Arrangementer
Kom med på kulturstudietur 2022 til Bruxelles
UPDATE: TILMELDING ER NU LUKKET. Hvordan kan vi som kulturskabere være med til at udvikle et mere bæredygtigt mindset hos publikum? Det undersøger vi i dybden til foråret, når vi på Midtjyllands EU-kontor inviterer til Bruxelles på en kulturstudietur, der også byder på inspirerende møder med europæiske aktører, gode netværksmuligheder og fine kulturoplevelser. Det overordnede tema for turen er Kultur og bæredygtighed, og turen finder sted fra og med 30. marts til og med 1. april.
Studieturen er på alle måder inspireret at de to dagsordensættende politikker Den europæiske grønne aftale og FN’s verdensmål.
Med disse politikker som overordnet emne dykker vi sammen ned og undersøger tematikken `Kultur og bæredygtighed´ ved hjælp af drøftelser, inspirationsoplæg og hands-on øvelser. Undervejs drøfter vi, hvad kulturens unikke rolle i en bæredygtig og grøn dagsorden er, og vi bestræber vi os på, at vi med denne tur kan samle vores erfaringer og overvejelser omkring, hvad vi kan gøre fremadrettet inden for bæredygtighed.
Plads til netværk og kulturoplevelser
Bæredygtighed sætter både rammen for det indholdsmæssige og for det sociale program, hvor der vil være god plads til netværk og til kulturoplevelser for jer, da vi fra tidligere års studieture ved, at det at tilbringe tid sammen er det, der giver deltagerne størst værdi.
Studieturen vil sætte bæredygtighed på dagsordenen, så der kan skabes momentum til at handle efterfølgende.
Fra store politikker til konkrete projekter
Hvordan går vi fra de store politikker til de konkrete projekter? Det er et andet emne, der vil være på dagsordenen på studieturen, og det udforsker vi inden for en EU-ramme ved at tale med centrale medarbejdere hos EU’s institutioner, ligesom vi hører oplæg fra internationale interesseorganisationer, der har hjemme i Bruxelles.
Hvem kan deltage på turen?
Kulturstudieturen har som mål at samle en gruppe af kulturaktører på tværs af sektorer. Turen henvender sig derfor til en bred palette af midtjyske kulturaktører: Kommuner, organisationer, institutioner, freelance, offentlige, private, forsknings- og uddannelsesmæssige aktører som f.eks. museer, kulturorganisationer, musik- og kulturskoler, biblioteker, teatre, platforme, netværk, rådgivningsorganisationer, kommunale kulturkonsulenter og -chefer.
Vi har plads til 20-25 personer på turen, og vi bestræber os på at sammensætte et varieret deltagerfelt, dvs. deltagere fra forskellige steder i Midtjylland og et godt miks mellem kulturaktører og kulturkonsulenter. Endvidere vil førstegangsdeltagere også have forret til at deltage.
Tilmelding og pris
Update 15. februar 2022: Tilmelding er nu lukket
Pris: 3.500 kr. per person. Prisen inkluderer to overnatninger, to middage og en frokost. Transport er for egen regning. Se mere om valg af transport længere nede i programmet.
Mulighed for rabat
Kommer du fra en kulturorganisation, kan du ansøge om 1000 kr. i rabat. Nedslaget gives per organisation, og op til 12 organisationer kan få prisnedslag. Vi gør dette for at sikre, at kulturorganisationer, som har været ramt af coronanedlukning, får en bedre chance for at kunne deltage på turen. Se nærmere herom i tilmeldingsformularen.
Skitse af program
DAG 1 | 30. marts 2022
Ankomst i løbet af dagen.
På egen hånd: Hvis I ankommer tidligere, kan vi anbefale jer at se en udstilling på et af Bruxelles´ museer eller gallerier. Find en oversigt på New Exhibitions Contemporary Art Brussels og på Bruxelles´ guide til kulturelle events.
Sidst på eftermiddagen byder vi velkommen og giver en introduktion til programmet og til turens deltagere.
Vi besøger en kulturorganisation i Bruxelles, som giver et perspektiverende oplæg til inspiration til vores egen praksis.
Middag.
DAG 2 | 31. marts 2022
Heldagsprogram.
Vi starter dagen med at få sidste nye viden fra Europa-Kommissionen og får et grønt, perspektiverende oplæg.
Møde med IETM – International Network of Contemporary Performance Art, der vil fortælle om deres proces `Rewiring the Network´ frem mod udvikling af et mere bæredygtigt netværk.
Møde med Culture Action Europe – det europæiske netværk af kulturorganisationer, som Europæisk Kulturregion er medlem af. Vi taler om, hvordan vi bedst kan gøre brug af hinanden, og vi får et indblik i nogle af deres nyeste bæredygtighedsprojekter.
Vi besøger Central Denmark EU Office´s kontor til faglige oplæg om, hvordan vi er jeres ressource i Bruxelles samt om, hvordan vi arbejder med bæredygtighed i EU-projekter.
Middag
DAG 3 | 1. april 2022
Formiddagsprogram.
Møde med et dansk medlem af Europa-Parlamentet.
Møde med en kulturorganisation i Bruxelles, som kommer med et perspektiverende oplæg, der kan give inspiration til vores egen praksis.
Farvel og tak for denne gang.
Hjemrejse
Baggrundsmateriale
Du behøver ikke at være ekspert inden for bæredygtighed for at kunne deltage på denne tur. Du kan i stedet med fordel se turen som et fælles, indledende skridt til at blive klogere på bæredygtighedsemnet, hvor vi vil bruge hver enkelt deltagers erfaringer og overvejelser, når vi drøfter, hvad der er op og ned i forhold til bæredygtighed i kulturlivet.
Så hvordan forbereder du dig bedst på emnet, så du får mest muligt ud af turen? Inden afgang kan du med fordel besøge Midtjysk Kulturakademis digitale platform ‘Midt i Kulturen‘, hvor du finder et helt nyt tema om bæredygtighed.
Du kan også lytte til DR’s podcast Kunsten at svine og/eller læse Culture Action Europe’s Implementing Culture within the SDGs.
Valg af transportform
Inden du vælger transportform, foreslår vi, at du tester dit CO2-aftryk, f.eks. her, så du kan vurdere, hvilken transportform, der passer dig bedst:
Bus og tog
Eurolines tilbyder et bredt udvalg af busture.
Ligeledes tilbyder Deutche Bahn et væld af togture, som typisk tager omkring 12 timer hver vej.
Priserne ligger som oftest et godt stykke under flypriserne, især hvis man booker nogle måneder i forvejen.
Bil
Både økonomisk og klimamæssigt kan denne løsning bedst betale sig, hvis man er fire personer i bilen.
Derudover kan det være en fordel at køre søndag eftermiddag og aften for at undgå trafik.
Turen tager mellem 7-9 timer alt efter trafik. Der er mulighed for gratis parkering uden for Bruxelles eller i f.eks. Bois de La Cambre.
Se mere her.
Fly
Vi anbefaler KLM fra Billund med en mellemlanding i Amsterdam.
Du kan også med fordel flyve til Amsterdam og derfra tage toget til Bruxelles. Det er et hurtigtog, som kun tager omkring en time, før du står i centrum af Bruxelles.
Alternativt kan du flyve med Ryanair til Charleroi Lufthavn. Fra Charleroi kan der bookes bus til Bruxelles Midi-togstation eller direkte til dit hotel via flibco.
Cykel
Denne transportform er mest taget med for at give smil på læben. Men skulle du se dig selv som en yngre version af Bjarne Riis og have en hang til lycra i forskellige nuancer, så kan det være, at cyklen er det helt rette transportmiddel for dig.
Foruden at garantere nogle skønne naturoplevelser undervejs, så er dette også den mest bæredygtige transportform.
Vi anbefaler, at du følger Eurovelo 12 North Sea Ruten, hvilket vil tage omkring 13-16 dage til Bruxelles, hvis du cykler mellem 60-75 km. per dag.
Mere bæredygtighed på rejsen
Her kan du læse mere om, hvordan du bliver en grøn og ansvarlig rejsende på det belgiske initiativ Greentripper. Læs også mere om, hvordan du kan være bæredygtig i dine kulturoplevelser, når du er i Bruxelles, på The Culture Trip.
Corona-update
I Bruxelles er corona et vilkår, og der bliver løbende taget de nødvendige foranstaltninger for, at vi fortsat kan omgås hinanden på en sikker måde. Du kan holde dig opdateret på Belgiens officielle informationsside her.
Vi anbefaler, at du er færdigvaccineret forud for turen, og at du kan vise coronapas, hvilket på nuværende tidspunkt er påkrævet ved de fleste indendørs aktiviteter samt ved en del udendørs events.
Spørgsmål til turen?
Skulle du have spørgsmål til noget af ovenstående, så tag endelig fat i enten Julie eller Louise – du finder deres kontaktinfo lige herunder.