God historie

700.000 kr. til Skanderborg Gymnasium: Nu får endnu flere elever mulighed for udveksling

12. oktober 2021


Skanderborg Gymnasium har med 
CDEU’s hjælp opnået en Erasmus+akkrediteringI modsætning til traditionelle Erasmus-tilskud, der er bygget op omkring projekter, så giver den mulighed for at starte flere, mindre projekter op omkring en langsigtet strategi. 
International koordinator Anne Blum fortæller her om, hvordan akkrediteringen giver fleksibilitet i gymnasiets planlægning og om, hvordan denne form for støtte kan spredes bredt ud, så flere kan få glæde af den.  

Det er fedt, at der her er flere elever, der kan få glæde af de her penge, for det er jo det, man som international koordinator synes er allervigtigst: Nemlig det at skabe møder mellem vores unge og så unge fra andre lande. Samtidig kan man skubbe lidt til vores elever, så de pludselig tør de ting, de ikke havde turdet af sig selv. – Anne Blum, international koordinator 

På Skanderborg Gymnasium er det at arbejde internationalt ikke noget nyt – tidligere har gymnasiet været med i to Erasmus+projekter, men den netop opnåede Erasmus+akkreditering er alligevel noget helt andet, hvis man spørger international koordinator ved gymnasiet, Anne Blum: 

  • En Erasmus+akkreditering giver en større helhedsorientering: Hvor vores tidligere Erasmus-projekter har været to-årige mastodonter med kun en enkelt klasse involveret, så er det fedt, at der her er flere elever, der kan få glæde af de her penge, for det er jo det, man som international koordinator synes er allervigtigst: Nemlig det at skabe møder mellem vores unge og så unge fra andre lande. Samtidig kan man skubbe lidt til vores elever, så de pludselig tør de ting, de ikke havde turdet af sig selv, men som de får nogle helt fantastiske oplevelser ud af.  

Fik god hjælp af CDEU

Anne Blum søgte om akkrediteringen sidste efterår, og igennem ansøgningsprocessen fik hun assistance af CDEU’s to konsulenter på uddannelsesområdet, Elena Nielsen og Julie Sand Jørgensen, hvilket hjalp meget: 

Med konsulenterne på CDEU kan man bare lige sende noget, man har skrevet, og spørge: ’Hvordan lyder det her?’ Og så får man et svar. De er så meget inde i hele EU-lingo-delen og ved, hvordan tingene skal stå for, at man får point, og det er en rigtig stor hjælp for at få lavet en god ansøgning, der hænger ordentligt sammen. Netop den røde tråd gennem ansøgningen er så vigtig for at opnå støtte, og den er de gode til at se, så det er virkelig en stor hjælp, lyder det fra Anne Blum. 

Vi kan jo af gode grunde ikke vide, om f.eks. en kommende 1. b om flere år vil til Frankrig eller et andet sted, så med sådan en akkreditering kan man tilpasse sine planer undervejs, ligesom man har mulighed for at lade nyt komme til. – Anne Blum, international koordinator

Søger inden for et helt område

En Erasmus+akkreditering er en mulighed for at søge støtte til f.eks. udveksling eller kurser inden for et helt område frem for, som det er tilfældet med traditionelle Erasmusansøgninger, kun til et enkelt projekt. Det giver ifølge Anne Blum ikke blot bedre mulighed for at sprede bevillingen ud, så flere kan få gavn af den, men også en større fleksibilitet i planlægningen: 

  • Vi har søgt om en akkreditering på sprogdelen, da den passer ind på vores strategi. Vi kan jo af gode grunde ikke vide, om f.eks. en kommende 1. b om flere år vil til Frankrig eller et andet sted, så med sådan en akkreditering kan man tilpasse sine planer undervejs, ligesom man har mulighed for at lade nyt komme til.  

Kan skrive ansøgningen på dansk

Desuden søges en Erasmus+akkreditering gennem Styrelsen for Forskning og Uddannelse, hvilket giver den fordel, at man kan skrive sin ansøgning på dansk:  

  • Det er væsentligt lettere, at man må skrive på dansk i stedet for på engelsk, fordi man gerne i sådan en ansøgning vil være så præcis som muligt i sit sprog. For selv om jeg også underviser i engelsk, så foretrækker jeg stadig at skrive på dansk, fortæller Anne Blum.  

Sådan en akkreditering giver virkelig et løft, og den spreder mange ringe i vandet, så det ikke kun er en elev i 2.z, der får en spændende oplevelse, men andre unge hører måske om den og vil så måske også søge den studieretning. – Anne Blum, international koordinator

Kommer både elever og lærere til gode 

Den akkreditering, som Skanderborg Gymnasium nu har opnået, kommer såvel elever som lærere til gode: 

  • Vi har to udvekslingsklasser, der skal afsted til næste år, hvor den ene skal til Frankrig og den anden til Bilbao i Spanien, og så har vi fire elever, der skal afsted til Frankrig på tre ugers sprogrejse. Desuden har vi en række lærere, der skal afsted på kursus og jobshadowing i andre lande, fortæller Anne Blum.  

Kan skabe flow og lokke nye til

På den lidt længere bane, så ser Anne Blum akkrediteringen som et værktøj, der både kan bruges på at skabe flow og til at lokke nye elever til: 

  • Mit ønske er, at akkrediteringen kan give et helt naturligt flow i, hvad vi kan sende afsted af elever og lærere, og nogle gange behøver det måske ikke at være en hel klasse – det her lader os se mere fleksibelt på, hvordan vi får nogen afsted, siger Anne Blum, inden hun fortsætter:  
  • Sådan en akkreditering giver virkelig et løft, og den spreder mange ringe i vandet, så det ikke kun er en elev i 2.z, der får en spændende oplevelse, men andre unge hører måske om den og vil så måske også søge den studieretning. Derfor er det også virkelig skønt at kunne opnå det tilskud til at kunne starte den proces, så vi kan mærke de ringe i vandet, slutter Anne Blum. 

Kunne en Erasmus+akkreditering være noget for jer? 

Er I blevet nysgerrige på mulighederne i en Erasmus+akkreditering? Så tøv ikke med at kontakte en af vores uddannelseskonsulenter – du finder deres kontaktinformation nederst på denne side. 

Se vores online Q&A om Erasmus+akkreditering 

Du kan også se vores Q&A fra den 6. oktober 2021, hvor vi sammen med Styrelsen for Forskning og Uddannelse satte fokus på det at søge en Erasmus+akkreditering – her fortalte Anne Blum også deltagerne om sine erfaringer med ansøgningsarbejdet. 

Se webinaret lige her. 

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Elena Nielsen
EU-specialkonsulent
Uddannelse og VIA