God historie
Skanderborg Gymnasium på EU-studietur i Midtjylland
Da en klasse fra Skanderborg Gymnasium i denne uge tog på EU-studietur, var glasfacaderne i EU’s hovedkvarter i Bruxelles byttet ud med havnen i Thyborøn. Og det var der en rigtig god grund til: Et helt nyt studieturskoncept skal nemlig lære gymnasieelever om EU ved at vise, hvordan det europæiske samarbejde påvirker lokalt i det midtjyske.
Klima, grøn omstilling, migration og asyl var de emner, som eleverne fra Skanderborg Gymnasium i denne uge nåede igennem på deres EU-studietur. Men hvor en mere klassisk EU-studietur nok havde gennemgået emnerne i Bruxelles via en række besøg i EU’s institutioner, bød denne tur i stedet på besøg på havnen i Lemvig og Thyborøn samt besøg i Viborg, Herning og Aarhus.
Det her er jo en mulighed for, at EU kan blive mindre abstrakt for eleverne, da de kan få lov til at dykke ned i, at EU rent faktisk har en betydning lokalt og regionalt – Christian Bader Jørgensen, samfundsfagslærer ved Skanderborg Gymnasium
Formålet var nemlig at vise eleverne EU’s påvirkning lokalt:
- Det her er jo en mulighed for, at EU kan blive mindre abstrakt for eleverne, da de kan få lov til at dykke ned i, at EU rent faktisk har en betydning lokalt og regionalt. Ellers bliver EU ofte meget abstrakt, når man ser på det i et klasselokale, lyder det fra Christian Bader Jørgensen, der er samfundsfagslærer ved Skanderborg Gymnasium.
Han suppleres af sin kollega på gymnasiet, samfundsfagslærer Søren Rasmussen, der flere gange har været med elever på studietur til Bruxelles:
- De ture har også haft et EU-fokus, men der har det handlet mest om at komme ind og se institutionerne, og dermed har det hele foregået meget på systemniveau. Så som Christian også siger, der kommer det måske lidt tættere på med sådan en studietur som den her.
Idéen opstod i coronatiden
Netop det at opleve EU’s indvirkning lokalt er et af målene med EU-projektet EU i Midt, som Skanderborg Gymnasium sammen med fem andre midtjyske ungdomsuddannelser deltager i.
Idéen til projektet opstod i coronatiden, hvor det ikke var muligt at tage på de sædvanlige EU-studieture til Bruxelles, og med støtte fra Region Midtjylland kom det nye studieturskoncept op at stå – og netop nu er de første ture i gang.
Klimatilpasning i Lemvig og fiskeri i Thyborøn
Derfor besøgte eleverne fra Skanderborg Gymnasium mandag i denne uge Klimatorium i Lemvig, hvor de hørte om de forskellige EU-projekter, som Klimatorium er involveret i, og som handler om at finde løsninger inden for klimatilpasning.
Dernæst besøgte eleverne Thyborøn Havn, hvor de blandt andet mødte en ung, lokal fisker og hørte om, hvorfor han valgte sit fag, ligesom de også blev klogere på konsekvenserne af Brexit for fiskeriet.
Bæredygtig fremtid i Viborg og borgerinddragelse i Herning
Dagen efter stod i kreativitetens tegn, da eleverne besøgte Kulturprinsen i Viborg, hvor eleverne havde workshops – bl.a. om hvordan EU-projekter kan bidrage til en bæredygtig fremtid for unge. Senere var der besøg på Herning Bibliotek, hvor det var fokus på borgerinddragelse i klimabevægelsen og bibliotekets indsats med at gøre verdensmål til hverdag, der stod på skemaet.
Integration i Aarhus
Sidstedagen blev brugt i Aarhus, hvor der blev talt om migration og asyl, og her bød dagen bl.a. på gåtur i Gellerupparken og oplæg fra Aarhus Kommune om indsatserne i området.
Har fokuseret undervisningen
At arbejde frem mod de konkrete tematikker har givet god mening for de to samfundsfagslærere:
- At gøre det på den her måde har gjort, at undervisningen op til har været fokuseret på de temaer, som vi så skulle have her. Og det kan man sige, vi ville jo skulle have noget om EU, uanset om vi skulle på den her tur eller ikke – men det har jo været lidt sådan en gulerod, der lå ude i horisonten, at det gav egentlig mening at lære noget om det her, fordi nu skulle vi også ud at se, hvordan det så ud i virkeligheden, fortæller Søren Rasmussen.
Håb: At udbrede konceptet i hele Midtjylland
CDEU er partner i projektet EU i Midt sammen med DEO – Demokrati i Europa – samt Skanderborg Gymnasium, Silkeborg Gymnasium, Bjerringbro Gymnasium, UCRS fra Ringkøbing-Skjern, Struer Gymnasium og Grenaa Gymnasium.
I disse uger er de seks ungdomsuddannelser afsted på de første studieture, og herefter er det håbet gradvist at kunne udbrede det nye koncept til alle gymnasieklasser i primært det midtjyske område.
Lær nærmere om EU i Midt
Bliv klogere på projektets baggrund på linket her.