Gode historier

Når EIB allerede har ydet godt 56 mio. kr. i tilskud til midtjyderne, hvorfor så besøge EIB - igen?

24. februar 2016

Birgitte og Anne-Sofie sammen med repræsentanterne fra de andre danske regionskontorer i Bruxelles. 

Det korte svar er: Fordi der er utroligt meget mere at hente!

Det var hovedbudskabet, da Birgitte og Anne-Sofie fra CDEU i sidste uge tog til Luxembourg sammen med resten af de danske regionskontorers Grøn Vækst Gruppe. Formålet med turen var at blive klædt på til bedst muligt at kunne gøre brug af Den Europæiske Investeringsbanks (EIB) tilbud. Programmet, der varede en arbejdsdag, var spækket med præsentationer om EIB’s tilbud til offentlige aktører, offentlig-private partnerskaber og SMV’er. Den Europæiske Investeringsbank har, siden vi sidst besøgte Luxembourg i 2012, videreudviklet paletten af produkter og vil meget gerne vinde større fodfæste i Danmark.

Vil du vide mere?

Hvis du vil vide mere om EIB’s tilbud – garantier, lån og i enkelte tilfælde tilskud – er det hurtigste og nemmeste at kontakte CDEU eller EIB’s nyoprettede kontor i København. Strukturomlægning og knopskydning i tilbud har betydet, at det kan være lidt svært at finde rundt på bankens hjemmeside. Derfor er det bedst, at du formulerer dit behov og projekt og sender det til et af de nævnte steder.

Men for at give en smagsprøve på, hvilke EIB-muligheder vi bl.a. hørte om, kan nævnes:

  1. ELENA, som er rettet mod energibesparelser, transport og vedvarende energi, har Region Midtjylland allerede flittigt gjort brug af. Ordningen giver mulighed for at søge teknisk assistance til udførelse af projektet. ELENA er primært rettet mod offentlige projekter, men der åbnes mulighed for, at private kan søge.
  2. EFSI, også kaldet Junckers investeringsplan, er til gengæld særlig interessant for private låntagere, men offentlige projektejere kan også søge, og EIB undersøger pt., hvordan banken kan komme ind blandt offentlige låntagere. EFSI har en særlig rådgivningstjeneste, der hedder Advisory Hub, hvor projektejere kan få teknisk og anden rådgivning.
  3. NCFF, som er lån og – i lille skala – teknisk assistance til natur- og biodiversitetsprojekter samt klimatilpasningsprojekter, der har et forretningspotentiale. EIB er parat til at identificere dette forretningspotentiale, hvis man er i tvivl.
  4. InnovFin, som er forskellige lånemuligheder, garantier og rådgivning, der skal bringe innovative virksomheders produkter på markedet
  5. PBI, en slags projektobligationer, der fylder ’huller’ ud i en låneportefølje, hvis der skulle opstå sådanne.

Yderligere information

Hvis du vil vide mere om EIB’s finansieringsinstrumenter, kan du kontakte CDEU på info@centraldenmark.eu.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Birgitte Karnøe Frederiksen
Souschef og EU-chefkonsulent
Grøn omstilling
Signe Waltoft Madsen
EU-specialkonsulent
Grøn omstilling