God historie

Prorektor til Nordic University Days: ’Vi kan mere sammen’

18. september 2019

Prorektor Berit Eika fra Aarhus Universitet har netop været i Bruxelles til Nordic University Days, hvor ledelsesrepræsentanter fra 60 nordiske universiteter var samlet. Arrangementet, som CDEU var en af hovedkræfterne bag, var en stor succes, som blandt andet sikrede en stærkere, fælles stemme i debatten om det kommende EU-budget for forskning og innovation.

Fra venstre CDEU’s forskningskonsulent Rikke Edsjö, prorektor ved AU Berit Eika samt CDEU’s forskningskonsulent Lina Christensen.

– I Norden har vi meget, der samler os, vi har meget tilfælles, og vi kan mere sammen.

Sådan lød det fra Berit Eika umiddelbart efter deltagelsen i Nordic University Days, der den 9. og 10. september samlede rektorer, prorektorer eller dekaner fra 60 nordiske universiteter.

Møder på allerhøjeste niveau

Programmet bød på en række møder på allerhøjeste politiske niveau. Blandt talerne var Jyrki Katainen, som er næstformand i Europa-Kommissionen, og Carlos Moedas, der er EU-kommissær for forskning og innovation.

I Norden har vi meget, der samler os, vi har meget tilfælles, og vi kan mere sammen. – Berit Eika, prorektor ved Aarhus Universitet.

– Jeg er dybt imponeret over det program, der var lagt. Det havde en stor bredde, som gav et godt indblik i EU-systemet, selvfølgelig med specielt fokus på forskning og uddannelse, og hvor vi fik mulighed for at møde både embedsmænd fra Europa-Kommissionen og Rådet samt tyve danske, svenske og finske medlemmer af Europa-Parlamentet, fortæller Berit Eika.

Berit Eika modererer en debat med generalsekretær i Det Europæiske Råd, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, om EU’s udfordringer. Foto: Tatiana Tilly

Berit Eika var selv moderator i en debat med Jeppe Tranholm-Mikkelsen, der er generalsekretær i Det Europæiske Råd. Debatten handlede om aktuelle udfordringer på den korte og den lange bane.

Rift om milliarder til forskning

Et gennemgående tema i programmet for Nordic University Days var det kommende EU-budget. Et af de centrale elementer heri er det næste rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe, der skal gælde fra 2021-2027, og som forventes at få et budget på omkring 750 milliarder kroner. Her gav Nordic University Days de 60 universiteter fra hele Norden mulighed for at tale med en større vægt i budgetspørgsmålet, end de ellers ville kunne have gjort hver for sig.

EU-kommissær for forskning og innovation, Carlos Moedas, talte ved Nordic University Days. Foto: Tatiana Tilly

– Jeg tror, at vi alle sammen havde fornemmelsen af, at her kunne vi faktisk godt tale med en stærkere stemme, hvis vi talte sammen, lyder det fra Berit Eika.

Idémager og leder på arrangementet

Det var CDEU, der tilbage i sommeren 2018 fik idéen til Nordic University Days, og som siden da har været leder på det store arrangement:

– Det her er et godt eksempel på, at vi kan mere, når vi arbejder sammen, fortæller CDEU’s forskningskonsulent, Rikke Edsjö, mens hendes kollega Lina Christensen fortæller om arbejdet, der ligger bag:

Gruppebillede fra Nordic University Days på besøg i Det Europæiske Råd. Foto: Tatiana Tilly

– Indenfor sport er der jo aldrig nogen, der taler om nr. fire før ham, der scorede målet, men det er jo sådan, det har været her. Vi har henover de seneste måneder i samarbejde med seks andre nordiske EU-kontorer støbt kuglerne til det her arrangement, og vi er simpelthen så glade for den overvældende opbakning, der har været til det.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Lina Christensen
EU-specialkonsulent
Forskning, uddannelse og Aarhus Universitet