God historie

Region Midtjylland får europæisk stjernestatus

2. oktober 2019

Under AAL Forum i Aarhus blev der uddelt priser for sundhedsinnovation, og Region Midtjylland fik her fire ud af fire mulige EU-stjerner for sit stærke, regionale samarbejde om sund og aktiv aldring. Samtidig blev regionen udnævnt som europæisk referencested for de næste fire år, og det kan skabe større interesse fra udlandet.

Region Midtjylland var en af i alt 77 europæiske regioner, der modtog titlen som European Reference Site. Fotograf: Per Bille.

Det er første gang, at Region Midtjylland søger om at blive referencested. Det er sket i tæt samarbejde med Aarhus Kommune, der er en af de digitale og innovative frontløbere på området – også internationalt. Nu er hele regionens status som referencested i hus og endda med flest mulige stjerner.

’Cadeau til vores stærke, regionale partnerskaber’

– At vi får fire ud af fire mulige stjerner, første gang vi søger, er en cadeau til vores stærke, regionale partnerskaber på tværs, der kan involvere hospitaler, kommuner, uddannelses- og vidensinstitutioner, virksomheder og borgere. Vi ved, der bliver flere ældre, og vi skal finde nye løsninger. Det kræver samarbejde på tværs, og det sker ikke af sig selv. Det kræver et strategisk fokus og en vilje, som i høj grad findes i vores region, siger Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland.

CDEU gav sparring og er støttende partner

CDEU medvirkede til at få AAL Forum og EIP on AHA til Aarhus og har givet sparring til ansøgningen om stjernerne. Desuden er CDEU sammen med bl.a. VIA University og Aarhus Universitet støttende partnere i initiativet.

Stjerner til sundhedsløsninger målrettet de ældre

Det er Europa-Kommissionens European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (EIP on AHA), der står bag stjernerne. De gives til partnerskaber, der udmærker sig ved at indgå i innovation rettet mod sundhedsløsninger til den voksende ældre befolkning i EU.

Udlandet kan hente inspiration til sundhedsløsninger

Med titlen som referencested i EU kan Region Midtjylland blive et område, som udlandet vil skele endnu mere til for inspiration og investeringer, når det handler om sundhedsløsninger.

– Titlen er en blåstempling af det, vi kan. Det kan give vores hospitaler, kommuner og virksomheder en indgang til at samarbejde med førende partnere i udlandet, så vi kan få endnu flere og bedre løsninger til borgerne. Og så skal vi ikke glemme, at det også kan give forretningsmuligheder for de mange virksomheder i regionen, der arbejder med sundhedsinnovation, siger Anders Kühnau.

Læs mere

Prisen som referencested blev som nævnt uddelt under dette års AAL Forum. Læs vores artikel om forummet på linket her.

BAGGRUND

Der var i alt 77 regioner i Europa, der blev udnævnt som reference sites. Repræsentanter for regionerne modtog priserne under årets AAL Forum i Aarhus, og repræsentanterne ses på billedet herover.

Det er tredje gang, at EIP on AHA udnævner referencesteder og uddeler stjerner. Region Syddanmark og Region Sjælland har tidligere været referencesteder og bliver det igen i år.

Stjerner gives for velfungerende politikker og ditto samarbejde om sundhed/pleje på ældreområdet samt for innovative løsninger til sund og aktiv aldring, som andre kan inspireres af.

OM ANSØGNINGEN

Eksempler på innovative sundheds- og plejeløsninger på ældreområdet, som er nævnt i ansøgningen til EU:

  • Tværspor. Et digitalt beslutningsstøttesystem for sundhedsfaglige. Det er baseret på kunstig intelligens og skal identificere borgere, der er i risiko for akut sygdom. Partnere: Horsens, Odder, Hedensted og Skanderborg kommuner, Regionshospitalet Horsens, Aarhus Universitetshospital, VIA University College og Enversion.
  • Demenskammeraten. Et digitalt støttesystem til ansatte, der arbejder med pleje af mennesker med en demenssygdom. Partnere: Norddjurs, Aarhus, Viborg og Favrskov kommuner, VIA University College, InCare Systems og Chromaviso.

EN BRED VIFTE AF PARTNERE

Bag Region Midtjyllands ansøgning som referencested står ud over Aarhus Kommune og CDEU også partnere som: Aarhus Universitet, Ældresagen, Region Midtjyllands hospitaler, Psykiatri og Social, SOSU Østjylland, VIA University College, Teknologisk Institut, Test- og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi, Medtech Innovation Consortium, Systematic, Emento, Protac, Enversion, m.fl.

FÅ MERE AT VIDE

Læs hele historien på Region Midtjyllands hjemmeside på linket her.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Signe Waltoft Madsen
EU-specialkonsulent
Grøn omstilling