Aktuelt

Konkurrence for unge oversættere er skudt i gang

4. september 2019

Kommissionen vil fremme sprogindlæringen i gymnasierne og samtidig give de unge en forsmag på, hvad det vil sige at være oversætter. Derfor kan du nu tilmelde dit gymnasium til Europa-Kommissionens årlige oversætterkonkurrence ’Juvenes Translatores,’ hvor der skal oversættes en tekst om, hvordan de unge kan være med til at præge Europas fremtid.

Med konkurrencen vil Kommissionen fremme sprogindlæringen i gymnasierne og samtidig give de unge en forsmag på, hvad det vil sige at være oversætter. Konkurrencen henvender sig til 17-årige elever på gymnasiale uddannelser og afholdes samme dag på alle udvalgte gymnasier i EU.

Hvordan tilmelder jeg mit gymnasium?

Registreringen af gymnasierne kan foretages frem til den 20. november 2019 på et af EU’s 24 officielle sprog. Det sker på linket nederst. Herefter vælger Europa-Kommissionen 751 gymnasier (tallet svarer til antallet af europaparlamentarikere) til at deltage i næste fase. Lodtrækning foregår elektronisk og antallet af gymnasier, der udtrækkes for hvert land, svarer til det antal pladser, landet har i Europa-Parlamentet.

De udvalgte gymnasier udpeger herefter 2-5 elever til at deltage i konkurrencen. Eleverne skal tilhøre årgang 2002. Selve konkurrencen vil løbe af stablen den 21. november 2019 og foregår elektronisk samme tid på alle gymnasier.

Der vil blive fundet én vinder pr. land, og vinderen udtrækkes i februar. Herefter inviteres alle vinderne til Bruxelles til en ceremoni i løbet af foråret 2020.

Baggrund

Generaldirektorat for Oversættelse. Konkurrencen søger at fremme sprogindlæringen i gymnasierne og at give de unge en forsmag på, hvordan det er at være oversætter.

Konkurrencen henvender sig til 17-årige elever på gymnasiale uddannelser og afholdes som nævnt samme dag på alle udvalgte gymnasier i EU.

Juvenes Translatores har inspireret flere tidligere deltagere til at studere sprog på universitetet og vælge oversættelse som deres erhverv. Konkurrencen giver også lejlighed til at fremhæve Europas rige sproglige mangfoldighed.

Flere informationer og tilmelding

Klik her og registrer dit gymnasium her.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Elena Nielsen
EU-specialkonsulent
Uddannelse og VIA
Lina Christensen
EU-specialkonsulent
Forskning, uddannelse og Aarhus Universitet