Gode historier
Kan kultur forbedre sundhedsvæsenet?
Kan kultur bruges som en hjælp til at forbedre sundhedsvæsenet? Spørger man i Midtjylland, så er svaret et klart ja, og her har man allerede høstet gode erfaringer.
Det var netop disse erfaringer, der skulle deles ud af, da kulturkonsulent Mikkel Ottow fra Region Midtjylland samt Carsten Obel og Mette Steenberg fra Aarhus Universitet i sidste uge satte kursen mod Bruxelles.
Eventet, som de deltog i, var arrangeret i samarbejde mellem Mikkel Ottow, CDEU og det Bruxelles-baserede netværk, ERRIN. Her var 40 personer mødt op for at høre nærmere om de erfaringer, som man har gjort sig i det midtjyske.
Kulturtilbud som evidensbaserede løsninger
Sammen med EU-konsulent Julie Sand Jørgensen fra CDEU´s indsats Genvej til Europa har Mikkel Ottow taget initiativ til eventet, der fik titlen”Culture and Health – Cultural activities as part of social and health care solutions” i Bruxelles. Her fortalte Ottow om den strategiske og regionale indsats `Kultur og sundhed´, som handler om at skabe kulturtilbud, der kan tilbydes som evidensbaserede sundhedsfremmeløsninger i hele Region Midtjylland. Eventet udgør en del af Genvej til Europa’s ambition om at få skabt synlighed om Midtjylland som en attraktiv og interessant kulturregion.
Med sig til Bruxelles havde Mikkel Ottow to forskere fra Aarhus Universitet (AU), der kunne fortælle mere uddybende om, hvilken betydning kultur kan have for ressourcesvage og mentalt udfordrede personer.
Om samarbejdet med CDEU fortæller Mikkel Ottow:
“Julie Jørgensen hjalp mig med at arrangere eventet, hun fandt frem til det rette sted at holde oplægget, inviterede folk med fra Europa-Kommissionen og de andre EU-kontorer i Bruxelles, og hun opsatte efterfølgende to møder med sundheds-NGO´er.”
Fordybelse i litteratur giver ro i sindet
Mette Steenberg, der er postdoc på AU og projektleder på projektet “Tid til Læsning,” fortalte på eventet om sine erfaringer på området. “Tid til Læsning” er et projekt, der placerer sig i spændingsfeltet mellem kultur og sundhed ved at tilbyde læsegrupper til fremme af mental sundhed. Det er et tilbud, som baserer sig på metoden guidet fælleslæsning, der består af højtlæsning af og fælles refleksion over skønlitterære tekster med afsæt i de enkeltes oplevelser.
Fremtidens sundhed vil indtænke kulturel kontekst
Carsten Obel er professor i mental børnesundhed på sektion for almen medicin, Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, og direktør for Center for Sundhedssamarbejde ved Aarhus Universitet. Han har mange års erfaring i forskning inden for mental sundhed og finder det interessant at inddrage metoder og tankegange fra den kulturelle sektor i sit sundhedsarbejde:
“Vi kender alle de gode råd om ikke at ryge, og at det er godt at spise grønt og fedtfattigt har vi hørt på siden 80´erne. Fokus for fremtidens sundhed vil i højere grad bygge på, hvad folk selv finder væsentligt for deres helbred og vil ligeledes indtænke den kulturelle kontekst, som de befinder sig i,” fortæller Carsten Obel videre, da han holder sit oplæg.
Kultur findes i mange sundhedsprojekter
Mikkel Ottow, der er i gang med at skabe overblik over eksisterende kultur- og sundhedsprojekter, opdager jævnligt sundhedsprojekter, som arbejder med kultur, men som ikke anerkender projekterne som kulturprojekter. Han mener, at den vigtigste opgave fremadrettet er at øge bevidstheden om, at kultur har en fremtid inden for sundhedsvæsenet.
Læs mere
Du kan læse mere om Genvej til Europa på hjemmesiden her eller følge Genvej til Europa på facebook/genvejtileuropa.