God historie

CDEU hjælper VIA-forskere med i to vigtige europæiske netværk

30. juni 2020

Medlemskab af en af EU’s COST-aktioner fordobler succesraten for Horizon 2020-projekter, og nu har CDEU netop hjulpet to forskere fra VIA University College med i to forskellige COST–aktioner.

Deler viden på kryds og tværs

COST-aktionerne er et EU-program, som finansierer forskernetværk om konkrete emner. I netværkene, der kun kan have få deltagere fra samme land, bliver der delt viden på kryds og tværs, og det kan de to forskere Jesper Dalgaard og Lillian Buus fra VIA University College nu glæde sig til at tage del i. CDEU har nemlig hjulpet dem med i hvert deres COST-netværk. 

Fordobler succesraten

I netværkene kan der sidde deltagere fra alt mellem 7 og 39 lande, enten fra Europa eller fra kontinentets nærmeste nabolande. Det er formelle netværk, der er støttet af EU’s Horizon-programmer, og støtten fra EU til netværkene gives til f.eks. rejse- og opholdsudgifter, så forskerne kan lære hinanden at kende og arbejde sammen. Men værdien rækker meget længere end det:  

– Vi kan se, at for de, der er med i et COST-netværk, så er der næsten 30% succesrate (28%) i EU’s forsknings- og innovationsprogram, Horizon 2020. Den normale succesrate er, alt afhængigt af delprogram, på 10-15%, så det er helt tydeligt, at et medlemskab af COST virker, fortæller Elena Nielsen, der er CDEU’s uddannelseskonsulent. 

Theis Raaschou Andersen, forsker ved VIA University College

VIA: En strategisk handling fra vores side

Det er CDEU, der har introduceret VIA til COST-aktionerne, og sidste år var det med vores hjælp VIA-forsker Theis Raaschou Andersen, der kom igennem nåleøjet til et af netværkene. Han fortalte dengang:  

Dette er også en strategisk handling fra vores side. Over tid vil VIA gerne markere sig mere på europæiske ansøgninger til Horizon 2020, så det forsøger vi at blive mere aktive på med denne netværksdeltagelse. At være medlem af COST giver nemlig en højere succesrate, end hvis man som ansøger ikke er med i netværketVi har på VIA en forskningsgruppe, der løfter rigtig flot i forhold til at hente midler fra danske fonde. Men vi skal over tid helst også have en høj, international succesrate, og her bliver både denne type af netværk og et kontor som CDEU jo ekstremt vigtige i forhold til at identificere de rette muligheder. 

LINK: Læs hele artiklen om Theis Raaschou Andersens COST-deltagelse på linket her.  

Handler om netværk

Grunden til, at medlemskab af COST-aktionerne hæver succesraten for støtte så markant, forklares her af Elena Nielsen: 

– Det, der er vigtigt for mange forskere, som virkelig vil noget med europæisk arbejde og EU-funding, er netværk. Det handler om at finde de helt rette samarbejdspartnere og at passe og pleje sit netværkså man sammen med nye kolleger over grænserne kan udvikle innovative idéer og projekterAlt dét kan COST hjælpe med til. 

Måske noget for dig?  

Forskere tilknyttet danske virksomheder og forskningsinstitutioner har mulighed for at komme med i COST Lyder det som noget for dig, så må du endelig tage fat i Elena Nielsen for at forhøre dig om mulighederne. Hendes kontaktinformation finder du herunder.  

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Elena Nielsen
EU-specialkonsulent
Uddannelse og VIA