God historie

Norddjurs Kommune får Erasmus+akkreditering: Letter kulturaktørers vej til EU-inspiration

15. marts 2022

Erasmus+programmet tilbyder fantastiske muligheder for kulturaktører, der vil drage nytte af internationalt samarbejde og hente europæisk inspiration hjem – men langtfra alle kulturaktører kan selv overskue at gå i gang med en EU-ansøgning. Som noget nyt kan kommuner derfor søge om en Erasmus+akkreditering på vegne af kulturaktørerne, og sådan en akkreditering har CDEU nu hjulpet Norddjurs Kommune med at opnå.

Der var masse af glade kulturaktører fra Norddjurs med til informationsmøde om de muligheder, som kommunenes nye Erasmus+akkreditering åbner for.

International udveksling, en gedigen mængde udenlandsk inspiration, der kan give borgerne derhjemme endnu bedre kulturoplevelser, og nogle spændende praktikophold i udlandet for medarbejderne. Det er, hvad Erasmus+programmet tilbyder kulturaktører:

Der er ingen tvivl om, at corona har krævet meget gennem de seneste to år, og at kultursektoren har måttet holde ekstra meget for med lange perioder med nedlukninger. Derfor håber vi også på, at den her akkreditering kan hjælpe kulturinstitutionerne med at rejse ud og hente noget inspiration, så de kan få arbejdsglæden tilbage. – Jesper Stubsgaard Holst, Norddjurs Kommune

For at brede de gode muligheder i Erasmus+ ud til en endnu større skare, så kan kommuner nu søge om en akkreditering på vegne af egne kulturaktører, og det er nøjagtig, hvad Norddjurs netop har gjort med hjælp fra CDEU:

’Hvis jeg kan, så kan alle’

  • Selve ansøgningsarbejdet var til at gå til – hvis jeg kan, så kan alle, fortæller kommunens kulturkonsulent, Jesper Stubsgaard Holst.

Skal hjælpe med at få arbejdsglæden tilbage 

Kommunen ser flere fordele i at opnå en akkreditering, som kan gøre det lettere for kulturaktørerne at hente ny inspiration i udlandet. Det er der nemlig behov for efter nogle hårde år:

  • Der er ingen tvivl om, at corona har krævet meget gennem de seneste to år, og at kultursektoren har måttet holde ekstra meget for med lange perioder med nedlukninger. Derfor håber vi også på, at den her akkreditering kan hjælpe kulturinstitutionerne med at rejse ud og hente noget inspiration, så de kan få arbejdsglæden tilbage, lyder det fra Jesper Stubsgaard Holst.

Der var flere af aktørerne på mødet, der begejstret gav udtryk for, hvilken stor lettelse det var, at kommunen tog sig af opgaven, så de ikke selv skulle sidde med bøvlet. – Louise Godt, CDEU

Stor begejstring på infomøde

For nylig afholdt kommunen derfor et infomøde i Allingåbro for at fortælle om Erasmus+programmets mange muligheder, og en lang række af lokale kulturaktører var mødt op for at brainstorme på, hvad akkrediteringen nu skulle bruges til. CDEU’s kulturkonsulent Louise Godt var med til mødet, hvor begejstringen var stor:

‘En stor lettelse, at vi ikke selv skal sidde med bøvlet’

  • Der var flere af aktørerne på mødet, der begejstret gav udtryk for, hvilken stor lettelse det var, at kommunen tog sig af opgaven, så de ikke selv skulle sidde med bøvlet, fortæller Louise Godt, inden hun fortsætter:
  • Kommuner har i kraft af deres størrelse nogle administrative muskler, der er oplagte at aktivere, når man som kulturaktør gerne vil afsted ud over landets grænser. Med den her akkreditering er byrden og papirarbejdet flyttet fra den enkelte institution, så det at søge om Erasmus+støtte til f.eks. udveksling bliver meget mere ligetil for kulturaktøren.

Fra venstre , Zenia Strunck Mikkelsen, Norddjurs, Louise Godt, CDEU, og Jesper Stubsgaard Holst, Norddjurs.

Rundtur til aktører klarlagde behov

At der i det hele taget var behov for, at kommunen overtog noget af byrden, blev klarlagt tilbage i efteråret 2020. Da tog Louise Godt nemlig sammen med Jesper Stubsgaard Holst og hans kollega, Zenia Strunck Mikkelsen, på rundtur til 10 af kommunens kulturaktører.

  • Vi oplevede, at de fleste havde nok i virkeligheden hverken havde midlerne eller overskuddet til at tænke i internationalt arbejde, selv om det lød spændende. – Zenia Strunck Mikkelsen, Norddjurs Kommune

Må kigge ud over grænser for at finde ligesindede

Målet var dengang at få dialogen i gang og at få sat et ansigt på dem, der arbejder med EU – det er vigtigt for den østjyske kommune, der har det som en del af sin strategi at skabe lokal værdi via EU-samarbejder og -projekter, og hvis kulturinstitutioner ikke altid har nogen i hverken nabokommunen eller resten af landet at spejle sig i:

  • Vores besøgsrunde i slutningen af 2020 gik rundt til institutioner, der er relativt unikke og dermed gør tingene på en måde, som der ikke nødvendigvis er andre i landet, der gør. Det er en af grundene til, at det kan være en fordel at se ud over grænserne, hvor man bedre kan finde ligesindede, fortæller Zenia Strunck Mikkelsen.

Kneb med overskud til selv at starte internationalt arbejde

Men på besøgsrunden blev det også tydeligt, at det bestemt ikke var lysten til at arbejde internationalt, der manglede – det var snarere overskuddet til at komme i gang, det kneb med:

  • Vi oplevede, at de fleste havde nok i virkeligheden hverken havde midlerne eller overskuddet til at tænke i internationalt arbejde, selv om det lød spændende, fortæller Zenia Strunck Mikkelsen.

Det her handler for os som kommune både om at understøtte aktørerne og om at rekruttere de bedste medarbejdere: Ved at understøtte på denne måde kan vi bidrage til, at kulturinstitutionerne forbliver nogle gode og inspirerende steder at arbejde, og det er selvfølgelig rigtig interessant for os. – Jesper Stubsgaard Holst, Norddjurs Kommune

Akkreditering sikrer god branding af kommunen

Så da CDEU præsenterede Norddjurs Kommune for den nye akkrediteringsmulighed, var kommunen lutter øren, fordi det gav mulighed for at understøtte kulturaktørerne i at få europæisk udsyn og indblik, ligesom det også kan give en fordel for kommunens egen branding:

  • Det her handler for os som kommune både om at understøtte aktørerne og om at rekruttere de bedste medarbejdere: Ved at understøtte på denne måde kan vi bidrage til, at kulturinstitutionerne forbliver nogle gode og inspirerende steder at arbejde, og det er selvfølgelig rigtig interessant for os, fortæller Jesper Stubsgaard Holst.

På mødet i Allingåbro var der pludselig flere aktører, der kunne se sig selv i de samme aktiviteter, ligesom de kunne skabe nogle nye samarbejder på tværs. Der er det jo bare så fedt at opleve, hvad det internationale kan – også når det gælder om at binde aktørerne sammen lokalt. – Louise Godt, CDEU

Internationalt arbejde kan også binde aktører sammen lokalt

Der er indtil videre blevet taget rigtig godt imod initiativet, og så har det allerede sat gang i en række spændende samarbejder – både over grænserne, men også mellem kulturaktørerne selv:

  • På mødet i Allingåbro var der pludselig flere aktører, der kunne se sig selv i de samme aktiviteter, ligesom de kunne skabe nogle nye samarbejder på tværs. Der er det jo bare så fedt at opleve, hvad det internationale kan – også når det gælder om at binde aktørerne sammen lokalt, slutter Louise Godt.

Nysgerrig på en Erasmus+akkreditering?

Skulle jeres kommune også være blevet nysgerrig på, hvordan en Erasmus+akkreditering kan gavne jer og jeres kulturaktører, så tøv ikke med at tage fat i Louise eller hendes kollega, Julie Sand Jørgensen, for at få en snak. I finder deres kontaktinfo under artiklen her.

Deltag i informationsarrangement den 20. april 2022

Sammen med Det Syddanske EU-Kontor og Norddanmarks EU-Kontor inviterer vi den 20. april alle kommuner med til infomøde. Her kan I komme og blive klogere på, hvordan en Erasmus+akkreditering kan gavne jer og jeres kulturaktører.

Læs meget mere og tilmeld jer lige her. 

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Louise Godt
EU-rådgiver
Kultur