God historie

Kulturstudietur: 28 midtjyske kulturfolk hentede inspiration i Holland

25. oktober 2024

I starten af oktober drog 28 kulturfolk fra hele Midtjylland afsted på studietur til hollandske Leeuwarden. Der var masser af god inspiration af hente i den nordhollandske by, som er meget engageret i forhold til at koble kultur med blandt andet ungeområdet, og som også arbejder særdeles aktivt med sin arv efter at have været Europæisk Kulturhovedstad i 2018. Bag studieturens program stod CDEU, mens Europæisk Kulturregion støttede op om turen økonomisk.  

De mange deltagere på kulturstudieturen samlet til gruppebillede i Leeuwarden

I Midtjylland bygger Europæisk Kulturregion ovenpå det brede samarbejde, der blev oparbejdet i forbindelse med kulturhovedstadsåret 2017 – og i hollandske Leeuwarden arbejdes der også fortsat meget aktivt med arven efter 2018, hvor byen var Europæisk Kulturhovedstad. Således tager Leeuwarden hvert tredje år en af de tematikker eller indsatser, som var en del af Kulturhovedstadsåret, op, og på den måde huskes samarbejdet på tværs om kulturen.

Arven efter kulturhovedstadsåret fyldte i programmet 

Derfor var det at arbejde med arven efter kulturhovedstadsåret også et af de emner, som fyldte i programmet, da 28 midtjyske kulturfolk var på studietur til den nordhollandske by.  

  • Jeg er meget fascineret af Leeuwardens måde at skabe fællesskaber på i alt, hvad de gør. De laver frie, grønne byrum med planter væltende ned fra murværket i tidligere triste områder, og de har en fælles forståelse af at løfte kulturen sammen som by, lød det efter turen fra Pernille Rom Bruun, som er museumsleder ved Skovgaard Museet i Viborg.  

Jeg er meget fascineret af Leeuwardens måde at skabe fællesskaber på i alt, hvad de gør. De laver frie, grønne byrum med planter væltende ned fra murværket i tidligere triste områder, og de har en fælles forståelse af at løfte kulturen sammen som by – Pernille Rom Bruun, museumsleder ved Skovgaard Museet i Viborg

Deler fælles fokus på unge i kulturlivet

Et andet emne, som deltagerne dykkede ned i under studieturen, var Leeuwardens arbejde med unge i kulturlivet. Det er et område, som fylder i Midtjylland, hvilket blandt andet kom til udtryk ved det nyligt afholdte Kulturforum 2024 i Holstebro, der satte fokus på unges involvering i kulturlivet og på de kommunale rammer for unge kulturmiljøer 

Imødekommende kulturliv får de unge til at vælge kulturen til  

Når det kommer til unge og kultur, så har Leeuwarden en noget anden tilgang end den klassisk danske, hvor der ofte laves aftaler på institutionsniveau mellem f.eks. skoleklasser og det lokale kulturliv.

I stedet hersker der i Leeuwarden en mere lystbåren bottom-up tilgang til området, som går ud på, at det lokale kulturliv gøres så åbent og imødekommende for de unge, at de selv vælger det til. Det kan f.eks. være gennem åbne værksteder hos en lokal musikproducer, maler eller keramiker, hvor den unge selv laver aftalen om at møde op og måske endda tager en ven med.

På den måde gøres det attraktivt for de unge at vælge kulturen til på egen hånd – og det var noget, der inspirerede studietursdeltagerne:

  • I Leeuwarden er kunst og kultur en fast del af de unges hverdag, og det er noget, som de aktivt vælger til og bruger efter skole. Det er, fordi de selv er en del af processen med at skabe disse frirum, og der er meget inspiration at hente for museerne, fortæller Pernille Rom Bruun  

I Leeuwarden er kunst og kultur en fast del af de unges hverdag, og det er noget, som de aktivt vælger til og bruger efter skole. Det er, fordi de selv er en del af processen med at skabe disse frirum, og der er meget inspiration at hente for museerne – Pernille Rom Bruun, museumsleder ved Skovgaard Museet i Viborg

Håb om, at turen har lagt kimen for fremtidige samarbejder 

Studieturen bød desuden på en lang række møder med lokale kulturpersoner, som var virkelig interesserede i, hvad de midtjyske besøgende kom med, og fra CDEU’s side håber og tror vi på, at turen her har været med til at lægge kimen for nogle gode europæiske samarbejder, der måske endda kan munde ud i et internationalt projekt eller to.  

Tak til alle, der støttede op og deltog

Stor tak skal lyde til Gerwin van Oene fra Leeuwarden for sparring om at udvikle det bedst mulige program, tak til Europæisk Kulturregion for at støtte op økonomisk, og selvfølgelig også tak til alle jer, der prioriterede at deltage – vi håber, at I er kommet hjem med masser af ny inspiration til jeres eget kulturarbejde.  

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Emma Meyer
EU-konsulent
Kultur, sundhed og uddannelse
Louise Godt
EU-rådgiver
Kultur