God historie

Kan vi forbedre sundhed hos psykisk sårbare ved at tilbyde motion på recept?

13. marts 2019

CDEU har hjulpet Regionshospitalet Randers samt Randers, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs Kommune med i stort, europæisk projekt, der skal afprøve, om psykisk sårbares sundhed kan forbedres ved at tilbyde dem motion på recept.

Et nyt EU-projekt, der varer fra 1. marts 2019 og tre år frem, har som mål at skabe mere og bedre sundhed for borgere ved at tilbyde dem motion som alternativ til eller som supplement til traditionel, medicinsk behandling.

Projektet udføres i Danmark, Sverige, Belgien, Malta, Spanien, Italien, Rumænien, Litauen og Tyskland. I Danmark udføres projektet i Randersklyngen bestående af Regionshospitalet Randers og Favrskov, Norddjurs og Syddjurs Kommuner samt praktiserende læger, og CDEU har hjulpet Randersklyngen med i projektet:

Lars Holte Nielsen, direktør for CDEU

– Det er netop EU-projekter som dette, hvor der arbejdes på tværs med stor effekt, og som samtidig har national bevågenhed, som vi forsøger at hjemtage midler til. Derfor er vi også ekstra glade for, at det er lykkedes os at hjælpe Randersklyngen og kommunerne med at sikre projektet, fortæller direktør for CDEU, Lars Holte Nielsen.

Kendt koncept udbredes

Konceptet “Motion på recept” er kendt i Danmark, men der findes ikke dokumenterede erfaringer med konceptet anvendt til psykisk sårbare borgere, der f.eks. kan være borgere med angst, stress og depression. Det skal Randersklyngen i et samarbejde med det lokale foreningsliv lave om på ved at bidrage ind i EU-projektet med en undersøgelse af netop denne målgruppe.

– En af vejene til en bedre psykiatri er et tæt samarbejde mellem region, kommuner og praktiserende læger, og at vi udvider vores behandlingsmuligheder ud over medicin. I dette projekt gør vi begge ting, så jeg ser frem til at følge det de næste år og er spændt på at se effekterne, siger Jacob Klærke (SF), formand for Psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland.

Fokus på psykisk sårbare borgere

– Vi er stolte af at deltage i EU-projektet med vores samarbejdspartnere i kommunerne. Vi har inviteret DGI Østjylland ind i samarbejdet, og vi vil involvere kommunale idrætsforeninger og frivilligkorps i projektet, så vi får lokalsamfundet med for en nær og sammenhængende indsats for patienterne, siger Marianne Jensen, sygeplejefaglig direktør, Regionshospitalet Randers.

Motion kan være nøgle til fællesskab og netværk

Også i kommunerne ser man stort potentiale i det nye EU-projekt:

– Vi ser et stort potentiale i at tilbyde motion til vores borgere med psykiske vanskeligheder. Udover at regelmæssig motion kan forebygge særligt traditionelle livsstilsygdomme, så kan motion også lukke op for fællesskab og netværk, som kan styrke de sociale kompetencer hos borgerne. Det kan ligeledes bidrage til, at patienterne kommer godt tilbage til hverdagen. Vi ser frem til at komme i gang og håber, at vores borgere tager godt imod vores tilbud, siger Kate Bøgh, social og sundhedsdirektør, Favrskov Kommune.

Viden fra projekt skal bruges af WHO

Regionshospitalet Randers og kommunerne er i gang med at planlægge, hvordan samarbejdet mellem parterne skal foregå de næste tre år. Når projektet er slut, skal resultaterne indgå i en international rapport, der samler viden og erfaringer om motion på recept fra de deltagende lande i projektet.

Den nye viden vil bidrage til WHO’s globale handlingsplan for forebyggelse og kontrol af ikke-smitsomme sygdomme (2013-2030) og til WHO’s globale monitorering af ikke-smitsomme sygdomme.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Maria Heilskou Pedersen
EU-specialkonsulent
Sundhed