Ansøgningsrunder

Over 22 mia. kr. til virksomheder i programmet EIC

11. juni 2019

Europa er bagud på innovationen, hvor USA og Kina fører. Men det skal der laves om på med Det Europæiske Innovationsråd (EIC), der frem mod 2020 vil investere massivt i innovative, europæiske løsninger – og de små- og mellemstore virksomheder er tiltænkt en nøglerolle.

Forskningskommissær Carlos Moedas fortalte om mulighederne i EIC i København den 6. juni.

Hvis man kigger på innovationen i et globalt perspektiv, så kunne det godt se bedre ud for Europa: Lige nu får EU nemlig alvorligt baghjul af både USA og Kina. Virksomheder i EU investerer således mindre i innovation end deres amerikanske og kinesiske konkurrenter, og venturekapital er desuden underudviklet i Europa. Innovation er en driver for vækst, også i den helt store klasse, og her er Europa ligeledes bagud: Mens der i EU kun findes 33 nystartede virksomheder, som vurderes at have en værdi på over 1 mia. USD (de såkaldte unicorn start-ups), findes der hele 151 i USA og 83 i Kina.

22 mia. kr. skal vende udviklingen

Men EU-Kommissionen har nu sat sig for at vende den udvikling og har til formålet oprettet Det Europæiske Innovationsråd (EIC) der i perioden 2019-2020 har afsat massive 3 mia. euro, eller hvad der svarer til over 22 milliarder danske kroner, til at støtte de allermest innovative, europæiske løsninger.

SMV’er driver væksten

Skal vi lykkes med innovationen på europæisk plan, så bliver det bydende nødvendigt at få SMV’erne med, fortæller CDEU’s erhvervskonsulent, Thomas Steen Hansen:

  • Faktisk tegner danske SMV’er sig for næsten 20 % af væksten, ligesom 34 % af alle nye job i Danmark bliver skabt af de danske SMV’er, som også er eksperter i at tilpasse sig et skiftende marked, da de hurtigere end store virksomheder kan skalere op og ned. Desuden er det helt afgørende at have SMV’erne med i et program som EIC, for her sørger SMV’erne for, at de gode løsninger går fra forskningsstadiet og helt frem til markedet.

Videreførelse af velkendt program

Midlerne i EIC er helt oplagte at søge for SMV’er, da dele af EIC-programmet viderefører det velkendte SMV-instrument, hvorfra CDEU gennem årene har hjulpet midtjyske virksomheder med at hente adskillige millioner kroner hjem fra.

  • Når EU nu investerer så massivt i at støtte de mest innovative løsninger, som der gøres med EIC, så giver det endnu flere muligheder for de midtjyske SMV’er til at opnå støtte til deres gode idéer, og det er bare med at få udnyttet de muligheder. Så hvis man som SMV ligger inde med en innovativ idé, som man overvejer at søge støtte til, så er det bare med at tage fat i os, og så hjælper vi derfra, slutter Thomas Steen Hansen.

CDEU’s erhvervsteam kan kontaktes på erhverv@centraldenmark.eu

Fakta om EIC

’One-stop-shop’ for forskning og innovation

EIC testes lige nu i en pilotfase under forsknings- og innovationsprogrammet Horizon 2020, og det vil så blive fuldt ud implementeret under det næste forsknings- og innovationsprogram, Horizon Europe, der løber fra 2021-2027.

Tanken er, at EIC skal være en såkaldt ’one-stop-shop’, der byder på et enkelt, men effektfuldt forløb for disruptiv, teknologisk forskning og for innovative, europæiske virksomheder med potentiale til at blive opskaleret.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Thomas Steen Hansen
EU-specialkonsulent
Erhverv og Vækst
Lina Christensen
EU-specialkonsulent
Forskning, uddannelse og Aarhus Universitet
Tarik Kehli
EU-specialkonsulent
Erhverv og vækst