God historie
STOR MIDTJYSK SUCCES I AAL-PROGRAMMET
For præcis et år siden var CDEU primus motor på at få Danmark til at genindtræde i EU’s program for velfærdsteknologi, AAL. Dette skyldtes bl.a. det tætte samarbejde med Region Midtjylland, Aarhus Kommune, Innovationsfonden og AAL-sekretariatet. Nu er første runde ansøgninger blevet evalueret med et flot, midtjysk resultat.
De ældre kan se frem til en bred vifte af nye, velfærdsteknologiske løsninger – heraf to fra Midtjylland. Det står klart, efter at AAL (Active and Assisted Living)-programmet har offentliggjort, hvilke af årets 74 ansøgere der er kommet igennem nåleøjet og har opnået støtte til at udvikle innovativ velfærdsteknologi til de ældre.
Bedre mundhygiejne og VR-briller
De to midtjyske parter, der har opnået støtte, er således sundhedsvirksomheden Aliviate fra Viby ved Aarhus, som har fået støtte til projektet Help me Brush, der sigter mod at øge mundhygiejnen hos plejehjemsbeboere, samt Aarhus Kommune, der er blevet partner i det europæiske projekt virtuAAL. Projektet benytter såvel Virtual som Augmented Reality til at bekæmpe og forebygge kognitiv svækkelse hos ældre. Begge projekter falder under de såkaldte Small Collaborative Projects, som varer 6 måneder, og som er mere smidige end nogle af de længere projekter.
Åbner nye markeder og øger konkurrencedygtighed
At der netop er tale om en virksomhed og en kommune er faktisk et rigtigt godt billede på programmets spændvidde, forklarer CDEU’s sundhedskonsulent, Maria Heilskou Pedersen:
– Det at opnå støtte fra AAL kan være en fantastisk hjælp på mange måder. For en virksomhed kan programmet være med til at åbne helt nye markeder og til at øge den europæiske konkurrencedygtighed inden for velfærdsteknologi. For en kommune handler det måske om, at deltagelse som partner i programmet væsentligt kan lette arbejdet med at indføre ny velfærdsteknologi, så der er virkelig noget at vinde for alle parter.
CDEU lavede benarbejdet
Men intet af dette havde været en realitet, hvis ikke det var for det benarbejde, som CDEU for et år tilbage lagde for dagen. På det tidspunkt havde Danmark nemlig meldt sig ud af AAL-programmet, fordi der ikke kunne findes dansk finansiering af den del af programmet, som de enkelte lande selv skal stå for. Men netop fordi programmet har så meget at tilbyde de midtjyske aktører, kastede CDEU sig ind i kampen:
– AAL-programmet er smidigt og har en overskuelig projekthorisont. Eksempelvis er begge de midtjyske projekter, der netop er gået igennem, såkaldte small collaborative projects på seks måneders længde, hvilket er noget kortere end et typisk EU-projekt. De kortere frister og det mindre papirarbejde gør det hele lidt lettere at gå til for vores aktører, og derfor var det også oplagt at arbejde for at få Danmark genintroduceret til programmet og dermed gøre det muligt for vores aktører at opnå støtte, lyder det fra Maria Heilskou Pedersen.
Region Midtjylland først med støtte
Det hårde arbejde bar som bekendt frugt: Det lykkedes at få først Region Midtjylland og dernæst andre danske regioner med til at finansiere fra dansk side, og Aarhus Kommune fremhæver således også både denne støtte samt det tætte samarbejde med AAL og Innovationsfonden som begrundelse for, at deres projekt gik igennem nåleøjet.
Herfra skal lyde et stort tillykke til både Aliviate og til Aarhus Kommune – vi glæder os meget til at følge jeres fremtidige arbejde!