God historie
Aarhus søger om EU-støtte: Vil videreudvikle banebrydende pantsystem for takeaway-emballage
I Aarhus har man gennem de seneste otte måneder kørt et omfattende forsøg i projektet REUSEABLE med at indføre pant på krus og kopper, som blandt andet ”to go”-kaffe serveres i. Forsøget har været og er fortsat en bragende succes, og nu har Aarhus Kommune sammen med virksomheden TOMRA netop søgt EU’s LIFE-program om et større millionbeløb til projektet REUSE4LIFE.
Det nye projekt vil udvide pant-modellen fra krus og kopper til også at omfatte takeaway-emballage for mad såsom suppeskåle, sushibokse og burgerbokse. Systemet skal implementeres og testes i Aarhus samt til større events. Projektet er det allerførste af sin art, og håbet er, at REUSE4LIFE kan bane vejen for genbrugelig takeaway-emballage for både mad og drikke i hele EU.
EU’s lovgivning indeholder en række konkrete mål om affaldsreducering: For eksempel vil der fra 2030 være forbud mod at bruge en række engangsplastikemballager, men der eksisterer endnu ingen opskrift på, hvordan man skal nå i mål med at reducere affaldsmængderne.
Et reelt bud på, hvordan vi reducerer de enorme mængder af takeaway-affald
Med sin nye EU-ansøgning REUSE4LIFE går Aarhus Kommune sammen med virksomheden TOMRA nu forrest med et reelt bud på, hvordan man kan reducere de enorme mængder af affald, som vores takeaway-forbrug medfører.
Vores opgave er at udvikle løsninger, der løfter kommunens klimaambitioner, men for at have en reel effekt på de globale klimaforandringer skal de kunne implementeres bredt – og det potentiale har REUSEABLE – Chef for Klima og Energi i Aarhus Kommune, Rolf Johnsen
Vil bygge videre på succesfuldt pantsystem for kaffekopper
I REUSE4LIFE vil Aarhus Kommune og TOMRA således udvide det eksisterende pantsystem på takeaway, som bygger på erfaringerne fra det igangværende Aarhus-projekt REUSEABLE, der allerede har skabt verdensomspændende interesse helt fra New York til Tokyo.
I REUSEABLE er der indgået aftaler med en lang række af Aarhus’ caféer, restauranter og øvrige serveringssteder om at servere ”to go”-kaffe i en genbrugelig pantkop, som kunden betaler fem kroner i pant for. Koppen kan efterfølgende indleveres i en af de mange pantautomater, som virksomheden TOMRA har opsat over hele byen. Og det er noget, som kunderne kan lide:
- Mængderne af affald er et stigende problem i alle byer – også i vores. Men i stedet for at koncentrere os om håndteringen af den stadigt voksende udfordring, så har vi med REUSEABLE valgt at vende problemstillingen på hovedet ved at se på, hvordan vi kan undgå, at affaldet overhovedet skabes. Nu, otte måneder inde i projektet, ser vi tydeligt, at hver gang der serveres i en REUSEABLE-emballage, så er der ét stykke affald mindre, som byen skal håndtere. Vi er kommet rigtig godt fra start, men vi vil gerne vise både nationalt og internationalt, hvad vi kan i Aarhus, når vi står sammen om en idé, der skaber gevinster for både den enkelte, for byen og for klimaet, fortæller Kim Gulvad Svendsen, som er Bylivs- og Medborgerskabschef i Aarhus Kommune.
Vi er kommet rigtig godt fra start, men vi vil gerne vise både nationalt og internationalt, hvad vi kan i Aarhus, når vi står sammen om en idé, der skaber gevinster for både den enkelte, for byen og for klimaet – Kim Gulvad Svendsen, Bylivs- og Medborgerskabschef i Aarhus Kommune
Pant på suppeskåle, sushibokse og burgerbokse
Med afsæt i det succesfulde projekt har Aarhus Kommune og TOMRA nu søgt EU om støtte til udvidelse af pantsystemet REUSEABLE til yderligere at omfatte takeaway-emballage for mad såsom suppeskåle, sushibokse og burgerbokse. Projektet skal implementere og teste systemet i Aarhus samt til større events. Idéen er her at teste af i en begrænset geografi for at finde frem til de gode løsninger, som så forhåbentlig på sigt kan eksporteres til andre steder i verden.
REUSE4LIFE giver os en platform for at kombinere vores lokale klimaambitioner med EU’s grønne mål – Chef for Klima og Energi i Aarhus Kommune, Rolf Johnsen
CDEU koblede Aarhus’ gode idé med mulighederne i EU’s LIFE-program
Det var CDEU, som så den oplagte kobling mellem den gode idé og så EU’s LIFE-program, som tilbyder støttebeløb af en størrelse, der virkelig kan rykke noget på den grønne omstilling, og som handler om at implementere EU’s lovgivning bedst muligt:
- REUSE4LIFE giver os en platform for at kombinere vores lokale klimaambitioner med EU’s grønne mål. Vores opgave er at udvikle løsninger, der løfter kommunens klimaambitioner, men for at have en reel effekt på de globale klimaforandringer skal de kunne implementeres bredt – og det potentiale har REUSEABLE. Partnerskaberne i REUSE4LIFE skaber en ideel ramme for, at vi kan udvikle og teste lokalt, mens vi deler viden, der kan skaleres og anvendes i andre byer og regioner i EU – og forhåbentlig globalt, lyder det fra chef for Klima og Energi i Aarhus Kommune, Rolf Johnsen.
Partnerskaberne i REUSE4LIFE skaber en ideel ramme for, at vi kan udvikle og teste lokalt, mens vi deler viden, der kan skaleres og anvendes i andre byer og regioner i EU – og forhåbentlig globalt – Chef for Klima og Energi i Aarhus Kommune, Rolf Johnsen
Aarhus er vant til at vise den grønne vej frem
At gå forrest med de grønne løsninger er bestemt ikke noget fremmed for Aarhus: Byen er således udpeget til at være en af EU’s 112 ‘Climate-Neutral and Smart Cities’, der skal vise løsninger og veje til klimaneutralitet for resten af EU. Med udnævnelsen følger en forpligtelse til at fremvise grønne løsninger for hele Europa, hvor også affaldsområdet er et afgørende punkt, ligesom cirkulær økonomi i det hele taget udgør en central del af EU’s Green Deal.
Aarhus Kommune er tillige engageret i det store EU-projekt Circular Economy Beyond Waste i et delprojekt, som handler om at styrke kommunens indkøbsafdelinger i at træffe klogere valg på plastikområdet. Den indsats er bl.a. mundet ud i, at man har udfaset skumklude og har udviklet en særlig klimavenlig papirklud til flergangsbrug, ligesom man har arbejdet med flergangsemballage på kommunens plejehjem. Den nye løsning koster kommunen næsten det samme som den tidligere, men udleder 80% mindre CO2.
Deltagere i REUSE4LIFE
Foruden Aarhus Kommune og TOMRA er der følgende deltagere i REUSE4LIFE, som skal være med til at sikre, at de gode løsninger, der udvikles i Aarhus, kan bredes ud i resten af EU:
ZERO WASTE EUROPE, Holland
Mission Zero Academy, Belgien
Plastic Change, Danmark
Stichting Verpact, Holland
TOMRA SYSTEMS ASA (associeret partner)
Projektets eksterne advisory board består af:
New ERA Reuse Alliance
Ellen MacAarthur Foundation
Miljøstyrelsen
BCG
Dansk Retursystem
DTU
Forventet svar på ansøgningen
Der forventes svar fra EU på, om projektet opnår støtte, i første kvartal af 2025.