Praktikant ved CDEU

Hvad laver tidligere praktikanter nu?

Hvilke jobs har tidligere praktikanter landet?

Et praktikophold hos os giver en mængde jobrelevante kompetencer.

Læs med herunder for at se, hvilke jobs vores tidligere praktikanter har landet, og hvordan de her bruger de kompetencer, som de har oparbejdet gennem opholdet hos CDEU i Bruxelles.

David Anthony Rogers

David var i praktik ved CDEU i efteråret 2023. Efter praktikken hjalp han som studentermedhjælper hos CDEU/Region Midt med at få en stor EU LIFE-ansøgning i mål. Dernæst færdiggjorde han sit speciale i Internationale Studier ved Aarhus Universitet, og kort efter afleveringen landede han et job ved Bæredygtig Herning. Læs mere

Hvad synes du om dit ophold ved CDEU?

Mit ophold ved CDEU var både lærerigt og givende, og jeg ser tilbage på tiden i Bruxelles med stor glæde. Som en del af det grønne team fik jeg mulighed for at arbejde med en bred vifte af miljø- og klimapolitiske emner – fra oversvømmelser i Gudenåen til kystsikring og implementering af kommunale klimahandlingsplaner.

Samtidig var det en arbejdsplads med et stærkt fællesskab, hvor der var en naturlig interesse for hinandens arbejde og en stor villighed til at sparre og dele viden. Det gjorde hverdagen inspirerende og gav mig lyst til at engagere mig endnu mere i de mange spændende opgaver.

Bruxelles var desuden en fed by at bo i – både på grund af sit internationale miljø og de mange andre praktikanter. Herudover nyder jeg at starte samtaler med: “Dengang jeg var til møde i Europa-Kommissionen.”

Hvordan så dit uddannelses- og karriereforløb ud efter din praktikperiode ved CDEU?

Efter min praktikperiode ved CDEU var jeg kortvarigt ansat som studentermedhjælper hos CDEU/Region Midt, hvor jeg fik mulighed for at bidrage til, at en EU LIFE-ansøgning kom i mål. Herefter var mit fokus fuldt rettet mod at færdiggøre mit speciale i Internationale Studier fra AU. Kort efter afleveringen landede jeg jobbet ved Bæredygtig Herning.

Hvilke kompetencer tog du med dig fra CDEU, som særligt gavner dig i dit nuværende job?

Ved CDEU fik jeg indsigt i og erfaring med ansøgningsprocessen til EU-projekter og oplevede det grundige arbejde, der finder sted i opbygningsfasen af projekter. Dette har givet mig projektledelses- og koordinationskompetencer inden for konsortie- og projektudvikling, som er direkte anvendelige i min rolle som projektleder ved Bæredygtig Herning, hvor jeg blandt andet er med til at koordinere et EU-projekt.

Herudover fik jeg som en del af det grønne team også mulighed for at lære om en lang række strategier og initiativer inden for grøn omstilling, hvilket har udvidet min forståelse af, hvordan lokal værdi og grøn omstilling kan tænkes sammen.

Kirstine Abild

Kirstine var i praktik på CDEU i efteråret 2023, og hun fik umiddelbart efter sin praktik job hos Aarhus Universitet, hvor hun nu er fundingkoordinator i Sekretariatet ved Teknisk Fakultet. I jobbet bruger hun i høj grad bl.a. den forståelse for fundingprogrammers opbygning, som hun tillærte sig under sin praktiktid. Læs mere
  • Hvad synes du om dit ophold ved CDEU?

Opholdet ved CDEU var for mig utroligt givende både fagligt og personligt.

CDEU er en arbejdsplads, der favner bredt og tager imod sine praktikanter med stor omsorg. Det kan være overvældende at flytte til et nyt land og starte nyt job, hvilket kollegaerne er opmærksomme på. Det er en arbejdsplads, hvor man har lyst til at komme hinanden ved og står til rådighed, hvis man har brug for hjælp. Denne tilgang til ens kolleger har jeg sat pris på og taget med mig videre.

Fagligt fik jeg et større indblik i forbindelsen mellem lokale aktører i Midtjylland og EU’s institutioner. Her fik jeg særligt godt kendskab til, hvordan uddannelses- og forskningsinstitutioner kan få indflydelse på den politiske dagsorden i EU, men også hvordan EU kan omsætte europæiske visioner til lokal værdi via fx rammeprogrammerne. Jeg var og er stadig utrolig glad for, at jeg valgte at tage turen til Bruxelles for at være en del af forskningsteamet.

  • Hvordan så dit uddannelses- og karriereforløb ud efter din praktikperiode ved CDEU?

Jeg tilrettelagde min uddannelse således, at jeg semesteret forinden praktikken allerede havde skrevet speciale, og at praktikperioden ved CDEU dermed blev den afsluttende del af min uddannelse i statskundskab. Derfor var næste skridt, at jeg skulle finde mit første fuldtidsjob som nyuddannet.

I løbet af praktikken hos CDEU fandt jeg stor glæde i at arbejde med forskningsagendaen og fik især øjnene op for Aarhus Universitet, AU, som arbejdsplads. Derfor søgte jeg en stilling som fundingkoordinator i Sekretariatet ved AU Teknisk Fakultet, hvor jeg startede ugen efter, at jeg endte mit ophold i Bruxelles. I sekretariatet supporterer jeg fakultetets institutter med forskningsstøtte i et nyt opstartet team kaldet Tech Research Support. Her rådgiver jeg bl.a. forskere inden for store, danske private fonde, herunder Novo Nordisk Fonden og Villum Fonden.

  • Hvilke kompetencer tog du med dig fra CDEU, som særligt gavner dig i dit nuværende job?

Som forsknings- og uddannelsespraktikant arbejdede jeg især med kortlægninger og screenings af arbejdsprogrammer i Horizon Europe og Erasmus+. Denne forståelse for, hvordan fundingprogrammer er bygget op, samt hvilke detaljer, der er væsentlige, bruger jeg i høj grad i mit nuværende arbejde med danske, private fonde. Derudover supporterer jeg i fakultet eventuelle samarbejdsaftaler, vi har i EU-regi. Til dette bruger jeg i høj grad min viden om Horizon Europe og dertilhørende partnerskaber, som jeg tillærte mig i mit praktikophold.

Mathilde Bach Daasbjerg – Konsulent ved Region Hovedstaden

Mathilde var praktikant ved CDEU i efteråret 2021 og arbejder nu som Konsulent ved Region Hovedstaden. Læs mere

Hvad synes du om dit ophold ved CDEU?

Mit praktikophold ved CDEU var utroligt lærerigt på mange måder. Jeg udviklede mig både personligt og fagligt. Det var helt specielt for mig både at bo og arbejde i Bruxelles, og det var en drøm fra jeg startede på mit studie.

Jeg var praktikant ved sundhedsteamet, hvor jeg særligt fik indsigt i Horizon Europe-programmet. Derudover fik jeg udbygget min viden indenfor sundhedsområdet, og hvordan EU-programmerne kan bidrage til udvikling på området. Derudover fik jeg kendskab til, hvordan EU-programmerne kan bidrage til videndeling mellem landene, der deltager i projekterne.

Udover det faglige nød jeg virkelig også at være en del af det store praktikantfællesskab, og jeg drømmer mig tit tilbage til de sene torsdage på PLUX med en fyraftensøl med de andre praktikanter. Vi havde et helt særligt fællesskab, og jeg boede med danske piger, som jeg stadig ser meget den dag i dag. Vi har fået et helt særligt bånd.

Hvordan så din uddannelses- og karriereforløb ud efter din praktikperiode ved CDEU?

Efter min praktikperiode ved CDEU skulle jeg skrive mit speciale i Politik & Administration ved AAU. Samtidig fik jeg etableret et studiejob ved Innovationsklinikken på Aalborg Universitetshospital, hvor jeg senere samme sted fik tilbudt en tidsbegrænset projektlederstilling. Her arbejdede jeg et års tid bl.a. som projektleder på et EU-projekt, hvor jeg anvendte min viden om EU-programmer. Derudover assisterede jeg en forskergruppe på Aalborg Universitetshospital i at skrive en fondsansøgning, hvor jeg også trak på min viden om fondsansøgning fra CDEU.

I efteråret 2023 fik jeg job ved Center for IT og Medicoteknologi (CIMT) i Region Hovedstaden, hvor jeg arbejder som konsulent ved Sektion for Informationssikkerhed.

Hvilke kompetencer tog du med dig fra CDEU, som særligt gavner dig i dit nuværende job?

Som konsulent ved Region Hovedstaden i Sektion for Informationssikkerhed arbejder jeg med bl.a. at udforme retningslinjer og ledelsesrapportering af informationssikkerheden i regionen. I begge typer opgaver skal der selvfølgelig tages højde for den seneste EU-lovgivning indenfor informationssikkerhed og digitalisering. Så jeg anvender særligt min viden om EU-termer, lovgivning og direktiver ift. GDPR, digitalisering og informationssikkerhed.

Marc Vestbo Jacobsen

Marc var praktikant ved CDEU i efteråret 2018 og arbejder nu ved EU-repræsentationen for Uddannelses- og Forskningsministeriet i Bruxelles. Læs mere
  • Hvad synes du om dit ophold ved CDEU?

Jeg har været utroligt glad for mit ophold ved CDEU. Årsagen til dette skyldes især, at mit ophold i Bruxelles og ved CDEU fungerede som en naturlig fortsættelse af min kandidatuddannelse på European Studies, hvor jeg udover at udforske og udvide mine interesser inden for EU og europæisk politik, også kunne omsætte min teoretiske viden fra universitetet til praksis ude på arbejdsmarkedet. På den måde lærte jeg naturligvis en masse omkring mine interesseområder, men fik jeg også et indblik i hvilke opgaver, jobs, og karriereveje, der findes for en med mine evner, kompetencer, og interesser, når jeg kom ud på den anden side af universitetet.

Al den viden og erfaring som jeg fik opbygget, skyldes i en vid udstrækning at jeg ved CDEU var omgivet af talentfulde og engagerede kollegaer, der så praktikanter som mere end ’kaffebryggere’, og hvor jeg, assisterede af mine venlige kollegaer, kunne tage teten for min egen udvikling og udbyttet af mit praktikforløb.

Så for mig var mit ophold ved CDEU tæt på ideelt, da jeg arbejdede i et miljø, hvor tempoet, ansvaret, og humøret var højt, men samtidigt også et sted hvor de gik op i, at man får noget ud af sit ophold.

 

  • Fik du oparbejdet eller lært nogle kompetencer, som har hjulpet dig efter dit praktikophold?

Marc Vestbo Jacobsen under sin praktik ved CDEU

Mit ophold ved CDEU hjalp mig med at få en bedre forståelse for, hvordan Danmark rent praktisk indgår i EU-samarbejdet, og hvordan man på regionalt og kommunalt niveau arbejder med EU-projekter, og hjælper med at binde EU-institutionerne og deres programmer tættere sammen med de danske interessenter.

Især fik jeg et godt indblik i kontorets arbejdet med forskning og innovations rammeprogrammerne, som også gav mig et indblik i, hvordan EU policy bliver til, påvirkes, og forhandles via bl.a. input fra disse kommunale/regionale aktører.

Dertil var noget af det mest givende ved mit ophold det praktiske aspekt i, at jeg oplevede Bruxelles og fik en indsigt i, hvordan byen og Belgien generelt er skruet sammen, hvilket spillede en vigtig rolle for mig, da jeg fik afklaret, at Bruxelles er en mega cool by med et internationalt EU-orienteret miljø, som jeg stortrives i og allerede der vidste, at jeg ønskede at vende tilbage til.

 

  • Hvordan så din uddannelse og karriereforløb ud efter din praktikperiode ved CDEU?

Sideløbende med mit praktikophold ved CDEU arbejdede jeg med forberedelsen af mit speciale til kandidaten for European Studies, som selvom det lagde ekstra pres på mit praktikophold, samtidigt muliggjorde at jeg kunne fordybe og dygtiggøre mig endnu mere inden for EU-området, da jeg valgte at lave et produktspeciale, der fokuserede på det kommende rammeprogram for forskning og innovation; Horizon Europe, i samarbejde med CDEU. At skrive dette produktspeciale er nok en af de bedre beslutninger jeg længe har truffet, da det medførte, at jeg kunne fortsætte min kontakt med CDEU-kontoret, og at jeg så småt kunne specialisere min faglige profil i den retning, jeg nu vidste, at jeg ville gå med min karriere.

Det var især den viden og erfaring, som jeg havde bygget op igennem mit praktikforløb i Bruxelles og efterfølgende produktspeciale, som kombineret med min uddannelse gjorde, at jeg efterhånden havde en faglig profil, der var attraktiv på arbejdsmarkedet inden for det område, der havde min interesse. Til syvende og sidst medførte det, at jeg relativt hurtigt landede et job ved Uddannelses- og Forskningsstyrelsens EU-kontor DANRO i Bruxelles, hvor jeg nu arbejder som EU Liaison Officer. Helt konkret arbejder jeg med at fremme danske forsknings- og innovationsinteresser i EU, hvor jeg via min rolle som nationalt kontaktpunkt og rådgiver for danske interessenter arbejder for en høj dansk deltagelse i EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe.

Så det er for mig let at se, hvordan de erfaringer jeg gjorde mig under mit praktikophold ved CDEU spillede en stor rolle i, at jeg sidder, hvor jeg gør nu. Og dengang ligesom nu, har jeg stadigvæk fornøjelsen af at arbejde sammen med de søde og talentfulde konsulenter

Tine Lai Andersen - Bæredygtighedskonsulent ved Aarhus Kommune

Tine var praktikant ved CDEU i efteråret 2016. Da hun var færdig med sit speciale, fik hun først job i Region Midtjylland og dernæst i Aarhus Kommune. Læs mere
  • Hvad synes du om dit ophold ved CDEU?

Jeg var og er rigtig glad for mit praktikophold ved CDEU. Det var fantastisk at komme ud og prøve nogle af mine faglige kompetencer fra studiet af i virkeligheden, at indgå på en arbejdsplads og have kollegaer samt at opleve Bruxelles.

Hos CDEU arbejdede jeg primært med erhvervsområdet og de virksomhedsrettede EU-programmer. Jeg fik lov til at bistå de to konsulenter, som sad med erhvervsområdet, med stort set alle opgaver, og prøvede således alt fra at screene EU-programmer og calls over at stå på messer/konferencer og pitche EU-programmerne til virksomhederne og udarbejde kommunikationsmateriale til at læse virksomheders ansøgninger til EU-programmerne igennem. Dette gav mig en stor indsigt i såvel EU’s tilbud til virksomhederne som de midtjyske virksomheders behov og udfordringer.

  • Hvordan så dit uddannelses- og karriereforløb ud efter din praktikperiode ved CDEU?

Da jeg kom hjem fra Bruxelles, gik jeg direkte i gang med at skrive mit speciale. Samtidig med arbejdede jeg som studentermedhjælper for CDEU med tilknytning til Thomas, der er kontorets udstationerede medarbejder i Midtjylland med fokus på erhvervsområdet. Jeg fik således lov til at fortsætte med at arbejde med de virksomhedsrettede EU-programmer og kommunikere disse overfor de midtjyske virksomheder.

Landede job i Region Midtjylland

Da jeg blev færdig med mit speciale i sommeren 2017, var jeg så heldig at få arbejde ved Regional Udvikling, Region Midtjylland, hvor jeg skulle arbejde med erhvervsudviklingen inden for it- og techbranchen. Her kunne jeg bruge det store netværk, som CDEU havde hjulpet mig ind i, samt al den viden om de midtjyske virksomheders behov, udfordringer og styrkepositioner, som jeg havde med mig.

Efter to rigtig gode år ved regionen har jeg nu arbejde hos Aarhus Kommune, hvor jeg arbejder med klima og grøn omstilling i erhvervslivet. Her trækker jeg til stadighed på mit netværk, som jeg begyndte at bygge op i min tid ved CDEU, samt min viden om EU og EU’s programmer. F.eks. arbejder jeg lige nu med de kommende EU-missioner i Horizon Europe-programmet og EU’s generelle prioriteringer inden for det grønne, herunder f.eks. hele Green Deal-pagten.

  • Hvilke kompetencer tog du med dig fra CDEU, som særligt har gavnet dig i dine efterfølgende jobs?
  1. Viden om EU, EU’s støtteprogrammer og EU-institutionerne, herunder særligt det at forstå EU’s tankegang, prioriteter og ambitioner.
  2. Viden om Midtjylland, midtjyske prioriteter og ambitioner, herunder særligt inden for erhvervsudvikling.
  3. Netværk.
  4. En oplevelse for livet, der var med til at udvikle mig som menneske og gøre mig klar til at indtage arbejdsmarkedet efter endt studie 😊

Læs Tines farvel til CDEU

Da Tine tog afsked med kontoret, skrev hun sammen med sin med-praktikant Helle en afskedsartikel. Den kan du læse på linket her.