God historie

Om fem år vil RadiSurf omsætte for over 50 mio. om året: ’Man skal være ambitiøs, ikke?’

16. september 2020

Armbevægelserne er store hos aarhusianske RadiSurf, og det med god grund: EU tror så meget på deres nanocoating-teknologi, som laver ekstremt stærke sammenbindinger mellem materialer, at firmaet netop har opnået 11 mio. kr. i EU-støtte. Men pengene skal nok få ben at gå på, for når man vil lave letvægtsmaterialer til bilindustrien, skal der bruges rigtigt store beløb på at overbevise producenterne om ens idé.

RadiSurf Aps’s to tidligere kemiingeniørpraktikanter, Inuk Kanuthsen (venstre) og Kasper L. Jørgensen (højre), demonstrerer RadiSurfs teknologi: Til et universitetsprojekt forsøgte de at hive et metalobjekt, der var bundet til et plastikobjekt, fra hinanden.

Lim, skruer og bolte. Sådan har bilindustrien i årtier arbejdet med at sætte materialer sammen, men det vil RadiSurf fra Aarhus gerne lave om på:

  • Vores løsning kan binde forskellige materialetyper sammen på en helt ny måde, som man ikke har set før, og det vil kunne lave nogle lettere biler, der vil forurene mindre. Samtidig vil materialerne være genanvendelige, så det er rigtig godt for den grønne dagsorden og den cirkulære økonomi, lyder det fra CEO for RadiSurf, Mikkel Kongsfelt.

Taler ind i EU’s dagsorden

Han er meget bevidst om EU’s forhøjede fokus på netop den grønne omstilling, for han ved, at hvis man skal gøre sig håb om EU-støtte, handler det om at tale ind i den dagsorden, som EU har:

  • Vi har jo set på EU’s fokusområder, og i forhold til cirkulær økonomi og genanvendelse, så er der inden for bilindustrien mulighed for at rykke meget, selv med mindre løsninger, fordi industrien traditionelt er en af de helt store udledere af CO2. Så vores løsning passer lige ind i det, som EU prioriterer.

Der er rigtig lang vej til markedet, når man laver, hvad vi gør. Det tager 5-6 år, og det er dyrt, da der skal dokumenteres og laves certificeringer hele vejen igennem for at overbevise de tunge spillere, som findes i bilbranchen. Netop derfor er EU-støtten så vigtig.

Bydende nødvendigt med støtte

RadiSurf blev etableret som virksomhed i 2015 og er et såkaldt spin-off fra Aarhus Universitet. Det er nu tredje gang, at firmaet er lykkedes med at komme igennem nåleøjet og opnå EU-finansiering, men støtten er også bydende nødvendig:

  • Der er rigtig lang vej til markedet, når man laver, hvad vi gør. Det tager 5-6 år, og det er dyrt, da der skal dokumenteres og laves certificeringer hele vejen igennem for at overbevise de tunge spillere, som findes i bilbranchen. Netop derfor er EU-støtten så vigtig, og den vil bringe os et langt stykke ad vejen, fortæller Mikkel Kongsfelt.

Det er jo fantastisk, at vi med projektet her får mulighed for at hyre de kompetencer ind, som vi skal bruge for at nå til næste niveau. Den mulighed har man jo ellers ofte ikke som et mindre firma.

Fra 7 til 10 medarbejdere

Over de næste to år kommer det lille firma fra Aarhus således til at have vokseværk:

  • Takket være det her projekt kommer vi til at gå fra de nuværende 7 medarbejdere til 10. Det er jo fantastisk, at vi med projektet her får mulighed for at hyre de kompetencer ind, som vi skal bruge for at nå til næste niveau. Den mulighed har man jo ellers ofte ikke som et mindre firma, fortæller Mikkel Kongsfelt.

Det nye hold kommer til at have ét samlet mål:

  • Den her bevilling er to-årig, og den skal hjælpe os med at komme tæt på markedet ved at bevise over for vores pilotkunder, at vores løsning kan skaleres op i industriel skala, og at den kan passes ind i pilotkundernes produktionsfaciliteter.

Især som ny virksomhed er der så mange formalia, som man skal have styr på, og der er det fantastisk at have sådan nogle som jer på CDEU, hvor man kan få rådgivning. For os har det været altafgørende for, at vi er lykkedes i processen

Godt råd: Tag al den hjælp, I kan få

Mikkel Kongsfelt anbefaler andre virksomheder at gå efter EU-støtte, hvis de har den rigtige idé, men han advarer samtidig mod, at man kaster sig ud i ansøgningsarbejdet alene:

  • Jeg vil anbefale, at man tager imod al den hjælp, man kan få, når man skal lave en EU-ansøgning. Især som ny virksomhed er der så mange formalia, som man skal have styr på, og der er det fantastisk at have sådan nogle som jer på CDEU, hvor man kan få rådgivning. For os har det været altafgørende for, at vi er lykkedes i processen – ellers var vi aldrig nået så langt.

Næste skridt: Blended finance

RadiSurf ligger i øvrigt netop nu i forhandlinger med EU om yderligere finansiering, såkaldt blended finance. Når den er på plads, vil vi fortælle nærmere herom, da netop dén form for finansiering er spritny i EU-regi, og da den åbner nogle helt nye horisonter for virksomhederne, der får den.

Læs mere

Læs også vores artikel fra 2018, da RadiSurf opnåede 2,2 mio. kr. i EU-støtte:

https://centraldenmark.eu/radisurf-har-faaet-over-25-mio-kr-i-eu-stoette-og-er-sulten-efter-mere/

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Thomas Steen Hansen
EU-specialkonsulent
Erhverv og Vækst
Elena Nielsen
EU-specialkonsulent
Uddannelse og VIA
Tarik Kehli
EU-specialkonsulent
Erhverv og vækst