Aktuelt

Vi søger gymnasier og erhvervsuddannelser, der vil på EU-studietur i Midtjylland

30. november 2022

Kunne eleverne på jeres gymnasie eller erhvervsuddannelse tænke sig at blive klogere på, hvordan EU indvirker lokalt i Midtjylland? Så gør som blandt andre Silkeborg, Struer og Skanderborg Gymnasium og meld jer til ’EU i Midt’ – en EU-studietur, der ikke går til Bruxelles, men derimod rundt i jeres nærområde! 

Turen gik bl.a. til Thyborøn Fiskeriauktion, da Skanderborg Gymnasium var på studietur med EU i Midt.

Elever lærte om EU på Thyborøn Havn

Da en klasse fra Skanderborg Gymnasium sidste sommer tog på EU-studietur, var flyveturen skiftet ud med en bus, og turen gik blandt andet til havnen i Thyborøn fremfor til glasfacaderne i EU’s hovedkvarter i Bruxelles. Eleverne var nemlig taget afsted med EU i Midt, som er et noget anderledes EU-studieturskoncept. 

Det her er jo en mulighed for, at EU kan blive mindre abstrakt for eleverne’

Formålet med det atypiske koncept er at lære elever på midtjyske ungdomsuddannelser om EU ved at vise, hvordan det europæiske samarbejde påvirker lokalt rundt i Midtjylland:  

  • ’Det her er jo en mulighed for, at EU kan blive mindre abstrakt for eleverne, da de kan få lov til at dykke ned i, at EU rent faktisk har en betydning lokalt og regionalt. Ellers bliver EU ofte meget abstrakt, når man ser på det i et klasselokale,’ lød det dengang fra Christian Bader Jørgensen, der er samfundsfagslærer ved Skanderborg Gymnasium, og som også var med på studieturen.  

Seks ungdomsuddannelser har været afsted

Idéen til EU i Midt opstod i coronatiden, hvor det ikke var muligt at tage på de sædvanlige EU-studieture til Bruxelles, og med støtte fra Region Midtjylland kom det nye studieturskoncept op at stå.  

Siden har elever fra både Skanderborg Gymnasium, Silkeborg Gymnasium, Bjerringbro Gymnasium, UCRS fra Ringkøbing-Skjern, Struer Gymnasium og Grenaa Gymnasium været afsted på studieture med EU i Midt, hvor de har lært om alt fra fiskeri i Thyborøn over borgerinddragelse i Herning til bæredygtig fremtid i Viborg. 

Skal jeres elever også med på studietur? 

Projektet har været så stor en succes, at det nu er blevet forlænget frem til sommeren 2023, og det giver jeres ungdomsuddannelse mulighed for også at komme med på tur.   

Gengangere er også velkomne

Så hvis I tænker, at jeres elever kunne have glæde af noget viden om, hvordan EU egentlig indvirker i det lokale, så skynd jer at tage fat i os. Det gælder også, hvis I er fra en af de ungdomsuddannelser, der allerede har været med på tur – nye klasser herfra er nemlig også meget velkomne til at deltage.   

Bliv inspireret af Skanderborg Gymnasium 

I kan læse nærmere om, hvad Skanderborg Gymnasium fik ud af at være med på tur, på linket her 

Læs mere om baggrunden for EU i Midt

Vil I være klogere på, hvad der ligger til grund for det alternative studieturskoncept, så kan I læse lige her 

Tilmelding og yderligere info

Og skulle I have lyst til at melde jer til, eller sidder I med spørgsmål, så kan I skrive til vores uddannelseskonsulent Elena Nielsen – hendes kontaktinfo finder I lige herunder. 

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Elena Nielsen
EU-specialkonsulent
Uddannelse og VIA