Ansøgningsrunde

Kommuner: Søg EU-støtte til udvikling af bæredygtige investeringskoncepter

2. februar 2022

Har din midtjyske kommune en idé til en grøn løsning, der kan skubbe gang i et bæredygtigt marked? Til foråret åbner den fjerde projektindkaldelse til EUCF (European City Facility), og jeres kommune kan med fordel begynde at forberede jeres ansøgning allerede nu.

Den fjerde projektindkaldelse til EUCF (European City Facility) forventes at åbne i maj 2022 og at være åben i to måneder. Målet med EUCF er at yde hjælp til byer og kommuner i Europa ved at finde finansiering til deres energiplaner.

Indkaldelsen, der ikke er offentliggjort endnu, forventes at ligne de forrige indkaldelser, der så ud som følger:

  • Størrelse på indkaldelse: 4,14 millioner EUR.
  • Tilskud pr. godkendt ansøgning: 60.000 EUR.
  • Hvem kan ansøge: Kommuner eller grupperinger af kommuner, der ikke tidligere har modtaget et EUCF-tilskud.
  • Støtteberettigede aktiviteter: Udvikling af et investeringskoncept, herunder aflønning af medarbejdere, feasibility studies, markedsanalyser, stakeholder-analyser, finansiel/juridisk analyse.
  • Relevante sektorer for investeringskonceptet: Energioptimering af offentlige bygninger eller private boliger, smart grids, innovativ energiinfrastruktur, integreret vedvarende energi i bygninger, fjernvarme, bæredygtig mobilitet, mv.
  • Formål: Igangsætte investeringer ved understøttelse af kommunernes energi- og klimaplaner.

Modsat de fleste andre EU-fonde, så er der tale om en 60.000 EUR i lump sum, og der er begrænsede afrapporteringskrav. Der skal foreligge et investeringskoncept 12 måneder efter, at projektet er gået i gang, og herefter skal konceptet implementeres over de efterfølgende 24 måneder.

Den præcise deadline kendes endnu ikke, men kommuner kan med fordel påbegynde deres ansøgninger allerede nu.

God succesrate for danske kommuner

Tidligere har danske projektforslag haft god succes med EUCF-ansøgninger. Hele fire EUCF-ansøgninger fra danske ansøgere fik tilsagn i foråret 2021, herunder var to fra Midtjylland. Støtten er bl.a. gået til investeringskoncepter til varmepumper, bæredygtige færger og udbredelse af ladestandere til elbiler.

LÆS VORES ARTIKEL: CDEU har hjulpet to grønne investeringskoncepter til at opnå 450.000 kr. hver i EU-støtte

Foreløbigt kan hver kommune kun ansøge om EUCF-støtte én gang, uanset om kommunen tidligere har søgt alene eller som del af en gruppering. Projekter, som ikke godkendes i første omgang, kan revideres ud fra EU-vurderingerne og genindsendes i den næste indkaldelse.

EUCF flyttes til LIFE-programmet fra efteråret

Den fjerde EUCF-indkaldelse bliver den sidste under Horizon Europe-programmet. Herefter flyttes EUCF fra efteråret 2022 til LIFE-programmet (Clean Energy Transition). I forbindelse med denne omlægning kan der forekomme ændrede ansøgerkrav.

Mere information

I kan læse nærmere om EUCF på linket her.

Vi kan hjælpe jer videre

CDEU kan hjælpe jer med projektudvikling og med udarbejdelse af jeres ansøgning. Tag blot fat i en af vores konsulenter – deres kontaktinfo finder I herunder.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Signe Waltoft Madsen
EU-specialkonsulent
Grøn omstilling
Maria Helene Louwrier
EU-konsulent og Office Manager
Grøn omstilling og administration