God historie

Professor, overlæge og leder af Region Midtjyllands datastøttecenter CONNECT, Christian Fynbo Christiansen, delte EHDS-perspektiver med hele Europa

26. oktober 2023

Tidligere på måneden var professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, overlæge ved Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og daglig leder af Region Midtjyllands datastøttecenter CONNECT, Christian Fynbo Christiansen, inviteret af den stærke Med-Tech-koncern Philips til at være del af et ekspertpanel under European Week of Regions and Cities i Bruxelles. Her fortalte Christian Fynbo om arbejdet med at skabe et European Health Data Space (EHDS), som Region Midtjylland i flere år har været dybt involveret i forarbejdet til, og det emne er netop grunden til, at Philips rakte ud til Region Midtjylland for at deltage i ekspertpanelet: Region Midtjyllands tidlige og prioriterede indsats i forhold til det indledende arbejde før EU-lovforslaget omkring EHDS blev offentliggjort i maj 2022 er nemlig blevet bemærket af Philips, der følger tæt med i lovgivning, som har stor betydning for sundhedsområdet. 

Sundhedsdebatten under European Week of Regions and Cities. Christian Fynbo Christiansen sidder yderst til højre i billedet.

Hvert år er der intens konkurrence for at få lov til at afholde en session under den stærkt besøgte European Week of Regions and Cities (EWRC) i Bruxelles, der gennem hundredvis af events blandt andet highlighter de bedste løsninger fra byer og regioner og deler dem med hele Europa.

Philips ønskede at organisere en debat om sundhedsdata i en cancer-sammenhæng

I år ønskede hovedkontoret hos Philips, der er en progressiv spiller inden for Med-Tech-løsninger til sundhedsvæsenet, at indsende en ansøgning om at organisere en vedkommende sundhedsdebat omkring sundhedsdata i en cancer-sammenhæng. Dette emne formulerede Philips og deres europæiske interesseorganisation COCIR derfor en ansøgning omkring, som gik igennem nåleøjet og blev udvalgt som en af sessionerne på EWRC.

Invitation kom på baggrund af Region Midtjyllands aktive indsats 

Philips har gennem de senere år koncentreret sin indsats på Med-Tech-området, hvor firmaet er blevet en gigantisk spiller på globalt plan. Firmaet ønsker at bidrage til et sammenhængende sundhedssystem og følger derfor grundigt med i lovgivning, der har stor betydning for sundhedsområdet. Derfor er det så meget desto mere imponerende, at Philips inviterede Region Midtjylland til at være med til sessionen under EWRC, fordi Philips havde bemærket regionens aktive indsats i forhold til arbejdet omkring European Health Data Space, der kort fortalt handler om bedre deling af sundhedsdata på tværs af grænser inden for eksisterende rammer og lovgivning. Derudover er det ingen hemmelighed, at danske sundhedsdata er unikke i en europæisk sammenhæng.

Fokus på regionernes rolle i implementeringen af EHDS

På sessionen talte Christian Fynbo om et meget vigtigt emne, nemlig om hvorledes regionerne i Europa kan bidrage til implementeringen af et European Health Data Space. De europæiske regioners stemme er vigtig i forhold til implementering af lovforslaget, idet det er regionerne, der indsamler store dele af sundhedsdata. Regionerne har ligeledes en interesse i, at sundhedsvæsenet gør bedre brug af sundhedsdata: At kunne dele data på tværs understøtter nemlig både bedre behandlinger, bedre beslutninger og stærkere forskning, alt sammen lavet på en forsvarlig og sikker måde inden for eksisterende rammer og lovgivning.

CDEU’s direktør: Glad for at se, at Region Midtjyllands store indsats bliver bemærket internationalt

Fra Lars Holte Nielsen, direktør ved CDEU, lyder det således:

  • Jeg er meget glad for at se, at den store indsats, som Region Midtjylland gør i forhold til arbejdet med European Health Data Space, bliver bemærket i internationale kredse og især hos en så stærk spiller som Philips. Det vidner om, at indsatsen med at være tidligt ude virkelig batter, og at den store viden, som Midtjylland ligger inde med på sundhedsdataområdet, er eftertragtet. Det kan vi kun være stolte af.

Budskab til EU: Funding er bydende nødvendig

Netop nu ligger lovforslaget om EHDS i forhandlinger hos henholdsvist Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd, og det er først, når de endelige forhandlinger er færdige, at forslaget kan vedtages og blive til egentlig europæisk lov. Men håbet er, at den netop afholdte session på European Week of Regions and Cities kan understøtte budskabet til EU om, at funding er bydende nødvendig, når det kommer til regionernes implementering af det ambitiøse lovforslag.

Håb om styrket samarbejde fremadrettet

Samtidig er håbet, at den afholdte session kan give anledning til et styrket samarbejde med Philips, idet Region Midtjylland også arbejder i det offentligt/private innovationsregi, og idet regionen og Philips har fælles visioner for, hvad et godt sundhedsvæsen og et stærkt sundhedsøkosystem skal og er.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Maria Heilskou Pedersen
EU-specialkonsulent
Sundhed