God historie
Samsø får 1,8 mio. kr. fra EU: Projekt vil kombinere solceller med landbrug
Hvis klimamålene skal nås, så er der et meget stort behov for at udvide kapaciteten for den grønne energi. Men hvordan finder man plads til både solcellefarme og landbrug? Det skal Samsø Kommune nu være med til at undersøge i EU-projektet SOLBRUK. Sammen med en række svenske partnere vil projektet over de næste fire år finde løsninger på, hvordan solar farming systems effektivt kan designes ud fra forholdene i de områder, som ligger ud til Øresund-Kattegat-Skagerrak.
Projektet indgår som en af brikkerne i Samsøs Grønne Helhedsplan. Planen skal sikre, at det grønne aspekt tænkes ind på alle kommunens fagområder, og Samsø håber, at planen også kan inspirere andre kommuner til at arbejde mere helhedsorienteret med den grønne omstilling.
Når det kommer til arealanvendelse, så har den enkelte kommune mange hensyn at tage. For hvordan udnytter man bedst sine arealer, når man både vil tilgodese grøn energiproduktion såsom solcellefarme, men man også skal finde plads til andre prioriteter såsom landbrug og turisme?
Det er spørgsmål, som de stiller sig selv i Samsø Kommune, og derfor er de nu blevet partnere i det nye EU-projekt SOLBRUK.
På Samsø er vi meget stolte af at gå forrest på den grønne dagsorden, og vi ser frem til at være demonstrationshub for de løsninger, som bliver udviklet i projektet her – Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Michael Kristensen (A)
I projektet skal der i hhv. Danmark og Sverige udvikles et såkaldt Living Lab, hvor de løsninger, som projektet når frem til i forhold til at kombinere solcellefarme med landbrug, skal testes af. Her er Samsø Kommune udpeget til at være Living Lab på dansk side, og det glæder formand for Teknik- og Miljøudvalget, Michael Kristensen (A):
- På Samsø er vi meget stolte af at gå forrest på den grønne dagsorden, og vi ser frem til at være demonstrationshub for de løsninger, som bliver udviklet i projektet her. I vores kommune ser vi EU-projekter som en vigtig løftestang for vores Grønne Helhedsplan, der tænker grøn omstilling ind i samtlige af kommunens fagområder, og det glæder os meget at kunne arbejde systematisk med denne dagsorden i tæt samarbejde med vores lokalmiljø.
I vores kommune ser vi EU-projekter som en vigtig løftestang for vores Grønne Helhedsplan, der tænker grøn omstilling ind i samtlige af kommunens fagområder – Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Michael Kristensen (A)
Vil gerne inspirere andre til at tænke mere helhedsorienteret
Michael Kristensen håber samtidig på, at kommunens tilgang også kan være med til at give andre et grønt skub:
- Vi vil gerne både fortsætte og udvide vores rolle som grøn frontløber, og vi håber selvfølgelig på, at vi også kan inspirere andre kommuner til at gå til den grønne omstilling med en mere helhedsorienteret tilgang, lyder det.
Vi vil gerne både fortsætte og udvide vores rolle som grøn frontløber, og vi håber selvfølgelig på, at vi også kan inspirere andre kommuner til at gå til den grønne omstilling med en mere helhedsorienteret tilgang – Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Michael Kristensen (A)
Bruger EU-projektdeltagelse som en del af den strategiske tilgang
CDEU understøtter løbende Samsø med at finde de rette EU-projektmuligheder, initiativer og samarbejder, der kan styrke implementeringen af Samsøs Grønne Helhedsplan, og fra programkoordinator for Grøn Helhedsplan, Jeppe Ustrup Hermann, lyder det:
- På Samsø bruger vi EU-projektdeltagelse som en del af vores strategiske tilgang til at sikre implementeringen af den Grønne Helhedsplan, og derfor sætter vi også stor pris på vores samarbejde med CDEU, hvor vi i fællesskab tænker stort om, hvordan Samsø kan lykkes med at anvende EU’s mange programmer, initiativer og samarbejder til at finde og afprøve de bedste løsninger for Samsøs borgere, så vi kan fremme vores grønne dagsorden lokalt.
På Samsø bruger vi EU-projektdeltagelse som en del af vores strategiske tilgang til at sikre implementeringen af den Grønne Helhedsplan, og derfor sætter vi også stor pris på vores samarbejde med CDEU – Programkoordinator for Grøn Helhedsplan, Jeppe Ustrup Hermann
Fælleskommunale projekter er helt afgørende
Et andet eksempel på et vigtigt EU-projekt, som Samsø Kommune netop nu er involveret i, og som ligeledes understøtter implementeringen af Den Grønne Helhedsplan, er LIFE ACT. Det er et landsdækkende EU-projekt med fokus på implementering af de kommunale klimahandlingsplaner, og her er Samsø blandt andet aktiv i den del af projektet, der handler om omstilling af landbruget:
- Hvis vi vil i mål med klimaneutralitet, kræver det fælles og koordineret handling. Derfor er det også helt afgørende for Samsø at kunne deltage i denne form for fælleskommunale projekter, hvor regioner, kommuner og en række øvrige organisationer samarbejder om den grønne omstilling på såvel nationalt som regionalt og lokalt plan, lyder det afslutningsvist fra Jeppe Ustrup Hermann.
Fakta om SOLBRUK
Projektet løber fra 1/8 2024 – 31/7 2027
Støtten på de 1,8 mio. kr. til Samsø kommer fra EU’s Interreg ØKS-program, der støtter projekter i regioner, som grænser op til Østersøen, Kattegat og Skagerrak.
I Danmark dækker programmets geografi Nordjylland, Midtjylland, Sjælland og Hovedstaden.
De øvrige partnere i projektet er:
Hushållningssällskapet Halland, SE
RISE, SE
Högskolan i Halmstad, SE
Solelgrossisten, SE
High5 Halmstad, SE
Varbergs energi, SE
Region Halland, SE
D-fine
European Energy
AgroIntelli