God historie
Ringkøbing-Skjern i finalen om stor europæisk miljøpris
Ringkøbing-Skjern er en af blot fem finalister til årets European Green Leaf Award. Prisen går til to europæiske kommuner, der formår at øge miljøbevidstheden og at inspirere andre til miljørigtige initiativer. CDEU har hjulpet med ansøgningen, som dermed er et godt eksempel på værdien af samarbejdsaftalen mellem den vestjyske kommune og CDEU.
I efteråret indgav Ringkøbing-Skjern Kommune sin ansøgning til den europæiske Green Leaf-pris 2021.
Prisen uddeles årligt for at belønne de kommuner, der gør en særlig indsats for at øge borgernes miljøbevidsthed og for at inspirere andre byer og kommuner til at tage flere miljørigtige initiativer.
Godt eksempel på konkret værdi af samarbejde
Det er CDEU, der har hjulpet Ringkøbing-Skjern Kommune med at skrive den omfattende ansøgning. Den er dermed et godt eksempel på den konkrete værdi, som skabes i tæt samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og CDEU, og som er nedfældet i den samarbejdsaftale, der siden 2016 har eksisteret mellem den vestjyske kommune og CDEU. Aftalen fokuserer på at fremme vækst, synlighed samt videns- og kapacitetsopbygning hos Ringkøbing-Skjern.
Læs borgmesterens ord om samarbejdets værdi
I efteråret 2019 blev samarbejdsaftalen fornyet i forbindelse med, at Ringkøbing-Skjerns Erhvervs- og Vækstudvalg besøgte Bruxelles, og her fortalte borgmester Hans Østergaard (V) nærmere om den værdi, som samarbejdet med CDEU skaber for hele kommunen. Du kan læse en artikel om besøget på linket her.
Videre sammen med fire andre finalister
Der blev i alt indgivet 18 europæiske ansøgninger om prisen – det største antal nogensinde – og nu er Ringkøbing-Skjern netop gået videre til finalen sammen med Helsingør, Nyborg, bulgarske Gabrovo og finske Lappeenranta.
Vinderne annonceres til oktober
To byer/kommuner løber traditionelt med Green Leaf-prisen og kører parløb. Prisvinderne offentliggøres efter planen ved en ceremoni i Portugal til efteråret.
Vedvarende energi i fokus
EU har opstillet seks vurderingskriterier for at komme i betragtning til Green Leaf Award, og det er internationale eksperter på hvert felt, som bedømmer de indsendte ansøgninger.
Blandt vurderingskriterierne (klimaforandringer og energieffektivitet, bæredygtig bymæssig transport, natur, biodiversitet og bæredygtig arealanvendelse, luftkvalitet og støj samt affaldshåndtering, cirkulær økonomi og vand) har ansøgningen fra Ringkøbing-Skjern Kommune fokuseret på opnåede og erklærede mål inden for produktion af vedvarende energi.
Bred borgerinddragelse og god drikkevandskvalitet
Herudover har ansøgningen haft fokus på den brede borgerinddragelse og forankring af en række miljøtiltag som bl.a. borgerinitiativer som Elektrisk Vestrum og Den Grønne Korridor i Skjern. Og endelig fremhæver ansøgningen, at kommunen har gennemført vandløbsforbedringsprojekter og prioriterer drikkevandskvalitet højt.
Høje ambitioner for eldrevne køretøjer
Herudover peger ansøgningen fra Ringkøbing-Skjern Kommune på initiativer som WestWind24-elbilsrace og –konference, der har en ambition om at blive verdens mest omtalte og innovative event for eldrevne køretøjer, ligesom ansøgningen om at blive EU-certificeret turismedestination er nævnt.