God historie
Samarbejde om AI i sundhedssektoren: Forskere og virksomheder fra Midtjylland og Israel mødtes til virtuelt rundbord
I Israel er de gode til at få sundhedsforskningen ud fra laboratorierne, så den kan blive til innovative løsninger, der nytter for patienter og borgere i kontakt med sundhedsvæsenet. Det vil man gerne lære af i Midtjylland, så i sidste uge faciliterede CDEU et rundbordsarrangement mellem midtjyske og israelske forskere og virksomheder – og det gik over al forventning.
Tilbage i 2019 afholdt Regional Udvikling under Region Midtjylland en studietur for Afdelingen for Sundhedsinnovation samt en række ledere fra Aarhus Universitetshospital (AUH) og Aarhus Universitet (AU).
Turen gik til Israel, og det var der en ganske god grund til: Israel er nemlig et særdeles stærkt kort inden for såkaldt Tech Transfer, hvilket betyder evnen til at få forskningsbaserede løsninger omsat til implementérbar innovation til gavn for samfundet.
Rundbord som opfølgning på studietur
I Midtjylland er der et ønske om at blive endnu bedre inden for området for sundhedsinnovation, og derfor blev det efter studieturen i 2019 også aftalt, at der skulle følges op. Det er denne opfølgning, som sidste uges virtuelle rundbord mellem en række forskere og virksomheder fra hhv. Midtjylland og Israel er et resultat af.
’Imponerende med alle de idéer, der kom i spil’
Det var direktør for Regional Udvikling under Region Midtjylland, Kim Kofod Hansen, der agerede vært for det digitale rundbordsarrangement, som var en stor succes:
- Det var en fornøjelse at være vært for dette rundbordsarrangement. Det var imponerende med alle de idéer, der kom i spil, og det lover godt for det fremtidige samarbejde, udtalte Kim Kofod Hansen efter arrangementet.
God kemi mellem flere
I alt deltog fire danske og fire israelske forskere samt to danske og tre israelske virksomheder, som hver især skulle pitche for hinanden. Her opstod der hurtigt god kemi mellem flere:
- Vi har allerede to midtjyske forskere, der er kommet i god kontakt med israelske kolleger, så nu er det vores rolle at følge op og se, om vi kan få konkrete samarbejder ud af det. Dermed er vores arbejde langtfra slut, tværtimod: Det her var matchmakingen, og så vil vi sammen med både Regional Udviklings Team for Sundhedsinnovation og AU’s forskningsstøtteenhed følge forskerne tæt og understøtte dem bedst muligt. Håbet er så, at samarbejdet kan lede til nogle nye projekter, fortæller Lina Christensen, der er forskningskonsulent ved CDEU.
CDEU som koordinator
Det er CDEU, der fra midtjysk side har været koordinator for eventet, hvis virtuelle format stillede ekstra store krav til forberedelsen:
- Det har været en spændende, men også skarp øvelse i præcision i forhold til at få lagt de rigtige linjer, engageret de rigtige profiler på forsker- og virksomhedssiden og så ellers sikre, at hele holdet spillede i samme retning, så vi kunne få i alt 17 indlæg og en diskussion passet ind på bare to timer, fortæller Lina Christensen.
Israel er associeret land til EU’s programmer
Skulle der sidde nogen og undre sig over, at CDEU som EU-kontor kan hjælpe Midtjylland i samarbejdet med Israel, så er der en rigtig god forklaring:
- Israel har – ligesom en række andre lande som f.eks. Norge og Schweiz – i en lang årrække været et associeret land til EU’s forsknings- og innovationsprogrammer. Forventningen er, at Israel også bliver det i EU’s kommende rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe. Det håber vi selvfølgelig meget på, således at de nye samarbejder, der nu er opstået i kraft af rundbordsarrangementet, også får mulighed for at søge om EU-støtte til eventuelle innovative projektidéer, der måtte opstå, afslutter Lina Christensen.