Praktikant ved CDEU

Hvordan bliver mit liv i Bruxelles?

Marc Vestbo Jacobsen var praktikant ved CDEU i perioden september 2018 – januar 2019. Her fortæller han lidt om, hvad livet som praktikant i Bruxelles kan byde på:

Danskerhuset

Som praktikant hos CDEU får du stillet et værelse til rådighed på Rue Jean Van Volsem 54, 1050 Bruxelles.
Værelset liger i et såkaldt ‘danskerhus’, der har fået sit tilnavn ved, at det som oftest er udelukkende danskere, der bor her, fordi diverse danske regionskontorer, repræsentationer m.v. er faste lejere i et antal af værelserne. 

Medregnet stueetagen er der 4 etager i bygningen, og hver etage har to værelser samt et badeværelse.
Ud af de otte værelser lejer CDEU fast tre af dem: et i stuen; et på 1.sal og et på 3.sal.
Huslejen og forbrug betales af CDEU.

Selve bygningen såvel som værelserne er for nyligt blevet renoveret og er generelt i en rigtig fin stand. Værelserne er møblerede, og dyne, lagner, sengebetræk og håndklæder stilles til rådighed. Du skal med andre ord kun medbringe et minimum selv.

Huset har fælles køkkenfaciliteter, og der er desuden vaskemaskine, opvaskemaskine, strygebræt, strygejern og støvsuger. Fællesarealerne bliver gjort rene hver anden uge, mens man selv står for opvask og rengøring af værelserne.

Huset er beliggende i en rolig og hyggelig bydel, hvor man bor tæt på gode indkøbsmuligheder, parker, restauranter samt barer. Adskillige af de andre Danskerhuse er desuden også placeret ganske tæt på hinanden i dette område, hvilket er ideelt, når man får stiftet bekendtskab med nogen via jobbet, eller via de hyppige besøg på Place de Luxembourg – også forkortet til ‘Plux’.

Plux

Place de Luxembourg, eller Plux, som det ofte bliver kaldt, er en samling af barer, der er placeret direkte foran hovedindgangen til Parlamentet. Hver torsdag ved eftermiddagstid bliver pladsen lukket af for bilerne, barerne begynder på deres Happy-Hour, og hundredevis af praktikanter (Stagiaires), konsulenter, parlamentarikere samt mange andre inden for EU-systemet strømmer dertil for at fejre, at det nu er lille-fredag.
Traditionen går mange år tilbage og menes at stamme fra assistenterne på Parlamentet, der grundet deres arbejdsrutine havde bedre tid til at gå i byen om torsdagen end om fredagen. Fænomenet greb om sig og er nu et af de mest velkendte aspekter ved det at være praktikant i Bruxelles. Det er en kanon måde at møde nye folk på og opbygge et socialt netværk i Bruxelles. Generelt er det også et godt at sted at netværke og få seneste nyt fra folk, der arbejder over hele byen. Det er skam ikke uden grund, at Plux er så populært, som det er den dag i dag.

Bruxelles

Bruxelles har et særdeles multikulturelt og internationalt miljø, der er synligt alle steder i byen. Caféerne er aktive om morgenen såvel som om aftenen, og ved at passere blot et par af dem, kan man overhøre hvad der lyder som tilstedeværelsen af samtlige sprog i EU. Restauranterne er overalt og den Belgiske cuisine er god. For blot at nævne nogle få Belgiske klassikere: Pomfritter, vafler, chokolade og naturligvis de altid gode Belgiske øl.

Nattelivet er særdeles aktivt på fredage og lørdage, og der er noget for enhver i byen, hvad end man fortrækker en hyggelig Irish Pub, den kendte bar Delirium, der har over 3.000 forskellige øl eller et bragende diskotek såsom Spirito, der er placeret i en stor nedlagt kirke.

Selvom Belgien som land kun har eksisteret siden 1830, har det stadigvæk været i centrum for de største af Europas historiske begivenheder, såsom Napoleons nederlag ved nærtliggende Waterloo og 1. og 2.verdenskrigs ødelæggelser m.m. Pointen er at både historisk og politisk set, har Belgien rigtig meget at byde på og dette fremgår tydeligt af den store mængde af museer og andre kulturinstitutioner, som kan anbefales til enhver der interesserer sig for historie, kultur og kunst.

Perfekt til udforskning og rejser

Paris, Ghent, Antwerpen, Brügge, Rotterdam, Amsterdam; de har alle én ting tilfælles: De ligger alle utroligt tæt på Bruxelles. Ikke nok med at de ligger tæt på, så er det også utroligt billigt at rejse ud og besøge dem. Hvis man rejser internt i Belgien kan man købe en weekendbillet, enten online eller på banegårdene, som gør at man kan rejse til den anden ende af Belgien om fredagen og tilbage igen om søndagen, på én og samme billet. Disse er særdeles billige og koster omkring 12-15 euro. Rejser man uden for Belgien kan man vælge enten at købe en billet til toget, eller benytte Flixbus hvis man ønsker den billigste billet. Fælles for alle disse destinationer er, at de er rigtig fede rejsemål til en weekendtur eller endda bare et kort dags-visit. Hvis du vil rejse til andre belgiske byer, er det en fordel at rejse i weekenden, da det er muligt at købe weekendbilletter og dermed få halv pris.

Et semesters praktikophold ved CDEU i Bruxelles kan således sagtens blive til et halvt år fyldt med rejser og oplevelser.

Praktiske oplysninger

Forsikring

Du er ansvarlig for egen sygesikring og rejseforsikring under opholdet. Det anbefales at bruge de penge, det koster at have en ekstra forsikring. Husk også det blå sygesikringskort.

Rejseomkostninger

Kontoret dækker rejseomkostningerne til og fra Bruxelles samt en hjemrejse under praktikopholdet.
Billetter mv. koordineres med vores Office Manager, Maria.

Transport

Der er ca. 30 minutters gang til kontoret fra Olga-huset, men kontoret uddeler og betaler løbende udgifterne til et Mobib kort (Belgisk Rejsekort), som gælder både til metro, bus og sporvogn. Du kan også vælge at købe en billig cykel, men Bruxelles er på mange måder ikke en cykelvenlig by.

Lufthavn

Brussels Airport er den mest brugte lufthavn i Bruxelles og ligger en halv times kørsel ‘give and take’ uden for Bruxelles. Bus 12 og 21 går fra Place Luxembourg i centrum til lufthavnen. Vær opmærksom på, at du skal købe en særlig busbillet til lufthavnen. Det er billigst at købe billetten i automaten ved stoppestedet. Man kan også tage toget, som er nemmest at tage fra togstationen ved Place Luxembourg. Det er en smule dyrere end at tage bussen, men også lidt hurtigere.

Dresscode

Der er ingen officiel dresscode på kontoret, men det er altid en god idé at have pænere (mere konservativt) tøj på, hvis kontoret får gæster på besøg, eller man skal ud af huset.

Indkøb

Supermarkedskæderne Delhaize og Carrefour er godt repræsenteret i nærområdet. Du kan godt drikke postevandet, selvom det smager sjovt. Generelt er priserne samlet set meget lig dem i Danmark.