Gode historier
Vækst og byudvikling i Aarhus med internationalt perspektiv
IT-byen Katrinebjerg i Aarhus har været omdrejningspunktet for et større byudviklingsprojekt med det ambitiøse mål at bringe erhverv, forskning og uddannelse sammen som en integreret del af resten af byen. Gennem samarbejdet i EU-projektet REDIS har Aarhus fået både ny viden, styrket netværket og øget synligheden omkring udviklingen af Katrinebjerg som et stærkt dansk viden- og innovationsmiljø.
Baggrund
Aarhus Kommune har gennem de seneste 12 år medvirket i udviklingen af et ”viden-knudepunkt” i Katrinebjerg-området i det nordvestlige Aarhus – et område, som allerede i dag er en stærk – både lokal og national – base for it-relateret forskning, erhverv og uddannelse. Udfordringerne har imidlertid bl.a. været at integrere videnmiljøet i byen og skabe et godt samarbejde mellem de mange interessenter. Derfor var projektet REDIS (Restructuring Districts into Science Quarters) en oplagt mulighed til at få kvalificerede input i byudviklingsprocessen i Aarhus.
Formål
REDIS-projektet med deltagelse af otte større byer i forskellige EU-lande, er støttet gennem Urbact-programmet. Projektet har fokuseret på, hvordan der kan skabes integrerede og velfungerende ’science quaters’ i byerne og opbygge ny viden om denne form for byudvikling. Til projektet har været tilknyttet en ekspert, og partnerne har haft mulighed for at få udbytte af andres erfaringer med byudviklingsprojekter og teste egne ideer.
Aarhus Kommune havde tre konkrete formål med at deltage i REDIS-projektet:
At få adgang til viden om opbygning og udvikling af innovative vidensmiljøer til brug for den videre udvikling af Katrinebjerg-projektet samt andre videnmiljøer i Aarhus
Markedsføring af Katrinebjerg internationalt
Styrkelse af samarbejdet og partnerskabet omkring Katrinebjerg-projektet, herunder både samarbejdet internt i kommunen og samspillet med interessenter fra erhvervslivet, uddannelses- og videninstitutioner og andre offentlige myndigheder.
Resultater
Resultaterne har i høj grad levet op til forventningerne – og selvom REDIS-projektet er afsluttet, holder Aarhus fast i netværket med flere af de øvrige partnerbyer i REDIS-samarbejdet. Konkret har projektet ført til udarbejdelse af lokale handlingsplaner for udviklingsområderne i de respektive partnerbyer, og gennem samarbejdet og udarbejdelsen af en guide til byudvikling har Aarhus og Katrinebjerg opnået synlighed internationalt.
Om projektet
Partnere: Magdeburg, Aarhus, Bialystok, Halle, Manresa, Newcastle, Piræus og Wien
Budget: Aarhus Kommunes andel af budget var 62.110 EUR og EU-støtten på 70 % af dette
Varighed: November 2008 til april 2011
Central Denmark EU Office blev opmærksom på projektet gennem kontorets netværk i Bruxelles, og har faciliteret processen for Aarhus’ deltagelse i projektet gennem bl.a. at deltage på Aarhus Kommunes vegne i et forberedende møde i Magdeburg.
Få mere at vide: Læs om resultaterne af projektet i den afsluttende rapport eller kontakt specialkonsulent Peter Rasmussen, tlf. 8940 2202, E-mail: pr@aarhus.dk