Gode historier
Silkeborg henter inspiration til byudvikling i Belgien
CDEU har hjulpet Silkeborg Kommune med at tilrettelægge en inspirationstur i Belgien for kommunens udviklingschef, Gregers Pilgaard, og udviklingskonsulent, Jeppe Keller Jensen. De har været rundt i tre forskellige byer/bydele for at hente en masse værdifuld inspiration inden for forskellige måder at drive forretningsudvikling på. Inspirationen skal hjælpe med at tilpasse Silkeborgs bymidte til en ny virkelighed, som mange kommuner kan genkende, nemlig den at gæsterne skal lokkes til, mens der samtidig er talrige muligheder for at shoppe i såvel shoppingcentre uden for byen som på internettet.
Liste med 10 gode idéer
Inspirationsturen var en stor succes. Som Gregers Pilgaard selv udtrykte det efter besøget:
”Nu har jeg en liste med 10 gode idéer, som vi skal arbejde videre med hjemme i Silkeborg. Nogle af dem kan vi kopiere direkte ind i det, vi gerne vil. Andre skal tilpasses lidt. Næste skridt bliver at holde kontakten med de mennesker, vi nu har mødtes med, for når vi selv går i gang, vil der helt sikkert dukke spørgsmål til de forskellige idéer op, som vi får brug for at få besvaret.”
Kontakter i Bruxelles er alfa og omega
Det var CDEU’s konsulent, Åse Højlund Nielsen, der stod for planlægningen af turen. Hun havde her mulighed for at trække på de kontakter, som CDEU opbygger ved at være tilstede og aktiv i Bruxelles-miljøet, og dermed var der mulighed for hurtigt og smidigt at få lagt et program skræddersyet Silkeborg Kommunes ønsker. Åse Højlund Nielsen fortæller:
”Der var ikke nogen nølen, da jeg henvendte mig til Rozina Spinnoy fra Koekelberg og til Philip Meuris fra Kortrijk. Fordi jeg kender dem fra forskellige andre sammenhænge, så var de med det samme klar til at hjælpe mig videre til de rigtige personer, så vi kunne få sammensat et godt program til Silkeborg Kommunes besøg.”
Store forandringer kræver nytænkning
Foruden de ovennævnte forandringer, hvor en ny virkelighed med mere nethandel og shopping uden for bymidten presser sig på, så er der i Silkeborg endnu en forandring på vej, idet der etableres et nyt citycenter i midtbyen, hvilket vil forrykke balancen i bymidten samt ændre på kundestrømme og efterspørgsel.
Det er i arbejdet med alt dette, at Silkeborg har fået øje på BID-konceptet. BID står for Business Improvement Districts, og konceptet handler om at udvikle forretningslivet i byerne ved at have en klar og central udviklingsstrategi for et område. Det er oprindeligt udviklet i Canada og USA i 1970’erne, men i dag findes der BIDs mange steder i verden, bl.a. i Skotland, Tyskland og Holland og altså Belgien, hvor CDEU har kontor.
CDEU har identificeret de rette byer
Udviklingschef Gregers Pilgaard og udviklingskonsulent Jeppe Keller Jensen fra Silkeborg henvendte sig derfor til CDEU for at få hjælp til at identificere relevante, belgiske byer at besøge for at hente inspiration.
Det var EU-specialkonsulent hos CDEU, Åse Højlund Nielsen, der gennem sit Bruxelles-netværk fik kontakt til tre byer og bydele – Gent, Kortrijk og Koekelberg – og fik møder i stand med de folk, der arbejder med BID-konceptet i praksis. Det var især Rozina Spinnoy, en skotsk designer bosat i Bruxelles og dybt involveret i arbejdet med at få skabt by- og forretningsudvikling i Bruxelles-bydelen Koekelberg, der var en central kontakt. Rozina Spinnoy kender til BIDs fra da, hun selv boede i Skotland, og derfor kunne hun for Gregers Pilgaard og Jeppe Keller Jensen præsentere en række konkrete eksempler på, hvordan BIDs kan være med til at skabe udvikling for forretningslivet i bydele forskellige steder i verden.
Gent giver kunderne lyst til at blive længere
I Gent mødtes Gregers Pilgaard og Jeppe Keller Jensen med Bart Inghelbrecht, der arbejder for Gent by med udvikling af bymidten. Initiativet kaldes Puur Gent (eller på dansk: ’Rent Gent’), og Bart Inghelbrecht kunne fortælle om en fantastisk udvikling i retning af at skabe en bymidte, der er fuld af liv og med muligheder for shopping, kultur og afslapning både for borgerne og de turister, der besøger byen.
De tre ’C’-er kendetegner Gents tilgang til forretningsudvikling: Culture, Commerce og Cuisine – og ambitionen er at få folk til at blive længst muligt i byen, bl.a. ved at tilbyde fragtning af kunders mange indkøbsposer til parkeringspladsen, når en lang shopping-dag er overstået. Det giver kunderne lyst til at blive lidt længere, spise på en restaurant eller tage del i et af byens kulturtilbud.
EU er andet og mere end tilskud
Studieturen er et godt eksempel på, at det at være tilstede i Bruxelles kan handle om meget mere og meget andet end tilskud og EU-politik. CDEU har solide kontakter ud i mange forskellige dele af Europa, og disse er primært bygget op gennem det netværk af regionskontorer, som CDEU er en del af i Bruxelles. Havde Silkeborg Kommune foretrukket en studietur til for eksempel Holland, ville CDEU også have kunnet hjælpe med at finde frem til de rigtige gennem de hollandske kontakter, som vi har i Bruxelles.
Slutteligt er studieturen også et godt eksempel på, at et land som Belgien har meget at byde på, når det handler om inspiration og erfaringsudveksling.
Er du selv blevet inspireret af ovenstående, så skriv gerne til os på info@centraldenmark.eu og så kan vi sammen se på mulighederne for en studietur til Bruxelles.