævet en ekstra indsats, men han synes, at det har været det hele værd:  

  • Der skal lægges noget arbejde i det, hvis du også vil have noget ud af det. Men jeg synes virkelig, at det har været en god oplevelse hernede. Både fagligt, fordi der har været nogen, der har bakket op omkring de ønsker, jeg havde, men også socialt, fordi I er jo en arbejdsplads fyldt med danskere, der bor væk fra hjemlandet. Så man kan virkelig mærke jeres sammenhold her, og for sådan en, der kommer herned og prøver at bo i udlandet for første gang, der synes jeg, at det har været en kæmpe hjælp. Så det, at det er så godt et fællesskab på kontoret, har helt klart også bidraget til, at det har været så fedt at være hernede og nemt at falde til. Så igen, jeg kan kun bakke op om, at man tager herned på sådan et ophold. 

Man behøver ikke tre måneder – mindre kan også gøre det 

Her skal det siges, at det selvfølgelig ikke er alle, der sidder i en situation, hvor de lige har mulighed for at rykke teltpælene op og som Christian tage af sted et helt kvartal. Men mindre kan bestemt også gøre det.  

Vi har før haft besøg af flere medarbejdere, herunder Christian Lausten Sørensen fra Borgmesterens Afdeling i Aarhus Kommune, der var her i en uge i foråret sidste år, og udviklingskonsulent Frederik Freund fra Region Midtjylland, som i efteråret var hos os på kompetenceudvikling i tre dage. De fortalte efterfølgende begge om, hvordan opholdet gav EU-inspiration til deres arbejde, ligesom de med dagene på vores kontor fik god mulighed for at komme tættere på CDEU’s medarbejdere og på den måde, vi arbejder på.  

’Et ophold er ren win-win for alle parter’ 

Spørger man CDEU’s direktør, Lars Holte Nielsen, så er han også meget stor fortaler for, at medarbejdere hjemmefra kommer til Bruxelles for en periode:  

  • Sådan et ophold er virkelig ren win-win, for det lader os komme meget tættere på vores aktører, end vi ellers ville kunne. Det giver os konkret viden om vores aktører og deres behov og om, hvordan de kan bruge EU og europæisk samarbejde. Samtidig ved vi, at den medarbejder, der kommer herned, også tager et meget tættere forhold til os på CDEU med sig hjem. Så alt i alt betyder denne form for ophold, at vi bliver klogere på vores aktører derhjemme og de på os, og at vi får kompetenceudviklet en person hjemmefra, der tager en masse viden med sig hjem i sin organisation. Så vi er meget begejstrede for ordningen og opfordrer alle, der arbejder med EU, til at overveje at tage af sted. 

Har givet en større helhedsforståelse 

Spørger man Christian, så er en større helhedsforståelse også en af de fordele, man kan tage med sig hjem fra et ophold hos CDEU:  

  • Jeg tror på, at sådan et ophold her kunne hjælpe rigtig mange til at få en større helhedsforståelse af, hvad man arbejder med, hvad man arbejder for – og hvad man skal skrive i sine ansøgninger, hvis man gerne vil opnå EU-støtte, fortæller Christian Billund Dehlbæk, inden han uddyber:  
  • Det har virkelig givet mig noget i forhold til at forstå projekttilgangen og til at komme tættere på EU-maskineriet, men også i forhold til netværket – bare det med, at du har nogle mennesker her på CDEU, der er så dybt inde i stoffet. Altså, enhver kan jo sige ’Gå ind og læs om Horizon-programmet’ som oplæring. Men det får man jo ikke gjort. Det er sindssygt tørt, det der står på EU’s hjemmesider, og hvor skal man i det hele taget finde det henne? I stedet for kunne jeg lige tage en snak med Mathilde på CDEU på en time, og så var jeg sat ind i Horizon-programmet. Bum! Og det er jo ikke, fordi jeg kan huske det hele, men nu ved jeg, at jeg kan de overordnede pillars i det framework. Og det ville jeg jo ikke have kunnet ellers. Så det giver bare en bedre forståelse af alt det, man arbejder med og for. 

Inspireret? 

Er du blevet inspireret af tankerne om at flytte dit arbejde til Bruxelles i en periode? Så tøv ikke med at skrive til os på info@centraldenmark.eu. Vi glæder os til at høre fra dig