Gode historier
Region Midtjylland viser Europa, at kultur er en god investering
Central Denmark EU Office´s initiativ Genvej til Europa stod i spidsen for et succesfuldt event i Bruxelles sammen med Aarhus 2017-Sekretariatet og Region Midtjylland på det tilbagevendende og populære event European Week of Regions and Cities.
Aarhus 2017 taler om kultur- og landdistriktsudvikling med europæiske kulturhovedstæder
“Jeg er blevet bekræftet i, hvad der er blevet omtalt om flere gange i dag: at kultur betyder noget, og at kultur ikke er en luksus. Det er ikke noget, som vi kun skal investere i, når alt andet er blevet betalt. Kultur skal være i hjertet af den europæiske strategi og i den lokale, fordi kultur virkelig flytter tingene fremad”.
Det fortæller Lene Øster, der er regional ansvarlig i Aarhus 2017-Sekretariatet, som præsenterede resultaterne af Aarhus 2017 og deres regionale kultursamarbejde på workshoppen ”European Capitals of Culture: Cities and regions as change agents for urban and rural development”, der havde 100 fremmødte deltagere.
Kim Kofod Hansen, direktør for Regional Udvikling i Region Midtjylland, bød velkommen til workshoppen, og blev fulgt af et oplæg fra Michel Magnier, direktør for Kultur og Kreativitet i Europa-Kommissionen.
Pia Lange Christensen, chef for Regional Udvikling i Region Midtjylland sørgede for interaktion og dialog mellem publikum og de europæiske kulturhovedstæder som moderator, da en efterfølgende paneldebat fandt sted. De fire europæiske kulturhovedstæder Aarhus 2017, Leeuwarden 2018, Plovdiv 2019 og Galway 2020 præsenterede deres arbejde med kultur- og landdistriktsudvikling.
På workshoppen var også andre kommende europæiske kulturhovedstæder velrepræsenteret som fx Novi Sad 2021 i Serbien og Timisoara 2021 i Rumænien.
CDEU’s internationale kulturrådgiver, Lone Leth Larsen, fortæller om arbejdet for at få Aarhus 2017 og de tre andre europæiske kulturhovedstæder med på European Week of Regions and Cities (EWRC):
“Jeg kunne se, at der var flere kulturhovedstæder, der arbejder med netop at bruge kulturen til at skabe en bedre forbindelse mellem land og by. Deraf kom idéen til at udvikle en workshop, som viser, at kultur er en vigtig driver for økonomisk, samfundsmæssig og miljømæssig udvikling”.
Kulturaktører fra Danmark, Irland og Holland mødes i Bruxelles
Workshoppen var omdrejningspunktet for at samle kulturaktører og politikere fra Region Midtjylland, Frisland regionen i Holland og den vestlige del af Irland til en studietur i Bruxelles.
Deltagere fra de tre lande fulgte et studietursprogram, som først bød på en paneldebat i Europa-Parlamentet med bl.a. europaparlamentariker Morten Løkkegaard, som blev efterfulgt af et oplæg fra Et Kreativt Europa-programmet af Europa-Kommissionen.
Om aftenen fortsatte studiegruppen til den officielle lancering af Leeuwarden 2018 som Europæisk Kulturhovedstad næste år. Her blev gruppen mødt af spændende eksempler på frisisk kultur og musik samt mad og drikke.
Arven efter 2017 skal være europæisk
Dagen efter det veloverstået workshop-arrangement blev det diskuteret med kulturchefer- og konsulenter fra Region Midtjylland på CDEU, hvordan arven efter kulturhovedstadsåret 2017 videreføres bedst muligt, så vi også for fremtiden kan sikre et bredt, midtjysk samarbejde på kulturområdet.
Dagens møde gik også ud på at diskutere, hvordan CDEU’s forløb, Genvej til Europa, kan understøtte kulturaktørerne bedst muligt i det arbejde, og der kom en række konkrete forslag på bordet, som CDEU og kulturaktørerne vil arbejde videre med. Det blev endnu engang bekræftet, at det i høj grad kan betale sig at investere i kultur.
Per Høgh Sørensen, fagleder i Ringkøbing-Skjern Kommune og deltager på workshoppen og kulturstudieturen fortæller om, hvilken betydning Aarhus 2017-arbejdet har haft for deres kommune:
“Os der arbejder med kultur ved, at kultur betyder noget, og vi kan bruge dette år på også at overbevise vores politikere og borgere om, at kultur er vigtigt i vores hverdag, også i Ringkøbing-Skjern. Det er det vigtigste – at ændre folks mindset”.
Om Genvej til Europa
Genvej til Europa er et samarbejde mellem Region Midtjylland, Aarhus 2017-Sekretariatet og Central Denmark EU Office. Indsatsen er finansieret af Region Midtjylland. Genvej til Europa har modtaget en bevilling fra Regionsrådet på 1 million kroner, som gør det muligt at fortsætte initiativet frem til september 2018.
Siden Genvej til Europa gik i gang i 2014, har internationale kulturprojekter med midtjysk ledelse opnået godt 6,1 millioner kroner i tilskud fra europæiske og nordiske fonde. Gennem Genvej til Europa er der skabt nye relationer over grænser, udbygget europæiske netværk og sikret erfaring med at arbejde internationalt hos midtjyske kulturaktører. Foruden projektudvikling har midtjyske kulturmedarbejdere opnået et kompetenceløft og lært at arbejde mere strategisk med deres projekter.
Du kan læse mere om Genvej til Europa på hjemmesiden her eller følge Genvej til Europa på facebook/genvejtileuropa.
Du kan også se filmen om Genvej til Europa her.