Aktuelt

Påvirker EU dit arbejde? Så vis det frem for en gymnasieklasse!

18. maj 2021

Vil du gerne indvie kommende generationer i, hvordan EU påvirker dit arbejde og din hverdag? Og vil du  vise din organisation eller virksomhed frem som potentiel arbejdsplads for en række unge mennesker? Så hører vi meget gerne fra dig! Vi er nemlig i gang med at udvikle et koncept for internationale studieture, der foregår i Midtjylland.

Fra højre Michael Christensen, Bjerringbro Gymnasium, Kasper Tonsberg Schlie, DEO, Elena Nielsen, CDEU og Tarik Kehli, CDEU, som alle er en del af projektet EU i Midtjylland.

EU og EU’s aftryk findes tættere på, end man umiddelbart tror. Det kommer til at være udgangspunktet for et nyt EU-studieturskoncept, som laver gymnasieeleverne opleve EU’s indvirkning lokalt i Midtjylland. Konkret skal det ske ved besøg hos f.eks. landmænd, virksomheder eller NGO’er, som i deres arbejde påvirkes af EU, og derved kan eleverne få en dybere forståelse af den betydning, som EU har lokalt.

Derfor leder vi nu efter midtjyske arbejdspladser, der har lyst til at vise, hvordan EU påvirker i det daglige.

For de organisationer og virksomheder, der tager imod, er der også en rigtig fin gulerod at hente, fordi de med disse besøg vil kunne vise sig selv frem som en spændende, midtjysk arbejdsplads for eleverne. – Tarik Kehli, CDEU

Hvorfor bør jeg melde mig til at få en klasse på besøg?

Der er flere gode grunde til, hvorfor din organisation/virksomhed bør overveje at deltage:

  • Selvfølgelig handler det om at give eleverne en hands-on viden om EU-arbejdet, som de ikke ville kunne opnå på en mere traditionel studietur til Bruxelles. Men for de organisationer og virksomheder, der tager imod, er der også en rigtig fin gulerod at hente, fordi de med disse besøg vil kunne vise sig selv frem som en spændende, midtjysk arbejdsplads for eleverne, der jo om nogle år vil stå som færdiguddannede og vil skulle til at lede efter jobs, fortæller CDEU’s erhvervs- og uddannelseskonsulent, Tarik Kehli.

Baggrund for konceptet med EU-studieture lokalt i Midtjylland

Idéen til konceptet med EU-studieture, der foregår lokalt i Midtjylland frem for i Bruxelles, blev født sidste forår. Da stod det klart, at gymnasieeleverne, der ellers har tradition for at tage til Bruxelles for at lære om EU, ikke ville kunne komme afsted på studietur udenlands i en rum tid grundet rejserestriktioner.

CDEU gik derfor sammen med DEO – Demokrati i Europa Oplysningsforbundet – og seks midtjyske ungdomsuddannelser om at udvikle et alternativ til de mange aflyste studierejser. Resultatet blev studieturskonceptet EU i Midtjylland, der har opnået 828.000 kr. i støtte fra Region Midtjylland, og som vil lade eleverne møde EU’s indvirkning lokalt i Midtjylland. Konceptet har ydermere den fordel, at det er væsentligt mindre klimabelastende at sende en flok unge på studietur rundt i Midtjylland end med fly til Bruxelles.

I fuld gang med at udvikle turenes indhold

Parterne bag projektet er nu i fuld gang med at udvikle turenes indhold. Turene vil tage form af dagsrejser inden for syv temaer, som følger gymnasieklassernes læringsmål og undervisningsbeskrivelser. Der vil primært være tale om samfundsfag, men i princippet kan studieturene også sagtens opfylde tværdisciplinære fagmål.

De syv temaer

De syv temaer vil være som følger:

  • Migration og asyl
  • Fiskeri og miljø
  • Innovation og digitalisering
  • Forsvarspolitik og industri
  • Klima og den grønne omstilling
  • Den frie bevægelighed samt
    Landbrug og landdistrikter.

Studieturene starter til efteråret

De første klasser sendes afsted i efteråret 2021, og CDEU er hovedansvarlige for at sikre, at eleverne møder engagerede og relevante folk, som kan belyse EU fra en praktisk synsvinkel. Er du én af dem, som har mod på opgaven, så hører vi meget gerne fra dig! Du kan kontakte Tarik Kehli på tk@centraldenmark.eu, og du er også meget velkommen til at henvende dig, hvis du har spørgsmål.

Læs nærmere om EU i Midtjylland

Vi lavede i slutningen af 2020 en artikel om EU i Midtjylland, og i artiklen talte vi med Michael Christensen, der underviser i samfundsfag på Bjerringbro Gymnasium, og med Kasper Tonsberg Schlie fra DEO – Demokrati i Europa Oplysningsforbundet, omkring deres tanker om konceptet.

Du kan læse interviewet lige her.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Elena Nielsen
EU-specialkonsulent
Uddannelse og VIA
Tarik Kehli
EU-specialkonsulent
Erhverv og vækst