God historie

Konference i Finland: Hvordan kan museer bidrage til en bæredygtig fremtid?

28. november 2023

Med støtte fra Europæisk Kulturregion har CDEU, Horsens Museum og Ringkøbing Fjord Museer netop været afsted på museumskonferencen ” and… ACTION! Museums in the climate crisis,” der trak flere end 200 museumsfolk til den finske by Lahti. Fokus var på, hvordan museer kan bidrage aktivt til en bæredygtig fremtid, og det var NEMO – Network of European Museum Organisations, der stod bag. I 2025 er det Horsens Museum, der skal være vært for den store konference, som samler museer fra hele Europa til gensidig inspiration og netværk.

Fra højre: Iben Granum Møller og Mette Bjørg Karup Helth, begge fra Ringkøbing Fjord Museer, Merete Bøge Pedersen og Lone Seeborg, begge fra Horsens Museum, samt Emma Meyer fra CDEU.

Den finske by Lahti blev i 2021 kåret til European Green Capital, og dermed dannede byen den perfekte baggrund for årets NEMO-konference, der over tre dage satte fuldt fokus på museers rolle i en bæredygtig fremtid.

‘Der er nok at tage fat på, men vi er klar’

– Vi kom hjem med en masse inspiration og nye museumsvenner fra hele Europa, og ikke mindst konkrete ideer og vigtige spørgsmål til at arbejde videre med – både i vores møde med gæsterne, lokalsamfundet og internt i vores egen organisation. Der er nok at tage fat på, men vi er klar, lød det efter turen fra Iben Granum Møller, teamleder for marketing og kommunikation, samt Mette Bjørg Karup Helth, formidlingschef og teamleder ved Ringkøbing Fjord Museer.

Vi kom hjem med en masse inspiration og nye museumsvenner fra hele Europa, og ikke mindst konkrete ideer og vigtige spørgsmål til at arbejde videre med – Iben Granum Møller, teamleder for marketing og kommunikation, samt Mette Bjørg Karup Helth, formidlingschef og teamleder ved Ringkøbing Fjord Museer

Horsens Museum skal være vært for NEMO’s årlige konference i 2025

Fra Horsens Museum deltog museumschef Merete Bøge Pedersen og afdelingsleder Lone Seeborg. Merete Bøge Pedersen var glad for mødet med de mange personer i NEMO-netværket, men hun understreger også vigtigheden af selv at lave en investering:

– Det er bestemt en styrke at have et netværk som NEMO, men det kræver også, at vi sætter os sammen, bruger hinanden og arbejder på at gøre det levende, fortæller museumschefen, hvis museum i 2025 selv har værtskabet for NEMO’s årlige konference:

– Det er første gang, at vi er afsted på NEMO-konference, og vi er blevet klogere på formen. Konferencen bød på mange interessante indlæg, der har givet anledning til refleksion, og så er det også interessant at se, hvordan man konstruerer en konference omkring et specifikt indhold. Konferencen har desuden sendt os alle hjem med et incitament om at lave ’action’ i forhold til bæredygtighed, og dermed må man sige, at formålet er opfyldt.

– Det er bestemt en styrke at have et netværk som NEMO, men det kræver også, at vi sætter os sammen, bruger hinanden og arbejder på at gøre det levende – Merete Bøge Pedersen, museumschef for Horsens Museum

Økonomisk støtte fra Europæisk Kulturregion

Europæisk Kulturregion, som er et kultursamarbejde mellem Region Midtjylland og de 19 midtjyske kommuner, ønsker at understøtte det midtjyske kulturliv i at hente udenlandsk inspiration hjem. Derfor siger vi også stor tak til Europæisk Kulturregion for at betale en del af rejseudgifterne for de midtjyske deltagere, der deltog i konferencen.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Emma Meyer
EU-konsulent
Kultur, sundhed og uddannelse
Louise Godt
EU-rådgiver
Kultur