Gode historier

Milliontilskud til kulturen: CDEU fortsætter Genvej til Europa

13. juni 2017

På billedet ser du Genvej til Europa-teamet. Fra venstre er Åse Højlund Nielsen, Lone Leth Larsen og Julie Sand Jørgensen .

Regionsrådet sikrer med en bevilling på 1 million kroner, at endnu flere fremover kan få gavn af det succesfulde kulturinitiativ, Genvej til Europa, som er skabt af CDEU.

Den internationale dimension i det midtjyske kulturliv har de seneste tre år fået et gevaldigt løft af Genvej til Europa, der hjælper kulturprojekter med at finde vej til relevante samarbejdspartnere og støtteprogrammer i EU.

– Genvej til Europa skaber værdi ved at give dygtige aktører mulighed for at kaste sig ud i ressourcekrævende ansøgningsprocesser, og projektet har været en stor succes, siger Regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Med bevillingen på 1 million kroner fra kulturudviklingsmiderne bliver det nu muligt for initiativet at fortsætte indtil september 2018.

Vil arbejde videre for at folde potentialet ud

Det er en nyhed, som glæder særligt meget her på CDEU, hvor tre medarbejdere, nemlig Åse Højlund Nielsen, Julie Sand Jørgensen og Lone Leth Larsen, arbejder dedikeret med kulturen. Lone Leth Larsen er CDEU’s internationale kulturrådgiver, og hun fortæller:  

– Vi synes jo, at den her beslutning er helt igennem fantastisk, for den giver os mulighed for at fortsætte de gode takter, så vi kan hjælpe de mange midtjyske kulturinstitutioner med at komme i hus med deres projekter. Desuden ligger der i vores region et meget stort uforløst potentiale på det her område, og det glæder vi os virkelig meget til at komme i gang med at folde ud. Samtidig har vi som mål at få gjort indsatsen permanent, så det vil vi arbejde frem mod at gøre.

Genvej til Europa er et samarbejde mellem Region Midtjylland, Aarhus 2017 og altså CDEU, der står for den praktiske del af indsatsen, og som også medfinansierer forlængelsen med 240.000 kroner.

Styrker internationale relationer

En evaluering af projektet viser, at der i projektets første 2,5 år er indkommet 108 projektidéer fra en bred kreds af aktører. Tyve af idéerne er blevet til ansøgninger under nordiske og europæiske fonde. Heraf har 10 fået tilskud. Yderligere otte projekter er stadig under udvikling.

I evalueringen peger regionens kommuner samtidig på, at de ønsker at videreføre den internationale kulturopgave på langt sigt.

– Med Aarhus 2017 er der skabt en vision om et blivende kultursamarbejde på tværs af regionen, og videreførelsen af Genvej til Europa er med til at sikre, at de gode, internationale relationer, der er etableret, bliver videreført, siger Bent Hansen.

Netværk og gennemsigtighed

Konkret består Genvej til Europa af et tredelt forløb med vejledning, workshops og coaching. Projektet retter sig mod alle kulturaktører i regionen og alle, der arbejder med kultur og kreativitet. Og det virker.

Det fortæller en af de kulturaktører, der har deltaget i et Genvej til Europa-forløb, projektarbejder i jazz-projektet Swinging Europe, Mette Pilgaard Nielsen. Her resulterede forløbet i tilskud fra den såkaldte Erasmus+ fond.

– Vi ville formentlig aldrig have fået skrevet en så målrettet ansøgning, som vi gjorde med hjælp fra Genvej til Europa. Samtidig er initiativet en god måde at samle kulturinstitutioner i regionen på. Det skaber gennemsigtighed og giver internationalt udsyn, siger hun i forbindelse med evalueringen.

Her på CDEU ser vi meget meget frem til at fortsætte samarbejdet med alle regionens kulturaktører, kommuner, Region Midtjylland og Aarhus 2017.

Vil du vide mere om Genvej til Europa, så klik her.