Direktørens klumme
Sommerklumme: Det er omstillingernes tid – men lad os ikke glemme den grønne
Der er gang i den helt store omstilling i EU for tiden. Vi har netop overstået et valg til Europa-Parlamentet, og snart kommer en ny Europa-Kommission med et spritnyt sæt af EU-prioriteter også til. Men før vi kaster os over de nye arbejdsprogrammer, så vil jeg med denne sommerklumme gerne slå et slag for, at vi også holder fast i en af de nuværende prioriteter – for ikke nok med, at den er utrolig vigtig for os alle sammen; den er også et område, hvor vi fra midtjysk side gang på gang har vist vores styrke og vores evne til at gå forrest. Jeg taler selvfølgelig om den grønne omstilling.
Fem usædvanligt grønne år i EU-regi
I 2019, da Ursula von der Leyen blev valgt som ny formand for Europa-Kommissionen, fyldte bekymringer om klimaforandringer rigtig meget i den offentlige samtale. Von der Leyen gjorde det på dette tidspunkt klart, at hun ikke ville stå for en politik, der kun var ’grøn i kanten,’ og hun lancerede den virkelig ambitiøse European Green Deal. Det blev startskuddet til fem usædvanligt grønne år i EU-regi.
Styrket grøn finansiering har flugtet perfekt med midtjyske ambitioner
Med vedtagelsen af European Green Deal fik finansieringen til grønne projekter også et markant boost, hvilket gjorde det muligt i endnu højere grad end før at styrke den grønne dagsorden lokalt ved hjælp af EU-midler.
Det massive, grønne EU-fokus gennem de seneste år har flugtet perfekt med vores midtjyske aktørers ønsker om mere grøn omstilling, og vi har understøttet en meget lang række af projekter i at hente EU-støtte til at løse lokale udfordringer – Lars Holte Nielsen
Det massive, grønne EU-fokus gennem de seneste år har flugtet perfekt med vores midtjyske aktørers ønsker om mere grøn omstilling, og vi har understøttet en meget lang række af projekter i at hente EU-støtte til at løse lokale udfordringer.
Tre gode, grønne eksempler
For eksempel kan jeg nævne Aarhus, som vi har hjulpet med at blive udnævnt som pilotby under EU’s Climate-Neutral and Smart Cities Mission, hvilket har medført 4,4 mio. kr. i EU-støtte til at pilotere innovative løsninger, der skal hjælpe byen med at indfri målet om klimaneutralitet inden 2030.
Eller tag projektet SorTex, i hvilket Bæredygtig Herning og Herning Kommune er gået forrest for at sikre øget indsamling, genbrug og genanvendelse af tekstilaffald og dermed styrke den cirkulære økonomi.
Og så må vi bestemt heller ikke glemme LIFE ACT: Det landsdækkende konsortium, der ledes af Region Midtjylland, og som søger EU om finansiering til at understøtte kommunernes klimahandlingsplaner, har netop fået en meget positiv evaluering af Europa-Kommissionen og er dermed rykket et vigtigt skridt videre i jagten på 126 mio. kr. i EU-støtte.
De udfordringer, vi ser ind i, deler vi med en række andre lande, og det gør det så meget desto vigtigere at få skabt, afprøvet og udbredt de allerbedste løsninger til hele Europa. Dét er netop, hvad EU-støtte kan hjælpe med til – Lars Holte Nielsen
Projekter rummer gigantisk potentiale for hele Europa
Men de projekter, jeg her nævner (og alle de andre grønne EU-projekter, som vi har hjulpet vores aktører med) er ikke kun vigtige, fordi de kan løfte den grønne omstilling lokalt – de rummer også et gigantisk potentiale for andre. For de udfordringer, vi ser ind i, deler vi med en række andre lande, og det gør det så meget desto vigtigere at få skabt, afprøvet og udbredt de allerbedste løsninger til hele Europa. Dét er netop, hvad EU-støtte kan hjælpe med til.
Fortsæt med at kigge mod EU, når det gælder jeres grønne udfordringer
Så selv om der snart dukker en hel række nye kommissærer op på gangene i Berlaymont-bygningen i Bruxelles, og selv om disse mange nye ansigter vil arbejde ud fra et helt nyt sæt af EU-prioriteter, så vil jeg gerne opfordre alle vores midtjyske aktører til at holde fast i, hvor vigtig den grønne omstilling er.
Fortsæt med at kigge mod EU, når I skal løse jeres lokale udfordringer inden for f.eks. klimatilpasning, CO2-nedbringelse og cirkulær økonomi – det hjælper både jer selv og andre, og på CDEU står vi selvfølgelig klar til at hjælpe jer bedst muligt på vej – Lars Holte Nielsen
Fortsæt med at kigge mod EU, når I skal løse jeres lokale udfordringer inden for f.eks. klimatilpasning, CO2-nedbringelse og cirkulær økonomi – det hjælper både jer selv og andre, og på CDEU står vi selvfølgelig klar til at hjælpe jer bedst muligt på vej.
Rigtig god sommer til jer alle,
Lars Holte Nielsen