God historie

Nordisk kulturprojekt er afsluttet: Her er, hvad vi lærte

30. juni 2023

Gennem det seneste halvandet år har Europæisk Kulturregion, CDEU, teateret Secret Hotel fra Syddjurs og teateret Svalegangen fra Aarhus været med til at undersøge kulturens unikke rolle i en grøn og bæredygtig dagsorden. Det er sket i et nordisk kulturprojekt, der er støttet med 500.000. kr. fra Nordisk Kulturfond, og som også har haft partnere med fra Sverige og Finland. Projektet er nu mundet ud i en rapport, som du her kan læse.


Hvordan kan kultur spille en vigtig rolle i en verden, hvor bæredygtighed er på alles læber? Hvad betyder bæredygtighed i det hele taget , og hvilken rolle kan kulturen have i den sammenhæng?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som projektet ”Kulturens unikke rolle i en bæredygtig dagsorden”, der er støttet med 500.000 kr. fra Nordisk Kulturfond, har søgt at afklare.

Startede op online for halvandet år siden

Projektet blev startet op i december 2021, hvor kulturfolk fra fire organisationer, to regioner, en kommune og et regionalt EU-kontor under en coronanedlukning mødtes online. Om lidt sættes så sidste punktum i projektet, som har budt på begrebsafklaringer, rundbordsdiskussioner og møder med kulturinstitutioner, der tænker og bruger bæredygtighed på forskellige måder på tværs af flere nordiske lande.

Hvordan kan kulturaktører fremme en mere bæredygtig dagsorden?

Julie Sand Jørgensen, projektleder og EU-rådgiver ved CDEU, indleder:

  • Vi tog initiativ til projektet på CDEU, fordi vi kunne mærke, at både vi og vores aktører manglede en større forståelse af, hvad bæredygtighed er for en størrelse, og hvilken rolle man som kulturaktør kan spille for at fremme en mere bæredygtig dagsorden. Vi ville gerne sammen med Region Midtjylland samle vores kulturaktører med andre i Norden, som arbejder med samme tema, for sammen at blive klogere. Heldigvis mente Nordisk Kulturfond, at vi havde fat i noget relevant, og med deres støtte gav de os mulighed for at gå undersøgende og nysgerrige til projektet.

Det er altid inspirerende at komme ud og møde andre og se, hvordan de praktisk arbejder med tingene. Det giver os indsigter, vi kan tage med hjem til vores eget projekt United Change, der formidler verdensmålene – Per Smedegaard, Teateret Svalegangen, Syddjurs Kommune

Projektgruppen bag det nordiske projekt på besøg i Göteborg i maj 2022.

Viden og netværk på tværs af Norden

I maj 2022 rejste Secret Hotel, Svalegangen, Europæisk Kulturregion samt CDEU’s kulturteam sammen med resten af projektets partnere til Göteborg for at blive klogere på hinandens viden og praksisser inden for bæredygtighed. Her mødtes de blandt andet med GöteborgsOperan, som i flere år har arbejdet med ”digital dress fitting”, der giver operaen mulighed for at tilpasse kostumer med skuespillere fra andre lande online og dermed spare på både udgifter til flyrejser og på CO2-udledning.

Per Smedegaard fra Teateret Svalegangen i Syddjurs Kommune deltog på turen til Sverige og fortæller:

  • Det er altid inspirerende at komme ud og møde andre og se, hvordan de praktisk arbejder med tingene. Det giver os indsigter, vi kan tage med hjem til vores eget projekt United Change, der formidler verdensmålene. Vi går selv og overvejer, hvad vores næste skridt skal være, så vi kan styrke fortællingen om behovet for en grønnere verden.

Finsk projektpartner vil starte en kulturel klimaændring

På studieturen deltog også Oulu Kommune i Finland, der skal være European Capital of Culture i 2026. Sammen med 38 kommuner fra det nordlige Finland ønsker Oulu Kommune at bringe mere kultur og velvære, skabe nye arbejdspladser og udvikle deres region på en bæredygtig måde. Deres hovedmål er at starte en kulturel klimaændring, der hjælper dem med at genoprette forbindelsen til hinanden via kultur.

Opbygning af midtjysk vidensbank

Det unikke sigte med projektet har hjulpet os på CDEU til fremover at kunne rådgive endnu bedre inden for området kultur og bæredygtighed:

  • Projektet har givet os mulighed for at opbygge en vidensbank, som kan hjælpe midtjyske kulturaktører til at forstå emnet bedre og træde ind i fremtidige projekter med partnere fra andre lande, lyder det fra CDEU´s kulturkonsulent Louise Godt, som har været med under projektet fra start til slut.

Tværsektorielle partnerskaber er afgørende for at handle mere bæredygtigt

Projektets syv partnere har på baggrund af drøftelser og indsigter i hinandens praksisser formuleret tre overbevisninger:

• Kultur spiller en rolle i at sætte nye perspektiver og følsomheder ind i borgernes adfærd, når det kommer til at handle mere bæredygtigt.
• Kultur og bæredygtighed rummer modsætninger, men bør ikke begrænse den kulturelle sektor, når man tænker på de to områder sammen.
• Kultur har ret i sig selv, men for at handle mere bæredygtigt er tværsektorielle partnerskaber afgørende.

Tre områder, hvor kultur konkret har en rolle i forhold til bæredygtighed

Rapporten, som projektet har fået formuleret, viser også modellen CultSustain, der belyser tre områder, hvor kultur konkret har en rolle i forhold til bæredygtighed:

• Kultur for (kultur fremmer adfærdsændringer),
• Kultur som (kultur, der begrænser miljøpåvirkningen) og
• Kultur i (bevidsthedsskabende kultur).

Tilgå hele rapporten her

Du kan læse den fulde rapport på linket her. 

Fakta om projektet

Titel: Sustainability in Culture – the unique role of culture in a green and sustainable agenda

Budget: 500.000 kr. fra Nordisk Kulturfond

Projektleder: CDEU

Partnere: Region Midtjylland (Danmark), Svalegangen (Danmark), Secret Hotel (Danmark), Region Västra Götland (Sverige), Nordiske Akvarellmuseet (Sverige), City of Oulu (Finland) og Kokardiklub (Finland).

Formål: Baseret på nordisk og europæisk viden samt lokal og regional praksis og erfaringer fra Danmark, Sverige og Finland har projektet til formål at undersøge kulturens unikke rolle i en grøn og bæredygtig dagsorden.

Partnere i projektkonsortiet, som består af lokale offentlige myndigheder og kulturinstitutioner, vil spille en reflekterende og undersøgende rolle i kortlægningen af ‘bæredygtighed i kultur’ ved at dele viden og dokumentere deres egen praksis.

Mere information: Du kan læse nærmere om projektet i en tidligere artikel her.

Du kan også læse om det arrangement, som Region Midtjylland afholdt i november 2022, og som bl.a. gik i dybden med, hvordan kulturlivet kan bidrage til den bæredygtige omstilling.

Har du en idé til et projekt eller et europæisk samarbejde, der bevæger sig inden for området kultur og bæredygtighed, så er du velkommen til at tage fat i os på CDEU – kontaktinformationen finder du lige herunder.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Louise Godt
EU-rådgiver
Kultur